Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ларимар

Ларимар – духовен камък

Чакри: III чакра (Манипура) – слънчев сплит, IV чакра (Анахата) – сърдечна, V чакра (Вишудха) – гърлена, VII чакра (Сахасрара) – коронна и етерна

История и описание

Откриването на този полускъпоценен син камък датира от около 1916 година. В Санто Доминго има дори специално създаден музей на камъка, където с удоволствие ще ви разкажат историята за тази уникална форма на пектолит. Преди почти един век местен испански свещеник намерил необичайното синьо камъче. Той дори не подозирал, че в действителност е открил нов минерал, това не спряло, нито него, нито неговите енориаши да се любуват на красотата на камъка.

Заслугата за откриването на синия камък пред света, обаче принадлежи на местния бижутер Мигел Мундес. През 1974 година той се разхождал, както обикновено в планините, търсейки необходимите минерали за своята бижутерска работа. Но този ден, някаква сила го отвела много по-далеч от дома му и на една непозната за него скала намерил нежния морски камък, който имал цвета на вълните на Карибско море, пръскащи се в близост.

Както обикновено се случва, Мигел не осъзнал, че това е неизвестен минерал и решил, че е обикновен тюркоаз. Но когато започнал да обработва камъка в своята работилница отбелязал с изненада, че тази скала е много по-твърда от очакваното. Този факт и го подтикнал да направи проверка на камъка. Неговата интуиция не го подвела, Института Смитсон в САЩ установил, че нежния син минерал е неизвестен досега на науката и следователно е новооткрито вещество, което нарекли син пектолит.

Но, бижутерът Мундес имал свое виждане за наименованието на веществото. Въпреки мнението на научния свят, той кръстил находката си “ларимар ” сложно название от две думи: името на дъщеря си Лариса и испанската дума за море. Това име е останало и до наши дни. Сред професионалните бижутери има и други имена на камъка: хаитянски или доминикански тюркоаз, делфинов и атлантически камък (атлантис), пектолитов нефрит. Звучното име атлантис, например, идва от факта, че Доминиканската република се счита за част от потъналата някога Атлантида.

Оцветяването на ларимара може да варира от светли нюанси на небесносиньото до тъмните гами на синия цвят. Повърхността на минерала проблясва в бяло и сиво. Находищата на камък ларимар не са толкова много. Син ларимар, подобен на тюркоаз, има в Доминиканската република, Хаити и Бахамските острови.

Лечебни свойства

Ларимарът насърчава самолечението и може да се използва при заболявания на хрущяла и гърлото. Разтваря енергийните блокажи в гърдите, главата, шията, възпалителни състояния, инфекции и треска. Може да бъде положен при сковани стави или запушени артерии и когато се постави на болезнено място, може неусетно да изтегли болката. Добър инструмент за рефлексология, за определяне на мястото на заболяването и изчистване на меридианите на тялото.

Ларимарът е сравнително млад минерал и затова неговите магически и лечебни свойства все още не са напълно изучени. Твърди се, че възстановява човешката психика чрез своя нежен цвят и необичаен природен рисунък. Много от собствениците на камъка казват, че чувстват мир и спокойствие, а състоянието на депресия и апатия бавно се отдалечава, стреса отива на заден план.

Ларимарът има прекрасно влияние върху кръвното налягане. Препоръчва се да носи при атеросклероза. Помага за намаляване на различни застойни състояния в кръвообращението, възпалителни процеси. Собственикът на камъка по-бързо се възстановява след операция. Незаменим е при настинки, тъй като помага за намаляване на температурата, прочиства носа и избавя от болки в гърлото. Има добри лечебни свойства при бронхити.

Магически свойства

Ларимарът стимулира третото око, сърдечната, коронната и гърлената чакри, способствайки самолечението. Ларимар е земно-лекуващ камък, поддържа приравняването с женското начало и възстановява връзката с природата. Улеснява ангелския контакт и общуването с други светове. Той е отличен кристален инструмент за тези, които търсят сродна душа и улеснява лечението на отношения от минал живот или сърдечна травма. Енергийната вибрация на ларимара е любов и мир, чувство на спокойствие и помага за по-дълбоко медитативно състояние. Повишава нивото на съзнанието като хармонизира тялото и душата към новите вибрации.

Доминиканците смятат, че синия минерал е “камък на одухотвореността”. Това означава, че собственикът на този необичаен камък с времето ще започне да опознава себе си и света около себе си, ще се отвори за светлина и духовност. Литотерапевтите също потвърждават тези свойства.

Благодарение на своите омиротворяващи свойства, този скъпоценен камък е идеален за медитация. Ларимарът може да умиротвори и възстанови реда във вътрешния свят на човека. Полезно е да имате този необичаен минерал, ако постоянно критикувате себе си и хората около вас. Ларимарът ще ви настрои положително, ще донесе на душата ви светлина и доброта. Тъй като камъкът има позитивни любовни свойства, той се препоръчва да се носи от млади хора на възраст 25-30 години. Особено подходящ е за неомъжените момичета.

Най- полезни качества имат минералите в чиста, изначална форма, въпреки че са доста активни и в бижутата. Трябва да се знае, че камъка в пръстен работи малко по -слабо, така че се препоръчва да го използвате в друга форма. Можете да носите камък ларимар в торбичка, да си купите бижу или статуетка от него. Най- често за обков се използва сребро, въпреки че няма да му навреди и златото.

Зодии: Лъв

Вижте камъните в нашия Е-магазин: Ларимар

Още по темата:

Амулети

Камъни и зодии. Астрология и минерали

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още