Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Боядисването на косата е опасно за здравето?

Имате ли навика за редовно боядисване на косата? Американската кинозвезда Джийн Харлоу беше известна като „Русата бомба“. Веднъж тя казва: „Ако не беше косата ми, Холивуд нямаше да ме забележи.“ Но имаше ли огромна цена русата коса? Харлоу умира на 26-годишна възраст.

Сега, когато карантините отпадат и нямате търпение да се подстрижете, може би е добре да помислите добре преди да направите поредното боядисване или химическо изправяне на косата. Някои скорошни изследвания повдигат опасения за проблеми със здравето.

Практиката за боядисване на косата датира от древен Египет, Гърция и Рим, когато били използвани ужасни смеси за промяна на цвета на косата, както за красота, така и за демонстрация на ранг на бойното поле. В миналото изследванията върху животни поставяха под въпрос безопасността на боите за коса. Но изследванията върху хора дават противоречиви констатации. А в последно време резултатите би трябвало да са достатъчни, за да накарат хората да се замислят.

Изследване, публикувано в International Journal of Cancer, анализира данни от „изследване на сестрите“. В това все още продължаващо изследване участват над 50 000 жени на възраст между 35 и 74 години, като всички те имат сестра с рак на гърдата. Смята се, че са изложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата. Учените изучавали риска от рак и боята за коса. Въпреки че всички участници имат една и съща семейна история, само някои от тях използвали боя и изправяне на косата, което позволява да се направят интересни сравнения.

Какво открива епидемиологът д-р Александра Уайт? Тя работи в Националния институт по екологични здравни науки, изучавайки рисковите фактори за рак на гърдата.

Тя установява, че белите жени, които често използват бои за коса, имат 7% по-висок риск от рак на гърдата, а чернокожите жени имат 45% по-висок риск. За жените, които често използват химическо изправяне на косата, рискът бил 30%, без разлика в расата.

Какво се е случило с Харлоу? Тя твърдяла, че е естествена блондинка. Холивудският стилист Алфред Пагано обаче твърди друго. Той съобщил, че за да я направи платинено руса използвал пероксид, амоняк, люспи от Clorox и Lux. Дали версията му е била вярна, никога няма да разберем. Но Clorox, смесен с амоняк, произвежда отровен газ и солна киселина, а не здравословна смес.

В крайна сметка косата на Харлоу започнала да опадва и тя сложила перука. Скоро след това умряла от бъбречна недостатъчност.

Днес продуктите за коса не са еднакви и могат да съдържат всеки от над 5000 химикали, за някои от които е известно, че причиняват рак при лабораторни животни, които натрупвали голямо количество от тези бои с течение на времето. Уайт отбелязва, че „един от големите проблеми на химическото изправяне на косата е формалдехидът, който е известен канцероген.“ Продуктите, които не съдържат явно формалдехид, могат да отделят това опасно вещество при нагряване.

Световният пазар за бои за коса през 2019 г. е 29 млрд. долара и се очаква да нарасне на 40 млрд. долара до 2025 г. Изследванията на Уайт няма да забавят този растеж. Суетата твърде лесно надделява над благоразумието.

Трябва ли да се притеснявате? При настоящите данни рискът е нисък в сравнение с други известни канцерогени като тютюна и радиацията. Ако използвате боя за коса, рискът по всяка вероятност е малък. Но не забравяйте, че формалдехидът се използва за балсамиране на хора преди погребение!

Предлагат се естествени бои за коса на растителна основа. Така че, вместо да се придържате към постоянен цвят, какво лошо има при по-малко радикалния подход. Временните и избледняващи цветове не са недостатък. Създайте си положителна нагласа към естествеността. А естествената коса – нещо, което майката природа ви е дала – е красива!

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Истината за косата

Токсините в човешкото тяло

Детоксикация (лечебна картинка)

Витамин С

Антиоксидантите срещу свободните радикали

Свързани публикации