На пазара се предлагат огромен брой таблетки за отслабване. Но, ефективността на повечето от тези таблетки е сведена само до плацебо ефект, казват учени от Германия.Учените провели изследване, в което участвали 189 души, страдащи от затлъстяване.

Част от участниците в експеримента получавали таблетки за отслабване, а на останалите давали плацебо. Два месеца по-късно всички тествани отново се претеглили. Оказало се, че някои от участниците отслабнали, но този ефект не бил свързан с това, което са приемали. Специалистите смятат, че различните препарати за отслабване нямат никакъв ефект, а резултата понякога се дължи на психологическа настройка и самовнушение.

В изследването използвали различни широко рекламирани средства за отслабване (L-карнитин, полиглюкозамин, зеле на прах, семена на прах от Гуарана, бобов екстракт, екстракт от коняк, натриев алгинат и екстракти от различни растения).

Експертите заключават, че нито един от препаратите не е способен наистина да помогне да се отслабне. Преди всичко е необходима промяна в начина на живот и хранене, а не подлагане здравето на опасност чрез прием на различни хапчета за отслабване, твърдят учените.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни