Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Тектит

Камък тектит – Възнесение, баланс и растеж.

Чакри: Всички

История и описание

Наименованието на камъка идва от гръцката дума “tektos” – “разтопен”. За автор на термина се смята австрийския геолог Франц Едуард Зюс (1831-1914).  Тектитите са образувани в резултат от удар на метеор, който изхвърля седиментни скали в космоса. При повторно навлизане в атмосферата, повърхността на тектита придобива разтопена текстура поради екстремното напрежение от топлина и триене. Тектитите са втвърдени стъклени образувания. Цветът на камъните е най-често черен. Блясъкът е стъклен.

Най-често, тектитите не са отломки от самите метеорити, а парченца от земен произход, разтопени в резултат на “метеоритния удар”. Тектитите се състоят главно от силициев двуокис (68-82%), средният им размер рядко надвишава 5 см. По външен вид и свойства, тектитите наподобяват обсидиан, но се различават от него по химическия си състав.

Най-известните тектити са от Австралия, Тайланд, Виетнам и Филипините. Тектити се срещат и в САЩ (Тексас). Световноизвестни тектити са молдавитите – тектити, открити на територията на днешна Молдова.

Други имена на минерала и негови разновидности са: бутилков камък, Дарвиново стъкло, пустинно стъкло, фалшив хризолит, австралит, молдавит, индомалазинит, бедиазит, импактит.

Тектитът се среща в осеяни полета по целия свят. Основните находища са в Чехия, Австралия, Индокитай.

Лечебни свойства 

В народната медицина тектитът се използва като средство, което може да намали негативните последици от стресови ситуации. Смята се, че продуктите и амулетите от този минерал помагат за лечение на настинки и състояния, причинени от измръзване. Тектитът се използва за намаляване на треската и за подпомагане на здравословния кръвен поток и по-добро кръвообращение. Влияе добре върху метаболизма, намалява енергетиката на бъбреците и повишава кръвното налягане.

В Тайланд, тектитите често се използват от местните лечители за лечебни цели. Смята се, че тези “небесни” камъни помагат за облекчаване на последиците от емоционални сривове.

Магически свойства 

Силните магове използват тектит за пътуване в миналото. Този камък се смята за пришълец от Космоса, носещ в себе си силите на Вселената. В Австралия аборигените почитали тектита като го наричали талисман от небето. Съвременните магове използват необичайните свойства на камъка, за навлизане в астрала. Смята се, че с помощта на този камък можете да промените кармата си, да избегнете много грешки и да разберете по-добре света около вас.

Смята се, че подобрява комуникацията с други светове. Също така насърчава духовния растеж чрез усвояване и задържане на по-висши знания и поуки от предишния опит. Той е полезен кристален инструмент за тези, които се интересуват от телепатия и ясновидство. Тектитът укрепва физическото био-магнитно поле и помага за балансиране на полярностите, на мъжко-женските енергии в аурата. Подобрява силата и издръжливостта, необходими за постоянството и твърдостта в действията.

Също така дава реална представа за ситуациите и проницателност за текущите начинания. Помага за актуализиране на целта на нашето присъствие на тази планета. Може да помогне на тези, които се чувстват откъснати от телата или родината си, да се движат във времето и пространството, да станат по-интегрирани и по-удовлетворени от физическата реалност.

Тектитът е отличен кристален инструмент за увеличаване на вибрациите на вашето аурично поле и психическо зрение и интуиция. Добър инструмент за социални ситуации, тъй като свързва и привлича другите към вашата енергия. Смята се, че тектитите помагат за натрупване и съхраняване на знанията. Собственикът на камък тектит ще бъде предпазен от грешки в умствената и емоционална сфера.

В кристалните структури на тялото или лечебни решетки, когато е поставен върху чакрите балансира енергийния поток и може да обърне чакра, която се върти по грешен начин.

Талисмани и амулети

Традиционно тектитите се носят като талисмани за плодородие.
Тектитът е талисманът на учени, практикуващи магове и медиуми.
Продуктите от тектит, както и необработените камъни, допринасят за придобиването на нови знания и знания за непознатото.
Амулети от тектит се препоръчват за емоционално неуравновесени хора.

Зодии
Тектитът покровителства хората, родени под знаците на Овен и Рак. На Овена помага да се намери, като коригира грешки от миналото. На Рака носи късмет в творчеството.

Комбинации с други камъни

Високочестотната енергия на тектита се комбинира добре с молдавит, яспис, всички видове кварц и халцедон, лапис лазули, опал и вкаменено дърво.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още