Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Глог (Hawthorn)

Наименование: Глог (Hawthorn)
Ботаническо име: Crataegus spp.- Crataegus laevigata, Crataegus oxyacantha, Crataegus monogyna
Семейство Розоцветни (Rosaceae)

Предупреждения!

Глогът е безопасен за продължителна употреба.

Обаче, хората, които приемат предписани сърдечни лекарства трябва да се консултират с лекар преди да употребяват съдържащи глог продукти.

Високите дози могат да доведат до хипотония, сърдечни аритмии, седация, замайване и треперене.

Билката може да причини хипертонични епизоди, ако се използва паралелно с бета-блокери.

Да не се използва с други антиаритмични средства, тъй като има същото действие като на антиаритмиците от клас III.

Докладвано е за взаимодействие на глога с дигиталиса (Penstemon digitalis) за увеличаване на неговите ефекти, но това не е потвърдено с клинични изследвания.

Билката е противопоказна при деца под 12 години.

Да не се използва през първия триместър на бременността. Няма ограничения за използването му през останалото време на бременността или кърменето.

Установени са лекарствени взаимодействия с лекарството Digoxin.

История

Билката е традиционно ценена заради своята стягаща способност и е била използвана за лечение на диария, тежко менструално кървене и за изтегляне на трески. Тя е била известна през Средновековието, като символ на надеждата и приемана за много заболявания. Глогът отдавна се използва в Германия, като жив плет за ограждане и опазване на имотите.

ГлогВ Европа е била използвана за камъни в бъбреците и пикочния мехур, както и като диуретик. Всички книги за билките и използването им от 16 до 18-ти век описват неговата употреба.

Съвременната му употреба за кръвообращението и сърдечните заболявания се дължи на ирландски лекар, който започнал успешно да го използва на пациентите си към края на 19-ти век. Оттогава глогът се е превърнал в широко разпространен сърдечен тоник, продаван с и без рецепта.

Основни действия

• антиоксидант
• адстрингент
• сърдечен тоник
• разширява периферните кръвоносни съдове
• релаксант

Основни компоненти

• флавоноиди
• биофлавоноиди (рутин и кверцитин)
• процианиди
• сапонини
• танини
• минерали
• тритерпеноди
• кумарини
• полифеноли
• амини (триметиламин само в цветовете)

Лечебни части

Цветове, листа и плодове, както и различни смеси от различни части на растението

Активните вещества са флавоноидите и съединения, наречени процианидолични олигомери (ПЦО), заедно с редица други съединения, които са полезни за сърцето и кръвообращението. Флавоноидите са мощни антиоксиданти, които помагат за увеличаване количеството на витамин С във вътрешността на клетките, който ги предпазва от окислително увреждане.

Витамин С е известен също, че укрепва стените на капилярите. Неговите антиоксидантни свойства се смята също така, че намаляват нивата на холестерола и натрупаните мастни плаки в артериите, които водят до атеросклероза. Триметиламинът, открит в цъфтящите върхове, стимулира кръвообращението и се използва широко като сърдечен тоник. Големите дози, въведени чрез инжектиране, са били използвани успешно при силно анормален сърдечен ритъм.

Изследвания през последния век потвърждават силното му действие като сърдечен тоник и той е една от най-популярните сърдечни билки, използвани днес. Неговите лечебни ефекти се дължат главно на биофлавоноидите, които отпускат и разширяват артериите, особено коронарните артерии, като по този начин увеличават притока на кръв и намаляват симптомите на стенокардия.

Тъй като е силен антиоксидант, билката помага за предотвратяване или намаляване на дегенерацията на кръвоносните съдове. Глогът също съдържа вещества, които потискат ангиотензин-конвертиращия ензим, метод, използван в някои от най-широко предписваните лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Традиционна употреба

Глогът се използва основно за облекчаване симптомите на CHF (застойна сърдечна недостатъчност), за понижаване на високо кръвно налягане, за освобождаване на тялото от оток и за коригиране на неправилен сърдечен ритъм. Може да е необходимо, глогът да се взема три месеца, преди да се забележи подобрение, но той може да се приема неопределено време за лечение на хронична сърдечна недостатъчност и други заболявания.

Плодовете подпомагат сърдечната дейност, въпреки че изследвания показват, че те съдържат по-малко сърдечно-влияещи съставки от цветовете. Плодовете се използват също при диария и в съчетание с ju hua и gou qi за хипертония.

Плодове на глог

В Китай, видовото разнообразие произвежда плодове наречени shan zha, които се използват предимно за симптоми на хранителна стагнация, които могат да включват подуване на корема, стомашно разстройство и газове. Смята се също така, че раздвижват кръвта по време на стагнация, особено след раждането.

Капсули от плодове на прах се дават за болки в корема, причинени от кръвна стагнация, или за болка от ангина.

Отвари от цветните върхове се използват за циркулаторни нарушения.

С цъфтящите върхове, стрити на прах, се правят таблетки за продължителна употреба.

Настойки от цветове и листа помагат за подобряване на лоша циркулация и възстановяване на кръвното налягане до нормални нива.

Западните билкари отбелязват, че глога е изключително ефективен в увеличаване притока на кръв към сърдечния мускул и възстановяване на нормалния сърдечен ритъм. Глогът се използва успешно не само при лечение на високо кръвно налягане, но също така изглежда и повишава пониженото кръвно налягане като го възстановява до нормалните стойности.

При хипертония, глогът може да се комбинира с бял равнец. Глог, в съчетание с гинко билоба, се използва за подобряване на слаба памет. Той действа, като подобрява кръвообращението в главата, което води до повишаване на количеството кислород към мозъка.

Мексиканският глог (Crataegus pubescens, C. mexicanus) е родственик на европейския глог (C. mongyna или C. laevigata). Той има големи листа, трънлив храст с бели цветове, които са с неприятна миризма. Плодовете му са жълто-оранжеви и се използват за лечение на кашлица и простуда. Използва се и като диуретичен чай, който се прави от листа, корени или кора и се прилага за лечение на Диабет тип II (възрастов диабет).

Клинично изследвани полезни действия

• Застойна сърдечна недостатъчност (ранен стадий)
• Ангина
• Кардиомиопатия (ако има застойна сърдечна недостатъчност)
• Хипертония
• Сърдечна аритмия
• Кардиомиопатия (ако няма застойна сърдечна недостатъчност)

Как да се приема?

В съвременните билкови лекарства най-често се използват екстракти от листа и цветове.

Стандартизирани екстракти от глог за съдържание на биофлавоноиди (обикновено 2,2%) или процианидолични олигомери (обикновено 18,75%), също често са предлагат.

Много лекари препоръчват 80-300 мг от билков екстракт в капсули или таблетки, 2-3 пъти на ден.

Ако се използват традиционни препарати с плодове, препоръката е най-малко 4-5 грама на ден или тинктура от 4 до 5 мл три пъти дневно. Обаче, тази форма не е клинично проучена. Глогът действа бавно и може да се наложи прием от 1-2 месеца за постигане на максимални ефекти. От друга страна, обаче, той се смята за безопасен и може да се използва продължително.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Витамин С

Сърдечносъдовите заболявания са свързани с хипотиреоидизма

Рецепти при сърцебиене

Сърдечносъдови заболявания

Лизин

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Инфекции и възпаления

Етерични масла и Ароматерапия

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още