Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Агонията с херпес зостер: как да намалим риска!

Мой приятел имаше лицев херпес зостер, обхващаше ухото и въпреки лекарствата болката му продължаваше няколко дълги седмици. „Минах през ада“ – каза той.

И така, кой е най-добрият начин да се предотврати атаката на херпес зостер? Действайте бързо. Ако се забавите, ще съжалявате, когато настъпи адската болка.

Днес повечето деца са ваксинирани срещу варицела. Но до средата на 90-те години това не е сред обичайните детски заболявания. Рядко възрастен човек е избегнал тази детска инфекция. За разлика от други детски болести, вирусът на варицела зостер (varicella zoster virus) никога не напуска тялото. По-скоро се скрива в нервните клетки около гръбначния мозък. Тези клетки предават съобщения от кожата към централната нервна система. Вирусът непрекъснато се опитва да избяга и когато го направи, се появява като херпес зостер. Това никога не е добра новина. Дори когато лезиите му отшумят, болката може да продължи месеци или години.

Д-р Питър Н. Уотсън, невролог от университета в Торонто, съобщава в списанието на Canadian Medical Association, че от 261 пациенти с херпес зостер 24% са страдали от продължителна болка. Това усложнение води до хронична тревожност, депресия, безсъние и лошо качество на живот.

Проблемът не е рядък. В Северна Америка всяка година над два милиона и половина души развиват херпес зостер, 350 000 в крайна сметка имат болки след херпес зостер и 400 умират. Да живееш с болка ден след ден е достатъчно тежко, но за някои резултатът може да бъде възпаление на мозъка, парализа на лицевия нерв или загуба на око. Сред хората над 50-годишна възраст болката след херпес зостер може да засегне до 40% от пациентите.

След като херпес зостер удари, редица антивирусни лекарства като Zovirax, Famvir и Valtrex са на разположение за намаляване на тежестта на атаката. Колкото по-рано се предписват тези лекарства, толкова по-добър е резултатът.

Но, профилактиката е по-добра от лечението. Ваксината Zostavax се предлага от няколко години за тези, които са имали варицела, но не са имали херпес зостер. Ваксината намалява наполовина риска от херпес зостер и намалява с две трети шанса за появата на болка след херпес зостер. Цената на ваксината е около 200 долара. Но всеки, който е имал херпеса или усложненията от него, е добре да се посъветва с лекаря си и да си я направи, за да избегне адската болка. Бременните и кърмещи жени, и всеки, който е имал реакция към неомицин, не трябва да използват тази ваксина!

А каква е естествената превенция?

Лизинът е незаменима аминокиселина, притежава антивирусни ефекти, които са полезни в борбата с вируса на херпес зостер. Например, от години е известно, че лизинът често може да намали повтарящите се атаки на херпесния вирус. Добавянето на витамин С може да го направи още по-ефективен за изграждане на имунитет срещу херпес зостер.

Но са необходим големи дози. Това означава ежедневен прием на 4000 милиграма (mg) витамин С и най-малко 2000 милиграма (mg) лизин дневно. Тази комбинация от високи дози, трябва да се използва ежедневно и години наред, за да бъде полезна. Освен това, тази комбинация от високи дози С и лизин осигурява и защита срещу инфаркт и вирусни инфекции.

Големият проблем е какво да се прави, когато лезиите на херпеса изчезнат, а пациентите останат с непреминаваща болка. Древната китайска и близкоизточна медицинска практика, известна като вендузотерапия, е помогнала на много хора, страдащи от тази изтощителна болка.

Във вендузотерапията могат да се използват игли, с които се убожда кожата в акупунктурните точки на нерва, атакуван от корените на херпеса. Малка чаша се нагрява за отстраняване на кислорода и след това се поставя върху убоденото място. Това създава смукателен ефект, който привлича вътрешна кръв към зоната, а болната кръв изтича.

Така че имате няколко опции! И както винаги, посланието е да изберете профилактиката преди появата на адската болка!

Източник: www.docgiff.com

Още по темата:

Книги за самолечение

Лечение на херпес – лечебна картинка

Рецепти при херпес

Лимони срещу херпес

Имам възпалени слюнчени жлези и херпес

Безопасно ли е да забременея, ако страдам от херпес вирусна

Може ли тоалетната да разпространява вируси?

Аргинин – основна аминокиселина

Лизин – основна аминокиселина

Витамин С

Свързани публикации