Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да се чувствате щастливи!

Защо да не станете по-щастливи поради навик?!

Навикът е нашата втора природа. Не случайно казват, че навиците формират всеки наш ден, а дните – целият ни живот. Има навици, свързани с добро настроение, поддържане на позитивна нагласа, даряващи ежедневно щастие. Защо да не станете по-щастливи поради навик?! В края на краищата, както е казвал древногръцкият философ Аристотел, целта на цялото човечество трябва да бъде щастието!

Подобно на Аристотел, можем да се замислим за това, как да постигнем щастието максимално бързо. Всичко си има причина, която носи щастие или нещастие. Можем да увеличим съотношението между щастливи и нещастни моменти в живота си, ако следваме два пътя: удължаваме щастливите и съкращаваме нещастните часове.

Опитайте се да определите, кога през деня ви е било добре на душата и веднага ще почувствате прилив на положителна енергия, опитайте се да удължите това време. Точно обратното ще направите с времето, в което сте изпитали неудоволствие, съкратете го, сведете го до минимум. Опитайте се да отделяте повече време на любимите неща, които ви носят радост и удоволствие. Изберете най- малко неприятния начин да правите неща, които не искате.

Например, вместо омразната ви тренировка, ходете пеш половин час в парка, вместо тривиалното почистване на къщата, направете го по нов начин, обличайки се като рок звезда и пеейки песни с пълен глас, гледайте интересен филм, докато гладите или говорете по телефона със стари приятели. Най-лесно да бъдеш щастлив, е като не си нещастен!

Седем ежедневни навици за щастие

След като се отървете от максималния брой причини за нещастие, започнете да увеличавате броя на причините за радост и щастие. Фокусирайте енергията си в търсене на щастливи моменти. Важно е да помните, че щастието е в дребните неща, то е моментно и е невъзможно да бъдете щастлив, ако го отлагате за по-късно. Ние можем да помним или предвкусваме щастието, но можем да го усетим само точно тук и точно сега. Така че, за да увеличите щастието, трябва да си създадете “щастливи” навици.

1. Навик: Физически натоварвания. Забележете, че след такова натоварване винаги чувствате прилив на сили и енергия. Особено след занимание с това, което особено ви харесва. Това се дължи на няколко фактора. Първо, физиологични: освободената енергия дава сили, а процесите, протичащи по време на физическата активност помагат за производството на ендорфини, даряващи еуфория.

Второ, всеки чувства гордост от постиженията, преодолявайки собствения си мързел и в крайна сметка, от собствената си физическа форма. Организирайте деня си така, че да имате време за физически натоварвания. Ако все пак имате плътен график, правете почивки за десет минутни упражнения, например изкачване по стълбището и ходене пеш.

2. Навик: Стимулиране на умствената дейност. Може би на работното си място достатъчно стимулирате същата тази умствена дейност, въпреки това, отделяйте поне 5 минути за размисъл над диаметрално противоположен по тематика проблем. Във всеки случай, ако умственото натоварване не е достатъчно, използвайте всякакви средства: четете специална литература, ходете на семинари, запишете се на курсове, опитвайте се всеки ден да запомняте по 10 чужди думи, решавайте кръстословици, общувайте с интелигентни и интересни хора, пишете статии и есета, но не седете пред телевизора, сменяйки каналите с дистанционното.

3. Навик: Духовна или творческа стимулация, медитация. Не мислете, че трябва да тичате за билет и да летите до Тибет, всичко е много по-просто. Освен тяло, имаме душа и разум, които също се нуждаят от презареждане. Всеки ден даваме на тялото си храна, но не винаги нещо попада във фината материя. Подарявайте си прекрасни усещания като: посещение на концерти, изложби, кино, театър, прочетете любима книга и я разберете по новому, гледайте филм с любимите си актьори, разглеждайте албум със снимки на децата, на родителите си в тяхната младост, прониквайки в атмосферата, помислете за вечността и Вселената, медитирайте.

4. Навик: Правете добри дела. Не е задължително това да бъде благотворителна акция или пътуване до детски дом, въпреки че това не е забранено (естествено!). Правейки добро дело, вие с един куршум убивате два заека: помагате на хората и ставате по-щастлив. Помагайте на хората, загубили се на пътя, направете кафе на колегата, който не може да вдигне главата си от работа, между другото, може и да му помогнете, ако е по силите ви.

5. Навик: Прекарвайте обедната си почивка с приятел. Вместо да редите пасианс на компютъра или да мислите за вкусната вечеря, която ще си приготвите, срещайте се с приятели, разходете се в парка, изпийте кафе в любимото си заведение. Тези минути ще ви дадат усещане за празник. Представете си, че сте избягали от час точно както в младежките години.

6. Навик: Доставяйте си удоволствие. За по-голяма ефективност си направете списък с желани удоволствия и се опитайте всеки ден, да изпълнявате по едно от тях. Поглезете се с малки дребни неща като парченце торта или вана с много пяна.

7. Навик: Поздравявайте себе си ежедневно. Всяка вечер се поздравявайте, че ставате по-щастливи и днес сте достигнали такива изключителни резултати (уточнете какви именно). Можете да се самонаградите тържествено с чаша айран или чаша кафе и да отпразнувате този важен ден.

Празнувайте всеки ден. Изпълнявайки пет от седемте точки, вие ще можете да се гордеете с това, че сте станали ковач на своето щастие. Дори ако имате време да направите само едно нещо, все едно, вие сте на прав път!

Вижте още

Молитви

Самонастройки

Духовност

Високомерни ли сте?

Самообвинявате ли се?

Нетърпеливи ли сте?

Алчни ли сте?

Фаталист ли сте?

Инат ли сте?

Мъченици ли сте?

Свързани публикации