Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Сандалово/ санталово дърво (Sandalwood)

Наименование: Сандалово/ санталово дърво (Sandalwood)
Ботаническо наименование: Santalum album
Семейство Сандалови (Santalaceae)

Противопоказания!

Някои хора могат да изпитат леко дразнене на кожата при локално приложение на сандалово масло.

Хората с бъбречни заболявания не трябва да използват вътрешно сандалово дърво.

Докато не се изследва повече, сандаловото масло трябва да се избягва за вътрешна употреба по време на бременност и кърмене.

Кърмачета и деца не трябва да приемат вътрешно сандалово масло.

История

Сандаловото масло традиционно се използва от билкарите за лечение на кожни заболявания, акне, дизентерия, гонорея, както и редица други състояния.

В традиционната китайска медицина, сандаловото масло се смята за отличен седативен (успокояващ) агент.

Активни съставки

Сандалово/ санталово дървоЛетливото масло съдържа големи количества алфа-и бета-санталол. Според изследване в епруветка, тези малки молекули притежават антибактериални свойства. Това го превръща в силно средство за локално лечение на кожни инфекции.

Синтетичните масла (сандалово дърво) не съдържат тези активни компоненти.

Вътрешната употреба на сандалово дърво е одобрена от германската „Комисия Е” като поддържащо лечение за инфекции на долните пикочни пътища (обикновено пикочния мехур). Обаче, клинични изследвания в подкрепа на тази употреба няма.

Видове сандалово масло, предлагано в търговската мрежа: Могат да бъдат разделени в четири групи:

1. Източно-индийско сандалово дърво, принадлежащо към семейството Santalaceae и вид Santalum album L., който расте в планинската част на Южна Индия (Мисор) и Малайския архипелаг. Явява се източник на много ценно етерично масло.

2. Западно-австралийско сандалово дърво (Eucarya spicata (R.Br.) Sprag.et Summ. [syn. Santalum spicatum (R.Br.) A. D.C.]) , което се използва за заместител на етеричното масло от индийския сандал.

3. Сандалово дърво от Америка (Хаити, Венецуела), което принадлежи към семейство Rutacea и вид Амирис (Amyris balsamifera). От него се получава амирисово етерично масло, което понякога означават като източно-индийско сандалово дърво (Sandalwood W.I.). То е около шест пъти по-евтино, и по ботаническа класификация на суровината (Amyris balsamtfera L.) и по химически състав, няма нищо общо с истинското сандалово масло.

4. Африканско сандалово дърво, Озирис (Osyris tenuifolia Engl.) – е източник на етерично масло, наречено африкански сандал.

Основни действия на индийското сандалово масло
• Антидепресант
• Антисептично
• Аромат
• Спазмолитично
• Отхрачващо
• Диуретично
• Хипотензивно
• Антибактериално
• Оздравяващо
• Стимулиращо
• Помощник за стомаха
• Тоник.

Използвани части
Етерично масло

Сандаловото дърво расте в Индия и други части на Азия.

Дървесината е известна с използването й за дърворезба, както и за добиване на летливо масло, прилагано в билковата медицина.

Традиционна употреба

Фитоесенцията от сандалово дърво може да се прилага за всички типове кожа, особено с различни възпаления, абсцеси, акне. Локално при акне, възпаления, рани. При концентрация от 10% за сухи, напукани, люспести, възпаления на кожата – овлажнява, успокоява възпалението, повишава циркулацията на кръвта, възстановява еластичността на кожата.

Сандалово/ санталово дървоЗа мазна кожа – почиства кожата от акне, стяга порите. В този случай най-добре е да използвате маслото под формата на топли компреси. В китайската медицина с него лекуват стомашни болки, гадене, гонорея, чернодробни заболявания и заболявания на кожата.

В Аюрведическата медицина, сандаловото масло се смята за лечебно средство при инфекции на пикочно-половата и дихателната система, както и при хронична диария. Помага при бронхит, кашлица, диария, гадене, цистит, депресия и безсъние.

Клинично изследвани полезни действия

• Инфекция

Как да се приема?

В монография на Германската “Комисия Е” се предлага 1 / 4 ч. л. (1-1,5 грама) от летливо масло да се използва за поддържащо лечение на инфекции на пикочните пътища. Това трябва да се прави само под наблюдението на лекар. Лечението не трябва да превишава шест седмици.

За външно приложение, няколко капки масло от сандалово дърво се разтварят в 180 мл вода и се прилага директно върху инфектираната област от кожата няколко пъти на ден.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Инфекции и възпаления

Етерични масла и Ароматерапия

Симптоматика по кожата

Хранене на кожата и косата

Изгаряне на кожата

Домашни Кремове за кожата

Кожни проблеми

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още