Ботанически наименования: Ficus Carica; Ficus benghalensis; Ficus religiosa

Семейство Черничеви (Moraceae)

Предупреждения

Латексът е токсичен и не трябва да се използва вътрешно, а когато се прилага върху кожата, може да причини алергична реакция към слънчевата светлина.

История

Смокинята е често споменавана в Библията, включително листата й, които се предполага че са използвани за покриване на интимните части на първия мъж и жена. Древният цар Митридат обявил смокините за здравословен тоник през 1551 пр.н.е.. Плиний пише за не по-малко от 29 различни видове смокини, които разглежда като един голям помощник за сила и бързина. Плиний отбелязва също, че древните воини, наречени гладиатори, били хранени със смокини, за да подсилят тяхната мощ и издръжливост.

Спартанските атлети в древна Гърция, както се предполага, яли смокини, за да подобрят своите постижения.

Средство за кашлица взето от книгата „Queen’s Closet Opened“ (1655) (1655), подписана със псевдонима WM от готвача на Хенриета Мария- кралица на Англия, има следната рецепта:

„Вземете една шепа исоп; по една унция (28,3 грама) от смокини, стафиди, фурми, френски ечемик, поставете ги в 1 литър гореща вода и сварете, прецедете и добавете два яйчни белтъка, после добавете 1 килограм фина захар и сварете на сироп“. Вариации на тази рецепта, все още се използват и днес, не само за кралици.

Джерард препоръчвал плодовете за такива заболявания като тези на гърлото и белите дробове, за тумори и кожни проблеми с лунички и брадавици, за дребна шарка и проказа, за хемороиди и камъни в бъбреците, за зъбобол и други болежки. Той казвал, че смокините ни пазят от всякакъв мор.

Ацтеките правели хартия, наречена „amatl“, от вътрешната бяла кора на две дървета- смокиново и Anacauite (Cordia boissieri). Тяхното значение е записано в сборник от старинни ръкописи. Всяка година, подчинените им държави били задължени да предават по хиляди паунда „amatl“. Тъй като хартията била използвана в религиозни церемонии, Католическата църква я забранила по време на колониалната епоха, но останки от старите религиозни традиции са оцелели в селските части на Мексико.

Мексиканските „вещици“ продължават да използват хартията за магьосничество, правейки хартиени кукли за обект на любов или мразен враг. Занаятчии в щата Гереро, Мексико, използват кафявата хартия „amatl“ като платно за живописни рисунки на цветя, животни и сцени от селския живот, които са станали популярни като туристически сувенири и се продават в много магазини и пазари.

Основни действия

(а) Ficus carica

 • противовъзпалително
 • аналгетик
 • успокояващо
 • отхрачващо
 • разслабително

(б) Ficus benghalensis

 • адстрингент
 • лаксатив
 • понижава кръвната захар

(в) Ficus religiosa

 • адстрингент
 • лаксатив

Ключови компоненти

 • плодови захари (50%, главно глюкоза)
 • флавоноиди
 • витамини (особено В и С)
 • ензими
 • фуранокумарини
 • плодови киселини
 • слузни вещества
 • пектин
 • фикузин и бергаптин (Ficus benghalensis)

Лечебни части

(а) Ficus carica

Плодове, латекс

(б) Ficus benghalensis

Плодове, кори, листа, латекс, надземни корени

(в) Ficus religiosa

Плодове, листа, кора, латекс

Що се отнася до свойствата на смокинята като средство срещу рак, изследователи от Института по физични и химични изследвания към Мицубиши- Касел Института за Природни Науки в Токио, открили химикал, съдържащ се в смокините, който лекува заболяването.

Когато на мишки бил инжектиран екстракт от плодовете, те установили, че туморите им намалели с 1/3. Тогава взели това вещество, бензалдехид, и го тествали върху пациенти с рак, успехът бил забележителен.

Традиционна употреба

(а) Ficus carica

Сушените плодове имат силно изразено, но нежно слабително действие и сиропът, направен от плодовете, е средство за лек запек, като той е много по-добър за тялото от лаксативите в търговската мрежа. Месестата част на плодовете има успокояващо действие и помага за облекчаване на болки и възпаления, използва се за лечение на тумори, отоци и абсцеси на венците, въпреки че плода често се пече преди да се използва.

Смокинята е и дезинфектант. Лапата от сушени смокини, значително ще намали миризмата на гниене, която се отделя от хроничните язви на крака, но когато се поставя директно върху раната.

Като леко отхрачващо, плодовете, съчетани с билката бял оман, са полезни при лечение на суха, раздразнителна кашлица и бронхит.

Млечният латекс от листата и стъблата се смята за аналгетик и се използва за брадавици, ухапвания от насекоми и ужилвания. Въпреки това се препоръчва повишено внимание, когато се използва.

В Аюрведическата медицина, смокинята се използва като тоник, диуретично и за лечение на гонорея.

В китайската медицина, свързания с нея вид, F. lacor, се използва за предизвикване на изпотяване. Вид, местен за Китай, Индонезия и Австралия (F. retusa) се използва в китайската медицина за лечение на зъбобол и гниене на зъби.

Сокът и смляната на прах кора от свързания с нея вид в Централна Америка (F. cotinifolia) се прилагат за рани и натъртвания. За лечебни цели, сокът се прилага при ужилвания от скорпион, циреи и за други подобни състояния на кожата като трихофития. Понякога се използва като превръзка за първа помощ, за да се защити раната.

Сушените листа понякога се пушат за лечение на астма, а плодовете са стандартен лек за запек.

Традиционната арабска медицина използва смокините като диуретик, слабително и успокояващо, за лечение на конюнктивит, проказа и хемороиди. Те гледат на смокините като на средство за укрепване на организма, изграждащо сила, издръжливост и мощ.

(б) Ficus benghalensis

Листата и кората се използват за облекчаване на диария, дизентерия и за намаляване на кървенето.

Латексът се използва по същия начин като други видове Fiscus, включително за хемороиди, брадавици и болки в ставите.

Плодът е слабително и корените се дъвчат за предпазване от заболяване на венците.

В Аюрведическата медицина кората се използва за лечение на диабет.

(в) Ficus religiosa

Употребата на този вид е почти същата като тази на Ficus benghalensis, с кора и листа, използвани за диария, дизентерия, като само листата се използват за лечение на запек.

Листата се използват с „ghee“ (масло от биволско мляко) като лапа и се прилагат върху циреи и подути жлези при заушка.

Смлените на прах плодове се приемат за астма, а латекса се използва за лечение на брадавици.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

5 продукти за здрави кръвоносни съдове

Тоници за деца, жени и мъже (Електуарии)

Рецепти и полезни съвети при запек

Страдам от гастрит, колит, лениви черва /запек/ , хемороиди.

100 най-полезни за вашето здраве храни

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни