Домашните любимци могат да ви заразят със стотици инфекции

Домашните любимци могат да станат причина за различни заболявания на своите собственици, съобщават американски учени от Университета в Калифорния. Учените провели изследване, в което изучили инфекциите, предавани от домашните животни на хората.

Оказало се, че от 250-те болести, предавани от животни на хора, 100 се пренасят от домашните любимци. Особено опасно е да вземете кучето или котката в леглото, предупреждават експертите, позовавайки се на случай с пенсионер, на когото кучето се вмъкнало в леглото и облизало следоперативна рана. В резултат на това човекът влязъл в болница с менингит.

Дори и най-здравия на вид домашен любимец е носител на бактерии, вируси и паразити, подчертават учените. Сред другите инфекции, предавани от животни на хора чрез близък контакт, могат да се посочат тения, нематоди, кръгли червеи, доброкачествен вирусен лимфаденит и устойчиви на лечение стафилококови инфекции. Най-уязвими към тези болести са хората с намалена функция на имунната система. Например, болните от рак или СПИН, децата под 5-годишна възраст и възрастните хора.

Експертите препоръчват да спазвате всички мерки за хигиена, включително измиване на ръцете със сапун и топла вода, след игра с домашните животни, за да не се излагате на риск от заразяване с инфекция. Освен това, домашните любимци трябва да се поддържат чисти, да се изчистват от бълхи, глисти и кърлежи, редовно да се водят на ветеринар. Колкото и да обичате домашни си любимци, въздържайте се да ги целувате и не ги допускайте в леглото си, подчертават учените.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Основни Захари

Мазнини и масла

Напълняване и наднормено тегло

Свързани публикации