Количка

Розмаринова вода

Розмаринова вода се получава чрез парна дестилация на розмарин (Rosmarinus officinalis). Тя съдържа розмариново масло, природни биологично- активни вещества, флавоноиди, розмарицин, стероидни и тритерпенови гликозиди.

Розмариновата вода е традиционно средство за грижа към косата. Усилва растежа на косата, подобрява кръвообращението на скалпа, премахва пърхота. Нормализира работата на мастните жлези. За да направите това, изплакнете косата след измиване с розмаринова вода или просто – малко количество нанесете върху косата и с леки масажни движения го втрийте в кожата и косата.

Продължителната употреба на розмаринова вода като тоник за лицето регулира липидния обмен на кожата на лицето, шията. Прави я еластична и предотвратява образуването на бръчки и дори изглажда повърхностни мимически бръчки по лицето. Тя има тонизиращо, противовъзпалително и бактерицидно действие.

Розмаринова водаНай-голям ефект се постига с помощта на смес от розмаринова и лавандулова вода (1:1). Маски с розмаринова вода или смесена с лавандулова (2-1), се използват за лечение на акне и пъпки по лицето с различна етиология, при инфилтрати (уплътнение след възпаление на кожата). Достатъчно е 1-3 пъти на ден да почиствате кожата с памучен тампон, напоен с розмаринова вода.

Компресите успокояват мускулни и ставни болки , облекчават или отнемат болката при артрит, подагра, ревматизъм и мускулна преумора. Използва се в спортната практика. При умора на ходилата, болка и поражения на малките стави на ръцете и краката правете вани на краката или на ръцете. За да направите това, добавете в топла вода 20-30 мл розмаринова вода.

Благодарение на бактерицидните си свойства тя се използва като афтършейв – за лечение на малки рани и порязвания. Като дезодориращо средство при повишено изпотяване.

Вътрешно се използва при хронични заболявания на бронхо-белодробната система, стомашно-чревния тракт, опорно-двигателния апарат, невралгии и главоболие, нарушения в обмяната на холестерола, при инфекциозни заболявания.

Особено полезна е при инфекциозни заболявания на черния дроб и тънките черва. Не я използвайте по време на бременност и при епилепсия!

Още по темата:

Розмарин (Rosemary)

Биофлавоноидите – помощници от растителните клетки

Бръчките говорят за вашето здраве!

Преодолей Кандида

Розова вода

Карамфиловото масло – лек срещу акне и други кожни проблеми

Кожни проблеми

Направете си тест

Лечебни картинки

Лечение на кожата – лечебна картинка

Лечение със сол

Свързани публикации