Иолит

Иолит – камък муза

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна и VI чакра (Аждна) – трето око

История и описание

Виолетов камък, рисов сапфир, воден сапфир. Иолитът има много красиви и поетични имена. Иолитът наричат още фасетиран кордиерит. Благодарение на своя наситен син цвят иолитът получава името „фалшив сапфир“, тъй като с негова помощ често имитират този по-скъп камък. В различни положения иолитът може да премине от синьо- виолетов, лилав до жълто- сив или меден, и дори до ясно светло- син цвят. Това е един красив син минерал, който може да променя цвета си. Този ефект се проявява толкова силно, че е невъзможно качествено да се фалшифицира иолит.

Освен това, значително се усложнява обработката на камъка и ако бижутера направи грешка, може иолита да загуби своята привлекателност. Камъните могат да бъдат, както прозрачни, така и мътни. Прозрачните скъпоценни камъни се изрязват като диаманти или сапфири, а на непрозрачните придават форма на кабошони. За този минерал се срещат и скандинавски предания. Тогава иолита наричали „компас на викингите“, защото им позволявал дори в облачен ден да се ориентират по слънцето.

Скандинавският мореплавател Лейф Ериксон, на който приписват откриването на Америка още преди Колумб, плувал в Атлантическия океан, достатъчно далеч от всякакъв бряг, по който може да се ориентира, и използвал иолита като инструмент за навигация. Между другото, и други мореплаватели викинги вземали със себе си „компаса на викингите“. Тези моряци използвали тънки пластинки от камък иолит като първия поляризиращ филтър в света. Гледайки през иолитовите обективи, те можели точно да определят къде се намира слънцето, и по този начин да коригират курса на кораба. Първото научно описание на този минерал е направено едва в XIX век. А за бижута камъкът е бил използван едва в средата на XX век.

Лечебни свойства на иолита

На иолита приписват свойството да се бори с алкохолната зависимост и последиците от употребата на алкохол. Смята се, че минералът помага за детоксикацията, подобрява функцията на черния дроб и го оздравява. Този камък е добре да се носи от тези, които искат да отслабнат. Той се използва за регулиране на храносмилателната система, усилва растежа на косата и ноктите.

Иолитът укрепва нервите, помага при паралич и изтръпване на крайниците, намалява болката. Използва се за лечение на малария и други болести, които са свързани с повишена температура. Иолитът може да помогне в лечението на очи, мигрена и главоболие, дезориентация и световъртеж. Той също така стимулира паметта и предпазва от безсъние, кошмари или проблеми със съня.

Магически свойства на иолита

iolitИолитът помага за съзерцаването във вътрешния свят на човека. Той оказва помощ в борбата с убежденията, които трябва да контролират вътрешните преживявания и емоции. Разтопява страха от неизвестното, помага за неутрализиране на депресираното състояние на психиката. Благодарение на това човекът, носещ камъка, може да се движи напред и спокойно да посреща несгодите по пътя си. Този талисман помага за откриването на загубени качества.

В сложни ситуации скъпоценният камък помага за вземане на решение дори ако изглежда, че няма изход. Той настройва положително и успокоява, окуражава, дава надежда. Иолитът балансира мъжките и женските страни на характера и носи хармония. Той учи човека сам да отговаря за собствената си съдба и собственото си щастие, и с това помага за преодоляване на съзависимостта в отношенията.

Иолитът помага за възстановяване на баланса и се препоръчва на хора, които страдат от загуба на ориентация, липса на мотивация, хронична дезорганизация и неспособност за концентрация. Той укрепва решимостта за поемане на отговорност и носенето й до края, осигурява увереност и устойчивост в неблагоприятни ситуации. Той е чудесен помощник за тези, които имат дългове и които искат да се научат, как да управляват финанси. Камъкът помага да се отървете от зли очи и ви вдъхновява да въведе ред в живота си.

Талисмани и амулети

Иолитът е камък муза. Той активира творческата страна на ума, привнася мисли и идеи извън рамките на обичайното. Минералът ще бъде отличен талисман за тези, които се нуждаят от творческа себеизява чрез писане, пеене, танци и други художествени начинания. Значителна роля този скъпоценен камък може да изиграе и за хармонизиране на семейните отношения.

Той помага за разрешаване на конфликти, които могат да възникнат между членове на семейството от различни поколения. Използвайте камък иолит, ако вашите близки изискват от вас повече, отколкото можете да им дадете. Добре е този талисман да се носи и от тези, които са принудени да се разкъсват между кариера и семейни задължения.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

литотерапия камък туритела
Литотерапия (Лечение с камъни)

Туритела

Чакри: туритела въздейства на всички чакри Камък на приятелството и

Прочетете още