Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Серпентин (серпентинит)

Камък серпентин – пазител и защитник

Чакри: III Чакра (Манипура)- слънчев сплит и IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Серпентинитът е камък, състоящ се от минерали от серпентиновата група. Оцветен е от жълто-зелено до тъмно зелено, понякога със сложни рисунъци. Някои видове много приличат на нефрита, но лесно се отличават по своята твърдост. Името на камъка е свързано с латинската дума serpent – змия. Името му е предложено за първи път през 1546 от Ахрикола, като камък, който с цвета на повърхността си наподобява змийска кожа.

По-късно с това име означавали и рудите и минералите, които ги съставят. През 1936 г. било предложено, за рудата да се използва името “серпентинит”, а за минералите – “серпентин”. Находища на минерала са открити в Урал, Северен Кавказ, Казахстан, САЩ, Нова Зеландия, Индия, Афганистан, Италия и Монголия.

Други имена на серпентина: аптекарски камък, серпентинит, серпофит, офит, корейски нефрит, нов нефрит, серпентинов азбест, стириански нефрит.

Разновидности: антигорит, хризолит, балтимореит, бовенит, вилямсит, сателит, риколит, пикролит, псевдофит, официт, мармолит и др.

Лечебни свойства

Смята се, че носенето на обеци от серпентин помага при главоболие и намалява сънливостта. Гривните и пръстените с този камък ускоряват зарастването на костите. Литотерапевтите смятат, че змийския камък усилва действието на всяко лекарство. За това лекарствата трябва да се съхраняват в съдове, направени от този камък. Той отдавна е известен като “аптекарски камък”, в хаванчета от серпентин изготвяли лекарствата.

Магически свойства

В древността се смятало, че силата на този камък могат да използват само маговете и магьосниците. На обикновения човек се твърдяло, че камъка носи изпитания и изкушения, които могат да му донесат неприятности. Обаче, собствениците на този камък, който благополучно преодолявали трудностите, изпратени от серпентин, получават от минерала способността да предвиждат опасностите и помощ за това, как да ги избягват.

Украшения с този камък трябва да се носят от хора, които искат да избегнат опасностите в живота. Камъкът може да огражда собственика си от негативните влияния на другите хора. Серпентинът помага на своя собственик да тича бързо, да плува добре, неуморно да ходи. Помага за бързото обучение, развиване на физическите способности, развиване на интуицията и творческото въображение.

Талисмани и амулети

Серпентинът е талисман за спортисти, бизнесмени и адвокати. Той подчертава техните професионални качества и помага за постигане на най-добри резултати в сферата им на дейност. В Монголия, камъка се използва като камък- амулет срещу ухапване от змии и насекоми.

Вижте камъка в нашия Е-магазин

Още по темата:

Амулети

Заредени камъни и кристали

Камъни и зодии. Астрология и минерали

Книги за самолечение

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още