Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Топаз

Камък топаз – символ на мъдростта, проявлението и състраданието

Чакри: в зависимост от цвета на камъка

История

Името на камъните идва от името на острова Топазос в Червено море (сега Сейнт Джонс). Според друга версия, съвременната дума “Топаз” произхожда от санскритската “тапаз” – “огън”, “пламък”, “топлина.” Топазите отдавна са известни на хората. Струва си да се припомни, че в Библията топаза е един от камъните, поставен в украшение на първосвещеника Аарон. Топази се добиват в Бразилия, Шри Ланка, Бирма, Индия и Монголия. Има топази и в Шотландия, Ирландия, Япония, Русия (в Приморие, Урал, Източен и североизточен Сибир).

Описание

Камък топаз – флуоросъдържащи алуминиеви силикати. Цветът на камъните зависи от примесите на титана, желязото и хрома. Оцветяването на топаза варира от златисто жълт до нюанси на розово, синьо, оранжево, кафяво, виолетово, безцветно и понякога зелено. Топазът е прозрачен до полупрозрачен със стъкловиден блясък.  Има безцветни топази и жълти камъни с характерна опалесценция, които наричат топазови котешки очи.

Други имена на топаза са: пазион, сибирски диамант, тонпаз, тумпаз… Под името “Топаз” и “златист топаз” в бижутерските магазини понякога се предлагат изкуствени синтетични кварцови минерали, които нямат нищо общо с натуралния природен камък топаз. През дългата си история на използване топазът е обрасъл с лъжливи синоними като “бразилски рубин”, “бразилски Сапфир” и др.

Лечебни свойства на топаза

Топазът може да помогне на храносмилането, да стимулира метаболизма и усвояването на хранителните вещества, да се бори с анорексията и да възстанови усещането за вкус. Може да укрепи нервната система и да помогне за предотвратяване на инфекциите. Може да се използва за коригиране на проблеми със зрението и заболявания на очите.

Съвременните литотерапевти смятат, че топаза укрепва имунната система, предпазва от настинки, ускорява регенерацията на кожата, лекува храносмилателните органи, черния дроб, щитовидната жлеза, жлъчния мехур и далака.

Топазът се използва за предпазване от психични заболявания, нервно и енергийно изтощение, отнема стреса, успокоява, облекчава нервните разстройства, балансира емоциите, избавя от страхове, помага при безсъние. Смята се, че съзерцаването на топаз лекува лудостта. В древността използвали топаза при лечение на лошо зрение. За най-силен в енергийно отношение се смята златистия или меден топаз.

Магически свойства на топаза

Топазът насърчава истината, състраданието и прошката. Поддържа чувството за доверие във Вселената, позволявайки на човека да освободи от съмненията и неувереността. Той е мек, чувствен камък, който насочва енергията там, където е необходима. Живителните енергии на топаза носят радост, щедрост, изобилие, успех и добро здраве в живота ви, като същевременно освобождават от всичко негативно.

Традиционно е известен като “камъкът на любовта”, позволяващ на човека да бъде възприемчив към любовта от всеки източник. Подкрепяйки афирмациите и проявлението, той помага за постигане на целите и използва вътрешните лични ресурси. Медитирайте и говорете утвърждения, докато държите парче топаз, за да увеличите силата на проявление на вашите мечти и желания. Топазът помага да се види по-широката картина и помага в обмяната на идеи.

Смята се, че човек, който носи топаз, винаги e оптимистично настроен, той е в състояние да се радва на живота и да се наслаждава на вътрешно си спокойствие. Топазът е наричан камък на вътрешното просветление. На жените той носи красота, а на мъжете – мъдрост.

камък топазКамъкът прогонва гнева и омразата. Топазите помагат да се съсредоточите и привлича материално богатство. Смята се, че топазът има силно защитно действие, той може да пази от “урочасване”, магии и други отрицателни информационни въздействия.

Топазът помага в борбата с депресията и страховете. Той разсейва съмненията, премахва гнева.

В практиката на йогите, топазът се използва по време на медитация, за да се постигне дълбока и силна връзка с Бог.

В средновековната символика топазът означавал благоразумие и добри дела. Златистият топаз символизира пълнота на щастието. Той освобождава от буйните и опасни страсти, което ражда в човека безпроблемна наслада от живота, изостря вкусовите усещания. Жълтият топаз дава проникновение в мистериите на живота.

Това е камъкът на разкриването на тайните и въздействие върху другите, камък на криминалисти, психолози и хипнотизатори. Топазът развива ума. Като камък на вътрешното просветление, помага на своя собственик да реагира бързо на събитията и да взема правилното решение.

В кристалните структури на тялото или лечебни решетки, топазът е отлично кристално средство за почистване на аурата. Топазът повишава способността за сихронизиране с по-високи светлинни честоти, които стимулират втората и третата чакра.

Талисмани и амулети

Талисманът с топаз се използва като средство за привличане на щастие, богатство и професионални успехи. Той носи признание и стимулира съобразителността. Помага за спечелване благосклонността и подкрепата на околните. Придава почтеност, обективност, либерализъм. Когато отивате на пътешествие се препоръчва да вземете със себе си и топаз.

Зодиакален знак: Стрелец

Видове топази

Чист (прозрачен) топаз

Жълт топаз (златен, императорски)

Синият топаз стимулира чакрите на гърлото и третото око, подобрявайки словесното общуване и яснотата на ума. Отличен кристален инструмент за дълбока медитация и връзка с ангелите. Стимулира екстрасензорните способности. Помага да живеете собствения си живот и да слушате истината на сърцето си. Нежните енергийни вибрации на синия топаз подпомагат освобождаването от това, което вече не ви служи и подтиква към чувството за прошка. Синият топаз вибрира с астрологичните знаци на Стрелец и Дева.

Розовият топаз е известен като камък на надеждата. Помага нежно да се освободите от старите модели на поведение и болести. Енергийните му вибрации поддържат пътя към сияйно здраве и благополучие.

Топазът (рутилов) с красиви нишки от златен рутил в кристалната структура се среща рядко. Той е ефективен кристален инструмент за визуализация, проявление и защита. Отличен камък за видения или гадаене, тъй като носи дълбоки прозрения, когато е програмиран с вашите намерения. Може да привлече любов и да внесе повече светлина в живота. Вибрира с астрологичните знаци на Стрелец, Близнаци и Скорпион.

Вижте камъните в нашия Камъни и кристали

Още по темата:

Амулети

Камъни и зодии. Астрология и минерали

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Книги за самолечение

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още