Топаз

Камък топаз – символ на мъдростта

Чакри: VII Чакра (Сахасрара)- коронна, но и на други чакри, в зависимост от цвета на камъка

История

Името на камъните идва от името на острова Топазос в Червено море (сега Сейнт Джонс). Според друга версия, съвременната дума „Топаз“ произхожда от санскритската „тапаз“ – „огън“, „пламък“, „топлина.“ Топазите отдавна са известни на хората. Струва си да се припомни, че в Библията топаза е един от камъните, поставен в украшение на първосвещеника Аарон.

Топази се добиват в Бразилия, Шри Ланка, Бирма, Индия и Монголия. Има топази и в Шотландия, Ирландия, Япония, Русия (в Приморие, Урал, Източен и североизточен Сибир).

Описание

Камък топаз – флуоросъдържащи алуминиеви силикати. Цветът на камъните зависи от примесите на титана, желязото и хрома. Топазите са оцветени в розови, жълти, вишнево- жълти и златисти тонове, въпреки че има и синкави камъни. Има безцветни топази и жълти камъни с характерна опалесценция, които наричат топазови котешки очи.

Други имена на топаза са: пазион, сибирски диамант, тонпаз, тумпаз… Под името „Топаз“ и „златист топаз“ в бижутерските магазини понякога се предлагат изкуствени синтетични кварцови минерали, които нямат нищо общо с натуралния природен камък топаз. През дългата си история на използване топазът е обрасъл с лъжливи синоними като „бразилски рубин“, „бразилски Сапфир“ и др.

Лечебни свойства на топаза

Съвременните литотерапевти смятат, че топаза укрепва имунната система, предпазва от настинки, ускорява регенерацията на кожата, лекува храносмилателните органи, черния дроб, щитовидната жлеза, жлъчния мехур и далака.

Топазът се използва за предпазване от психични заболявания, нервно и енергийно изтощение, отнема стреса, успокоява, облекчава нервните разстройства, балансира емоциите, избавя от страхове, помага при безсъние.

Смята се, че съзерцаването на топаз лекува лудостта. В древността използвали топаза при лечение на лошо зрение. За най-силен в енергийно отношение се смята златистия или меден топаз.

Магически свойства на топаза

Смята се, че човек, който носи топаз, винаги e оптимистично настроен, той е в състояние да се радва на живота и да се наслаждава на вътрешно си спокойствие. Топазът е наричан камък на вътрешното просветление. На жените той носи красота, а на мъжете – мъдрост.

камък топазКамъкът прогонва гнева и омразата. Топазите помагат да се съсредоточите и привлича материално богатство. Смята се, че топазът има силно защитно действие, той може да пази от „урочасване“, магии и други отрицателни информационни въздействия.

Топазът помага в борбата с депресията и страховете. Той разсейва съмненията, премахва гнева.

В практиката на йогите, топаза се използва по време на медитация, за да се постигне дълбока и силна връзка с Бог.

В средновековната символика топазът означавал благоразумие и добри дела. Златистият топаз символизира пълнота на щастието. Той освобождава от буйните и опасни страсти, което ражда в човека безпроблемна наслада от живота, изостря вкусовите усещания. Жълтият топаз дава проникновение в мистериите на живота.

Това е камъкът на разкриването на тайните и въздействие върху другите, камък на криминалисти, психолози и хипнотизатори. Топазът развива ума. Като камък на вътрешното просветление, помага на своя собственик да реагира бързо на събитията и да взема правилното решение.

Талисмани и амулети

Талисманът с топаз се използва като средство за привличане на щастие, богатство и професионални успехи. Той носи признание и стимулира съобразителността. Помага за спечелване благосклонността и подкрепата на околните. Придава почтеност, обективност, либерализъм. Когато отивате на пътешествие се препоръчва да вземете със себе си и топаз.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

литотерапия камък туритела
Литотерапия (Лечение с камъни)

Туритела

Чакри: туритела въздейства на всички чакри Камък на приятелството и

Прочетете още