Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Грижете се за краката си, ако носите обувки на висок ток!

Продължителното носене на обувки на висок ток води до деформация на стъпалото, скъсяване на мускулите и сухожилията, твърдят американски учени. Изследвания в областта на експерименталната биология в САЩ с помощта на ултразвуков анализ показали, че жените, които носят обувки с 5 см токчета в продължение на 2 години, значително скъсяват ахилесовото си сухожилие и мускулите, свързани с него.

Катрин Моус – експерт по заболявания на краката от Калифорнийския Университет в Сан Франциско, заявява: “Няма нищо добро в популярните обувки с висок ток, които създават налягане в предната част на стъпалото, водят до деформации на пръстите и скъсяват ахилесовото сухожилие”. Разбира се, тези промени се наблюдават при продължително използване на високи токове. Не трябва да се страхувате за краката си, ако използвате подобни обувки в разумни граници.

Освен това, никой не може да отрече, елегантността и женствеността на обувките с токчета. За да се спрат деформациите трябва да се носят и други, различни и качествени обувки, както и, от време на време да се ходи бос или да се правят упражнения за стъпалата. Много от нас дори не предполагат, колко важна е правилната форма на стъпалата. Нашата поза и различните стави зависят от тяхната форма и стабилност.

Така че не забравяйте да обърнете внимание на упражненията за тази област на тялото и отделяйте дължимото внимание на обувките, в които пребивават вашите стъпала в ежедневния живот, препоръчват специалистите.

Предлагаме ви следното упражнение за стъпалата на краката:

Начална позиция – изправен. Плъзнете десния си крак право напред, а левия крак изпънете назад, сгънете коляното на десния крак и поставете двете си ръце върху него. Дръжте гърба изправен, като пренесете теглото на тялото си върху сгънатия крак. Разтягането се прави в стъпалото на левия изпънат назад крак. При вдишване повдигайте петата на левия си крак нагоре, когато издишвате се опитайте да я притиснете към пода, задържайки така за няколко секунди. Направете това упражнение осем пъти. След това разменете краката и повторете серията с другия крак. Препоръчваме ви да се упражнявате боси, без обувки, за да не ограничавате двигателната активност на стъпалото.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Упражнения

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Основни Захари

Мазнини и масла

Напълняване и наднормено тегло

Свързани публикации