Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Тинктури и билкови оцети

Тинктури – приготвят чрез извличане и запазване на активните свойства на билките, използвайки алкохол. В древни времена, това е било постигано чрез варене на билките във вино.

Тинктурите имат по-силно действие от настойките или отварите и могат да бъдат направени с пресни или изсушени билки, но някои билки могат да изискват различна сила на алкохола (15-90%).

НЕ използвайте промишлен алкохол, метилов спирт или алкохол за втриване (изопропилов алкохол). За да си направите не-алкохолни тинктури, заменете алкохола с оцет или глицерин.

Тинктури

Стандартното правило за приготвяне на тинктура е 1:4 или 1:5 (една част билка към четири или пет части алкохол):
25 грама сушени билки или 50 грама пресни
600 мл (2 1/2 чаши) алкохолна течност (обикновено водка или ром)
ИЛИ
1 кг билки
4 литра алкохол/ вода се смесват
ИЛИ
100 грама билка
400-500 мл алкохол/ вода се смесват

Тинктури и билкови оцетиПоставете билката в голям, чист, стъклен буркан и залейте с алкохола. Затворете буркана и поставете етикет.

Разклатете добре и съхранявайте на хладно, тъмно място в продължение на 10 до 14 дни, като разклащате буркана на всеки един или два дни. В края на периода, прецедете през тензух и изстискайте течността от билката. Изхвърлете билката.

Сипете тинктурата в чиста, тъмна, стъклена бутилка и я затворете с коркова тапа или винтова капачка. Поставете етикет. Тинктурата ще се запази за неопределено време. Количествата на тинктурите не са важни и могат да бъдат големи или малки, в зависимост от нуждата.

Не-алкохолна тинктура

В някои случаи, тинктурата с алкохол е неподходяща или неприемлива като билково средство. Такива случаи са: при бременност, възпаления на стомаха или черния дроб, за деца и възстановяващи се алкохолици. А също и за тези, които не искат да приемат алкохол под каквато и да е форма в каквото и да е количество, включително такова, което е открито във ваниловия екстракт. За тези хора, не-алкохолната тинктура е препоръчителна.

Подготовка

Сложете в купа тинктурна доза (обикновено около 5 мл) и 25-50 мл (5-10 ч.л.) почти вряща вода, оставете, без да покривате за 5 минути, докато алкохолът се изпари. След това можете да я използвате.

Билков Оцет

Друг метод е да се използвате оцет, вместо тинктура. Органичният ябълков оцет сайдер или виненият оцет, са най-подходящи. Те съдържат оцетна киселина, която помага да се запазят и извлекат основните съставки на билките. Поставете билките в стъклен буркан с широк отвор и залейте с оцет. Покрийте и съхранявайте за най-малко 2 седмици (въпреки че някои предпочитат за един или два месеца) на хладно и тъмно място, като разклащате всеки ден.

Отцедете течността и бутилирайте. Оцетът трябва да бъде оставен за още 2 седмици, преди да го използвате. Билковите оцети могат да се приемат вътрешно по същия начин, както тинктурите или можете да ги добавяте към салати, супи или като подправки за туршия.

Освен това, можете да ги добавяте към водата във ваната или да ги използвате като лосион, или за изплакване на косата. Комбинирането на ябълков оцет сайдер с бъз (elderflowers), например, е едно добро средство срещу сърбежи по кожата.

Източник: www.innvista.com

Още по темата:

Етерични масла и Ароматерапия

Рецепти с подправки при респираторни заболявания

Рецепти при висока температура

Още рецепти

Преодолей Кандида

Розова вода

Лечение със сол

Лечение с камъни

Направете си тест

Витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации