Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Иолит

Камък иолит – вътрешно виждане, връзка с Висшето Аз

Чакри: Сома, VI чакра (Аждна) – трето око и VII чакра (Сахасрара) – коронна

История и описание

Иолитът е циклосиликат. Формата на кристалната структура на йолита е орторомбична с къси призми. Известен е още като кордиерит, наречен на френския геолог Пиер Кордие, който за първи път описва камъка през 1813 г. Името иолит идва от гръцката дума “ион”, което означава “виолетов”. Иолитът може да бъде известен също и като дихроит, а кристалите със синьо оцветяване като “воден сапфир”. Иолитът е плеохроичен – което означава, че този камък предава различни цветове. Може да бъде син, виолетово-син, сив или синьо-зелен. Може също така да има включвания на хематит и гьотит, които могат да дадат червеникав блясък. Прозрачността му варира от прозрачна до полупрозрачна със стъкловиден до “мазен” блясък. Находища на иолит има в Индия, Канада, Шри Ланка, Мианмар, Бразилия, Африка, Финландия, Норвегия и САЩ.

Други имена на иолита: виолетов камък, рисов сапфир, воден сапфир. Иолитът има много красиви и поетични имена. Наричат го още фасетиран кордиерит. Благодарение на своя наситен син цвят иолитът получава името “фалшив сапфир”, тъй като с негова помощ често имитират този по-скъп камък.

В различни положения иолитът може да премине от синьо- виолетов, лилав до жълто- сив или меден, и дори до ясно светло- син цвят. Това е един красив син минерал, който може да променя цвета си. Този ефект се проявява толкова силно, че е невъзможно качествено да се фалшифицира иолит.

Освен това, значително се усложнява обработката на камъка и ако бижутера направи грешка, може иолита да загуби своята привлекателност. Камъните могат да бъдат, както прозрачни, така и мътни. Прозрачните скъпоценни камъни се изрязват като диаманти или сапфири, а на непрозрачните придават форма на кабошони. За този минерал се срещат и скандинавски предания. Тогава иолита наричали “компас на викингите”, защото им позволявал дори в облачен ден да се ориентират по слънцето.

Скандинавският мореплавател Лейф Ериксон, на който приписват откриването на Америка още преди Колумб, плувал в Атлантическия океан, достатъчно далеч от всякакъв бряг, по който може да се ориентира, и използвал иолита като инструмент за навигация. Между другото, и други мореплаватели викинги вземали със себе си “компаса на викингите”.

Тези моряци използвали тънки пластинки иолит като първия поляризиращ филтър в света. Гледайки през иолитовите обективи, те можели точно да определят къде се намира слънцето, и по този начин да коригират курса на кораба. Първото научно описание на този минерал е направено едва в XIX век. А за бижута камъкът е бил използван едва в средата на XX век.

Лечебни свойства

Иолитът създава здрав организъм, намалява мастните натрупвания в тялото, смекчава ефектите на алкохола и подпомага детоксикацията и регенерацията на черния дроб. Може също да бъде полезен при лечението на малария и треска. Поддържа здравето на хипофизата, регулира метаболизма, подпомага синусите, дихателната система и облекчава мигренозното главоболие. Иолитът подпомага заздравяването на очите.

На иолита приписват свойството да се бори с алкохолната зависимост и последиците от употребата на алкохол. Смята се, че минералът помага за детоксикацията, подобрява функцията на черния дроб и го оздравява. Този камък е добре да се носи от тези, които искат да отслабнат. Той се използва за регулиране на храносмилателната система, усилва растежа на косата и ноктите.

Иолитът укрепва нервите, помага при паралич и изтръпване на крайниците, намалява болката. Използва се за лечение на малария и други болести, които са свързани с повишена температура. Иолитът може да помогне в лечението на очи, мигрена и главоболие, дезориентация и световъртеж. Той също така стимулира паметта и предпазва от безсъние, кошмари или проблеми със съня.

Магически свойства

Иолитът е “камък на виденията” и предлага меки и нежни светлинни честоти. Aктивира чакрата на третото око, улеснява визуализацията и интуитивното прозрение, тъй като подравнява всички чакри са в една линия. Помага на човека да приведе свободната си воля в съответствие с висшето благо, когато става въпрос за наличните възможности за избор. Осветява енергиите, мотивиращи изборите, които трябва да се направят. Подкрепя постоянството и освобождаването от “лоши” избори в миналото, докато човека се учи да се доверява на себе си и да признава истинската си същност.

Иолитът насърчава индивидуалността и себеизразяването. Вибрацията на синята светлина, минаваща през иолита, свързва съзнанието на ума с интуитивното съзнание. Иолитът е камък на просветената проницателност, който мотивира към действие, основано на висшето ръководство и мъдрост. Иолитът стимулира връзката с вътрешното познание и е използван в шаманските церемонии, подпомагащи излизането от тялото. Иолитът облекчава баланса между мъжките и женските аспекти на характера. Може да бъде полезен за преодоляване на съзависимостта във вашите партньорски отношения.

Иолитът създава вътрешна хармония и отстранява противоречията, които могат да възникнат в отношенията. Помага за освобождаване от нещастието и улеснява положителния прогрес в живота. Призовава човека да присъства, да се наслаждава на всеки момент и да изразява своето истинско удивително Аз. Също така подкрепя поемането на отговорност и може да бъде полезен за тези, които се сблъскват със зависимости, управление на пари и приемане на “ограничаващи” очаквания. Наричан е “викингски камък” и може да е бил използван като кристален “компас”, тъй като създава връзка с познанието за посоките и насочващите сили. Иолитът се свързва също с Архангел Гавриил (ангелът на виждането) и Архангел Михаил (духовният воин).

В сложни ситуации скъпоценният камък помага за вземане на решение дори ако изглежда, че няма изход. Той настройва положително и успокоява, окуражава, дава надежда. Иолитът балансира мъжките и женските страни на характера и носи хармония. Той учи човека сам да отговаря за собствената си съдба и собственото си щастие, и с това помага за преодоляване на зависимостта в отношенията.

Иолитът помага за възстановяване на баланса и се препоръчва на хора, които страдат от загуба на ориентация, липса на мотивация, хронична дезорганизация и неспособност за концентрация. Той укрепва решимостта за поемане на отговорност и носенето й до края, осигурява увереност и устойчивост в неблагоприятни ситуации. Той е чудесен помощник за тези, които имат дългове и които искат да се научат, как да управляват финанси. Камъкът помага да се отървете от зли очи и ви вдъхновява да въведе ред в живота си.

Иолит – слънчев камък

Това е невероятна комбинация, която комбинира свойствата на иолита и слънчевия камък. Стимулира третото око и коронната чакра, подпомагайки духовните видения. Отваря и активира сърдечната чакра. Мотивира човека да продължи напред и да реализира своите мечти и цели. Олицетворява вибрацията на творческата енергия и е мощен камък за тези, които се занимават с изкуства – художници-визионери, писатели, музиканти, танцьори и актьори.
Иолит-слънчев камък вдъхновява и подпомага общуването и самоизразяването. Помага за преодоляване на творческите “блокажи” и позволява на човек да пренесе идеите през процеса на проявление и във физическа форма. Може да бъде полезен за облекчаване на главоболие. Повишава физическата енергия, метаболизма и загубата на тегло.

Приложение
Иолитът подобрява визуализацията, стимулира ясновидството и може да се използва за астрално пътувания.
Иолитът може да бъде полезен при работа със сънищата и адаптиране на моделите на съня.
Подкрепя духовността и творческите изяви чрез писане, пеене, движение и други художествени усилия.

В кристалните структури на тялото или лечебни решетки, иолитът зарежда, укрепва и изравнява ауричното поле с фините тела. Балансира потоците ин-ян в енергийните меридиани. Може да бъде поставен в зона с нарушена земна енергия, за да помогне за осъзнаването на нашето въздействие върху околната среда и да създаде пространство за святост.

Талисмани и амулети

Иолитът помага за съзерцаването във вътрешния свят на човека. Той оказва помощ в борбата с убежденията, които трябва да контролират вътрешните преживявания и емоции. Разтопява страха от неизвестното, помага за неутрализиране на депресираното състояние на психиката. Благодарение на това човекът, носещ камъка, може да се движи напред и спокойно да посреща несгодите по пътя си. Този талисман помага за откриването на загубени качества.

Иолитът е камък муза. Той активира творческата страна на ума, привнася мисли и идеи извън рамките на обичайното. Минералът ще бъде отличен талисман за тези, които се нуждаят от творческа себеизява чрез писане, пеене, танци и други художествени начинания. Значителна роля този скъпоценен камък може да изиграе и за хармонизиране на семейните отношения.

Той помага за разрешаване на конфликти, които могат да възникнат между членове на семейството от различни поколения. Използвайте иолит, ако вашите близки изискват от вас повече, отколкото можете да им дадете. Добре е този талисман да се носи и от тези, които са принудени да се разкъсват между кариера и семейни задължения.

Комбиниране с други камъни
Енергията на иолита се комбинира добре с лазурит, аметист, танзанит, азурит, хематит и сколецит. Енергията на иолит-слънчев камък се съчетава добре с гранат, цаворит и хематит.

Зодии: Везни, Телец, Стрелец

Вижте камъните в нашия Е-магазин: Иолит

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още