Ларимар

Ларимар – камък на одухотвореността

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна и V чакра (Вишудха) – гърлена

История и описание

Откриването на този полускъпоценен син камък датира от около 1916 година. В Санто Доминго има дори специално създаден музей на камъка, където с удоволствие ще ви разкажат историята за него. Преди почти един век местен испански свещеник намерил необичайното синьо камъче. Той дори не подозирал, че в действителност е открил нов минерал, това не спряло, нито него, нито неговите енориаши да се любуват на красотата на камъка.

Заслугата, обаче, за откриването на синия камък пред света, принадлежи на местния бижутер Мигел Мундес. През 1974 година той се разхождал, както обикновено в планините, търсейки необходимите минерали за своята бижутерска работа. Но този ден, някаква сила го отвела много по-далеч от дома му и на една непозната за него скала намерил нежния морски камък, който имал цвета на вълните на Карибско море, пръскащи се в близост.

Както обикновено се случва, Мигел не осъзнал, че това е неизвестен минерал и решил, че е обикновен тюркоаз. Но когато започнал да обработва камъка в своята работилница отбелязал с изненада, че тази скала е много по-твърда от очакваното. Този факт и го подтикнал да направи проверка на камъка. Неговата интуиция не го подвела, Института Смитсон в САЩ установил, че нежния син минерал е неизвестен досега на науката и следователно е новооткрито вещество, което нарекли син пектолит.

Но, бижутерът Мундес имал свое виждане за наименованието на веществото. Въпреки мнението на научния свят, той кръстил находката си „ларимар “ сложно название от две думи: името на дъщеря си Лариса и испанската дума за море. Това име е останало и до наши дни. Сред професионалните бижутери има и други имена на камъка: хаитянски или доминикански тюркоаз, делфинов и атлантически камък (атлантис), пектолитов нефрит. Звучното име атлантис, например, идва от факта, че Доминиканската република се счита за част от потъналата някога Атлантида.

Оцветяването на ларимара може да варира от светли нюанси на небесносиньото до тъмните гами на синия цвят. Повърхността на минерала проблясва в бяло и сиво. Находищата на камък ларимар не са толкова много. Син ларимар, подобен на тюркоаз, има в Доминиканската република, Хаити и Бахамските острови.

Лечебни свойства на ларимара

Ларимарът е сравнително млад минерал и затова неговите магически и лечебни свойства все още не са напълно изучени. Твърди се, че този камък възстановява човешката психика чрез своя нежен цвят и необичаен природен рисунък. Много от собствениците на камъка казват, че чувстват мир и спокойствие, а състоянието на депресия и апатия бавно се отдалечава, стреса отива на заден план.

камък ларимарКъм момента може да се твърди, че ларимарът има прекрасно влияние върху кръвното налягане. Препоръчва се да носи при атеросклероза.

Камъкът помага за намаляване на различни застойни състояния в кръвообращението, възпалителни процеси. Собственикът на камъка по-бързо се възстановява след операция.

Минералът е незаменим при настинки, тъй като помага за намаляване на температурата, прочиства носа и избавя от болки в гърлото. Твърди се и за неговите лечебни свойства при бронхити.

Магически свойства на ларимара

Доминиканците смятат, че синия минерал е „камък на одухотвореността“. Това означава, че собственикът на този необичаен камък с времето ще започне да опознава себе си и света около себе си, ще се отвори за светлина и духовност. Литотерапевтите също потвърждават тези свойства.

Благодарение на своите омиротворяващи свойства, този скъпоценен камък е идеален за медитация. Ларимарът може да умиротвори и възстанови реда във вътрешния свят на човека. Полезно е да имате този необичаен минерал, ако постоянно критикувате себе си и хората около вас. Ларимарът ще ви настрои положително, ще донесе на душата ви светлина и доброта. Тъй като камъкът има позитивни любовни свойства, той се препоръчва да се носи от млади хора на възраст 25-30 години. Особено подходящ е за неомъжените момичета.

Най- полезни качества имат минералите в чиста, изначална форма, въпреки че са доста активни и в бижутата. Трябва да се знае, че камъка в пръстен работи малко по -слабо, така че се препоръчва да го използвате в друга форма. Можете да носите камък ларимар в торбичка, да си купите бижу или статуетка от него. Най- често за обков се използва сребро, въпреки че няма да му навреди и златото.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

литотерапия камък туритела
Литотерапия (Лечение с камъни)

Туритела

Чакри: туритела въздейства на всички чакри Камък на приятелството и

Прочетете още