Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Цаворит

Камък цаворит – открий себе си

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна, V чакра (Вишудха) – гърлена, VI чакра (Аждна) – трето око, VII Чакра (Сахасрара) – коронна

История и описание

Камъкът носи името на кенийския парк (Tsavo), в чиято близост е бил открит от гемолога Кембел Бриджес през 1967 година. Оттам идва и несъответствието с произнасянето на името му, някои го наричат цаворит, а други тсаворит. Това название с лека ръка е дадено от Хенри Плат, бивш директор на известния “Тифани & Ко”. След като камъкът попада в ръцете на маркетинговия отдел на Тифани той просто няма как да остане незабелязан.

Маркетингът залага върху това, което е необходимо: екзотичен произход на камъка, африканска страст, девствена природа, необичаен цвят. Цаворитът първоначално става популярен в САЩ (признание за неговата популярност е, че започва да се вмъква в брачните халки и годежни пръстени), а след това продължава своето триумфално шествие по целия свят.

Цаворитът е вид гранат. Изненадващо е, че представите за гранатите са ограничени изключително в червените и тъмно червени камъни. Малко хора знаят, че има гранати, които са жълти, зелени, оранжеви (може би само със сини нюанси няма). Цаворитът е невероятен, уникален и рядко срещаш се, което със сигурност го прави още по-ценен гранат.

Той е далеч от типичните представи за гранатите- ярък, искрящ, прозрачен гранат – гросулар със зелен цвят. Цаворитът е много рядък камък. Зелени гранати се срещат 300 пъти по-рядко от смарагдите. Камък цаворит над три карата се счита за голям успех, а над 10 карата, това вече е музейна рядкост.

Качествени цаворити с бижутерска стойност се добиват основно в Кения и Танзания, и съвсем малко в Мадагаскар.

Лечебни свойства 

Нежната приятна цветова гама на скъпоценния камък цаворит е отлично успокоително средство. Цаворитът балансира вътрешното състояние на своя собственик, носи хармония и вътрешен мир в живота му. Смята се, че предпазва от цялата негативност, която може да дойде от външния свят. В семейството цаворитът действа като камък – примирител, който ще се бори с вътрешните разногласия.

Лечебните свойства на този минерал са в стабилизиране на кръвното налягане, както и помощ за хората, които са метеозависими. Цаворитът помага при заболявания на всички физични сетива: слух, обоняние, зрение, вкус, осезание.

Магически свойства

Основното послание, което носи цаворита е “Опознай себе си”. Познаване на своята духовна същност – свобода на духа, чрез сетивна опитност, не само чрез ментално осъзнаване.

Цаворитът прави достъпно вътрешното знание за това, че всеки човек е творец на собствената си съдба и че това е непрекъсната творческа служба на Любовта, в противен случай твореца ще изгуби всичките си позиции. Този камък помага на човека да живее в хармония с тази концепция и да бъде източник- проводник на Безусловната Любов в нашия свят.

В обработена форма, както и кристалите на цаворита, улеснява достъпа до Висшите Фини Сфери, общуването с Духовните Наставници, подобрява способността към “канализиране”, “виждане” и телепатични способности.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още