Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Домашните любимци могат да ви заразят със стотици инфекции

Домашните любимци могат да станат причина за различни заболявания на своите собственици, съобщават американски учени от Университета в Калифорния. Учените провели изследване, в което изучили инфекциите, предавани от домашните животни на хората.

Оказало се, че от 250-те болести, предавани от животни на хора, 100 се пренасят от домашните любимци. Особено опасно е да вземете кучето или котката в леглото, предупреждават експертите, позовавайки се на случай с пенсионер, на когото кучето се вмъкнало в леглото и облизало следоперативна рана. В резултат на това човекът влязъл в болница с менингит.

Дори и най-здравия на вид домашен любимец е носител на бактерии, вируси и паразити, подчертават учените. Сред другите инфекции, предавани от животни на хора чрез близък контакт, могат да се посочат тения, нематоди, кръгли червеи, доброкачествен вирусен лимфаденит и устойчиви на лечение стафилококови инфекции. Най-уязвими към тези болести са хората с намалена функция на имунната система. Например, болните от рак или СПИН, децата под 5-годишна възраст и възрастните хора.

Експертите препоръчват да спазвате всички мерки за хигиена, включително измиване на ръцете със сапун и топла вода, след игра с домашните животни, за да не се излагате на риск от заразяване с инфекция. Освен това, домашните любимци трябва да се поддържат чисти, да се изчистват от бълхи, глисти и кърлежи, редовно да се водят на ветеринар. Колкото и да обичате домашни си любимци, въздържайте се да ги целувате и не ги допускайте в леглото си, подчертават учените.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Основни Захари

Мазнини и масла

Напълняване и наднормено тегло

Свързани публикации