Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

COVID-19 означава двойни проблеми и дори по-лошо!

Нови изследвания за последствията от  COVID-19 би трябвало да вдигнат тревога.

Ако някога е дошло времето да се погрижите за здравето си, то това е днес. Изследване след изследване във водещи медицински списания съобщават за усложняване на проблемите от COVID-19. Това, което беше описано в началото на пандемията като белодробно заболяване, сега вече е разпознато като атака върху здравната система на собственото ви тяло, включително множество органи. Атаката е и към социалните системи за наблюдение на болестите и предоставяне на медицински грижи. Независимо дали сте били заразени или не, шансовете здравето ви да се влоши са високи.

В списанието Nature д-р Зияд Ал-Али, ръководител на научните изследвания в здравната система на ветераните в Сейнт Луис, съобщава за влошаване на здравето на оцелелите от COVID-19. За негово учудване болестта била смъртоносна не само за хората с диабет. Данните показват, че в резултат на инфекцията в хората, както се оказва, се развива метаболитно заболяване.

Предстои да разберем как се случва това. Някои учени смятат, че SARS-CoV-2 уврежда не само белите дробове, но и други органи. Инфекцията може да засегне панкреаса, който произвежда инсулин, необходим за превръщане на кръвната захар в енергия. Друг проблем е заседналият начин на живот, предизвикан от пандемията. Късното или пропуснато диагностициране на здравословни проблеми при хора, които пропускат или не могат да отидат на лекар, също може да бъде фактор.

Затлъстяването и лошия начин на живот водят все повече деца към хронични заболявания, които могат да бъдат избегнати. COVID задълбочава проблемите при деца, които развиват диабет тип 2. Изследване на такива младежи, публикувано в Diabetes Care, показва обезпокоително и необяснимо увеличение на диабетичната кетоацидоза, опасно натрупване на киселина в кръвта поради недостиг на инсулин.

Бременността е друга тревожна област. Изследване, публикувано в JAMA Pediatrics с участието на 18 страни, установява, че COVID-19 по време на бременност е свързан с постоянно и значително нарастване на тежката майчина заболеваемост и смъртност, а също неонатални усложнения при сравняване на бременни жени с и без диагноза COVID-19. Това подчертава ролята на предпазните мерки срещу COVID-19 за бременните жени.

Но как COVID ви разболява, дори ако не се заразите с вируса?

Пандемията е причинила рязък спад в профилактичната помощ и скрининга, особено за рак на гърдата, дебелото черво, шийката на матката и белите дробове.

Едно изследване в Калифорния, проведено от изследователи на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, установява, че между март и юни 2020 г. процентът на скрининга за рак на маточната шийка сред 1,5 милиона жени е намалял с около 80% в сравнение със същия период на 2019 година.

Друго изследване в Медицинския център на Университета в Синсинати установява, че само през март 2020 г. са отложени над 800 приема за скрининг на рак на белия дроб. След възобновяване на приема два месеца по-късно, процентът на изследваните хора, които са имали белодробни възли, подозрителни за рак, се е увеличил от 8% преди пандемията на 29%.

В някои здравни системи бързият преход към скринингови тестове у дома. Такъв е фекалния имунохимичен тест (FIT) за колоректален рак и е в крак с тестовете отпреди пандемията. Но в повечето случаи хората трябва сами да поискат тестов комплект и да го направят.

Забавянето при скрининга, особено сред хората в риск, може да означава липса на ранна диагностика. Раковите заболявания могат да станат по-големи и по-смъртоносни, преди да бъдат открити. Закъсненията на всякакви операции са още една грижа.

Започнаха да се появяват изследвания и за цунамито от психични проблеми, които са се прокраднали или врязали в живота на мнозина. Ехо-пандемия от психични заболявания почти сигурно ще последва.

Така че не чакайте неприятности. Профилактиката е от ключово значение. Променете начина си на живот, за да подобрите здравето си и избегнете последствията от  COVID-19. Направете тестове там, където е препоръчително, или направете скрининг у дома.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Как преодоляхме COVID-19?!

Витамин D за преодоляване на пандемията

Хранителните разстройства са прикрито психично страдание

Стресът няма да те убие, но реакцията ти към него може!

Как да се предпазим от грип!

Свързани публикации