Слънчев камък (хелиолит)

Слънчев камък (хелиолит) – камък на здравето и откровеността

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна, V чакра (Вишудха) – гърлена

История и описание

Слънчевият камък или авантюриновия фелдшпат блести подобно лъчите на слънцето. Оцветяването е в кремаво, оранжево, червено-кафяво, с метален блясък и искрящ златист блясък, дължащ се на присъстващите в него хематит и гьотит. Такъв блясък се появява в полупрозрачните камъни, отразявайки огледалните плоскости на отделните зърна на минерала.

Камъкът понякога се нарича авантюринов фелдшпат (кварц с „авантюринов“ ефект), въпреки че той няма никакво отношение към авантюрина. Кристалите са рядкост, обикновено образуват зърнести маси и жили в приемащата скала. Фалшиви камъни, с които лесно може да се обърка, са авантюриновото стъкло „златна река“. Стъклото е с по- голяма твърдост и равномерно оцветено.

Синоним: хелиолит (от гръцки „хелиос“ – слънце и „литос“ – камък). Находища на камъка има в Канада, Индия, Мадагаскар, Норвегия, Русия, САЩ и Швейцария.

Лечебни и магически свойства на слънчевия камък

slunchev-kamuk-sinСлънчев камък (хелиолит) – „камък на здравето и откровеността“. Комбинацията между силата на Слънцето и интуицията на Луната е в състояние да освободи истинската мотивация в човека. Той не обича дълги размисли, самоанализ и „връщане назад“, измами.

Някои го наричат камък- посредник в чистата любов“ и вярват, че той привлича към своя собственик сърдечната привързаност на любимия човек.

Този камък може да се нарече „Муза“, тъй като носи вдъхновение и творчески пориви в писатели, художници, музиканти. Събужда въображението, създава способност към мистицизъм, понякога тласка към неочаквани действия. Камъкът лекува нервни разстройства, обостря положителните човешки емоции: зарежда с оптимизъм, самочувствие, дава яснота на ума и подобрява настроението.

Смята се, че помага при алергии, бронхит, сърдечно съдови заболявания, понижава кръвното налягане, стимулира бързото зарастване на рани, подобрява зрението, отнема стреса. В хората в напреднала възраст камъкът може за кратки периоди да запали огньовете на младостта.

Камъкът има голяма сила, когато е заедно с нефрита.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

литотерапия камък туритела
Литотерапия (Лечение с камъни)

Туритела

Чакри: туритела въздейства на всички чакри Камък на приятелството и

Прочетете още