Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Защо възниква загубата на паметта?

Учените установили, че човешкият мозък е способен да заспи наполовина, за да премине през един вид презареждане, което води до петна в паметта. В тези малки по продължителност моменти, понякога забравяме напълно за някои неща, като например, къде са ни ключовете? Сега учените са намерили точен отговор на този въпрос.

За щастие това странно забравяне, с проявите на което се сблъскват по-голямата част от хората, няма нищо общо с ранната проява на деменция. Ако някога се смяташе, че човешкият мозък може да спи, а след това учените установиха, че той никога не спи, то сега се появи трета, като че ли окончателна версия – някои части на мозъка, могат по някое време да влязат в режим на “офлайн” (изключване).

До това заключение достигнали учени от американския Университет Уисконсин. Те измерили електрическите вълни в мозъка и установили, че на бодърстващ човек, но много уморен, мозъка може частично да се изключи и рестартира.

Така и се появяват петната в паметта. “Дори преди да се почувствате силно уморени, мозъкът ще ви даде сигнали за това, че е необходимо да преустановите да извършвате всякакви действия, изискващи висока концентрация- казва авторът на изследването професор Чиара Сирели.- Специфични групи от неврони може да заспят и това ще има негативно въздействие върху работата ви.”

Именно това състояние, според учените, обяснява пътнотранспортните произшествия, при които шофьорът заспива зад волана. Всъщност, човешкият мозък преминава през етап на микросън – изключват се само някои негови части. Но, много преди да навлезе в това състояние, мозъкът започва да изпраща сигнали, че човека трябва да си почине. Само трябва да ги чувате много внимателно, за да избегнете неприятностите.

Още по темата

Сънят е признат за най-добрия помощник на паметта!

Подобряване на паметта (лечебна картинка)

Пет продукти за отлична памет и тонус на мозъка

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Упражнения

Свързани публикации