Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ройбос (Rooibos)

Наименование: Ройбос (Rooibos)
Ботаническо име: Aspalathus linearis
Семейство Бобови (Fabaceae)

История

Ройбос расте само в Кедърбърг, един малък регион северно от Кейптаун, Южна Африка. Известен като “червения храст”, Ройбос в природата е храст с гладка кора на основното стъбло, което се подразделя на силни издънки, произвеждащи меки, иглоподобни листа, които достигат до десет сантиметра дължина. Местните жители отдавна знаели, че от тези листа става вкусен и ароматен чай.

Традиционна употреба

РойбосДнес на пазара се предлагат много билкови чайове, всеки от които носи специфична полза за здравето. Един чай, обаче, стои на главата и раменете на всички останали като всестранно здравословна алтернатива и това е чаят Ройбос. Здравните ползи от чая Ройбос са значителни, повече от на зеления чай.

Преди да опишем с какво разполага този чай, ще кажем какво той няма, което е много съществено. Ройбос не съдържа оксалова киселина, поради което той може безопасно да се консумира от тези, които са податливи към образуване на камъни в бъбреците. Ройбос също няма кофеин; за разлика от зеления чай, в който той е 30-60 мг/ 8 унции и кафето, където е повече от 100 мг в същото количество.

От традициите на поколенията- майките инстинктивно знаели за липсата на кофеин и за антиспастичните ефекти на чая и затова давали на кърмачета Ройбос за колики и самите те го приемали, за да допълнят кърмата си с хранителни вещества. Тъй като Ройбос успокоява централната нервна система, той е добро средство не само за бебета, но също така и за възрастни, които страдат от храносмилателни разстройства, главоболие, безсъние, стрес и раздразнителност.

Какво съдържа Ройбос?

Около 37 мощни антиоксиданти (флавоноиди) – 50 пъти повече от тези в зеления чай. Антиоксидантите са от значение в борбата срещу свободните радикали, които отслабват имунната система, стимулират процеса на стареене и водят до широк спектър от заболявания. Един антиоксидант, аспалатин, открит само в Ройбоса, се оказва по-силен от по-широко известните кверцетин, рутин и лутеолин. Тези три са познати като спазмолитични, противоракови, противовъзпалителни, антитромбозни, антиалергични и антивирусни агенти.

Страдащите от алергии, особено тези с астма или сенна хрема, често не могат да приемат билкови чайове, но намират, че нямат проблем с чая Ройбос. Японски учени показаха, че Ройбос е полезен при запек, проблеми с нивото на кръвната захар, слаба циркулация и кожни заболявания.

Изследване, публикувано в “Списание за Физиологични Изследвания” (Прага; 2003:52 (4) :461-6), показва, че чаят Ройбос има значителен защитен ефект върху черния дроб и се препоръчва да бъде включван в храненето на хората с чернодробни нарушения.

РойбосРазлични проучвания, извършени от няколко южноафрикански университети показва, че Ройбос съдържа голямо количество минерали (калций, калий, магнезий, манган, мед, желязо и цинк, както и малки количества от електролит, натрий и натурален флуорид), витамин С и алфа-хидрокси киселина (спомага за здравето на кожата).

Въпреки че Ройбос съдържа малко количество танин, количеството е толкова ниско, че не повлиява абсорбцията на желязото, но може в действителност да подобри усвояването му. Малки количества танин могат да имат известни ползи за здравето, като стимулират имунната система, но големите количества могат да предизвикат намаляване на хранителния прием и абсорбцията, темпа на растеж и смилаемостта на протеините.

Някои напитки, богати на танини са: черен и зелен чай, чайове от мента и лайка (Matricaria recutita), кафе, шоколад и червено вино. Заради танините, такива напитки обикновено имат горчив вкус; но Ройбоса е натурален подсладител, което подслажда, каквато и да горчивина от малкото количество танини в него.

Този естествен подсладител също така няма и калории, което е благодат за диабетиците и хората на диети. Чаят Ройбос е много разнообразен. Той може да се приема топъл или студен, да се добавя към всяка рецепта. Особено добър е, когато замества водата в плодово/ зеленчуковите напитки, или когато се накисват сушени плодове. Също така е добър за растенията и домашните любимци.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

6 телесни тъкани, които могат да бъдат регенерирани чрез храни

Водни настойки (чайове)

Ментовият чай- натурално болкоуспокояващо!

Силно сърце- здрав мозък

Доматите: най-добрите защитници на съдовете и сърцето

Сиропи

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още