Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Водни настойки (чай)

Водни настойки – чай, се приготвят чрез заливане на билките с гореща вода и оставянето им за известно време- накисване. Извън билковите лекарства, този процес е известен като “правене на чай.” Това е най-добрият начин за приготвяне на билков препарат от по-нежните части на растенията и е лесна форма за запазване на витамини, минерали и летливи масла.

Водни настойки (чай)По време на процеса на накисване, капака на съда трябва да бъде поставен, тъй като ценните съставки ще се разпръснат във въздуха. Това е особено вярно за лайката. Могат да се използват пресни или изсушени билки, но никога не трябва да се използва течаща вода като компонент, защото тя ще унищожи лечебните свойства на билките.

Винаги използвайте само филтрирана или минерална вода. Веднага, след като водата кипне, залейте билките, затворете добре съда с капак и ги оставете да киснат. Добавянето на мляко потиска аромата на настойката и няма никакъв принос към лечебните и свойства, нещо повече, отслабва ги.

Добавянето на мед може да има успокояващ ефект, докато за билки като лютия червен пипер, например, меда ще спомогне за намаляване на високата температура. Водните настойки могат също така да се използват като гаргари, лосиони, промивки, компреси, обливания и загряващи компреси.

По долу са изброени няколко важни правила, които трябва да помните, когато правите водни настойки:

Винаги използвайте стъклени, емайлирани или от неръждаема стомана съдове, тъй като това е най-добрият начин да запазите целостта на лекарството.

Избягвайте алуминия, тъй като той ще замърси средството.

Използвайте дестилирана вода, тъй като това е “гладна” вода, която ще изтегли лечебните свойства на растението в разтвора. Ако ще купувате водата, то избирайте само такава, която е в стъклени съдове, за да не са абсорбирани химични вещества от пластмасата в нея.

Покриването на настойката по време на накисването е с цел да се гарантира, че лечебните вещества ще останат в течността.

Подготовка

Водни настойки

Стандартното съотношение е 1 чаена лъжица билка на 1 чаша вода. Поставете билката в съд за запарване на чай и добавете прясна кипната вода. Затворете съда и оставете за накисване преди да прецедите. Добавете мед, ако желаете, но никога мляко. Накисвайте за 1 до 3 минути- цветове, 2 до 4 минути- листа и 4 до 10 минути- семена, кори и твърди корени. Покривайте съда с нещо топло (например, кърпа), ако накисването е за повече от 4 минути. Прецедете, след като приключи накисването, и използвайте веднага, или поставете в буркан за охлаждане.

Водни настойки (чай)Чай срещу Настинка или Грип

Използвайте равни части от мента (деконгестант), равнец (антипиретик) и бъз (тоник за нос и гърло). Подгответе чая, както е обяснено по-горе. Този чай е универсално лекарство, тъй като съдържа всички елементи, характерни за началото на една настинка. Взет, веднага щом са започнали симптомите, бързо помага на тялото да възстанови отново баланса си.

Анти-конгестивен (застоен) Чай (за трески, настинки, грип, конгестия)

2 чаши вряща вода
15 грама
бъз 15 грама листа на мента
1 щипка лют червен пипер на прах

Залейте билките с водата и оставете да се накисне за около 15 минути. Пийте по една гореща чаша 3 до 6 пъти на ден, докато симптомите не изчезнат.

Слънчев Чай

Слънчевият чай е лека настойка. Поставете студена вода и билки в чист, прозрачен стъклен буркан с капак. Сложете добре затворения буркан на слънчево място и оставете до 6 часа, в зависимост от това, колко силен искате да бъде чая.

Билкова вана

Добавете 500 мл прецедена настойка или 5-10 капки етерично масло към ваната. Лавандулата е идеална.

Измиване на кожата

Направете и прецедете настойка. Облейте засегнатото място с препарата.

Водни настойки (чай)Промиване на окото

Направете малко количество настойка или използвайте билков чай в торбичка-филтър. Изцедете внимателно в стерилен съд. Или, добавете 2-3 капки тинктура в съда (чашка) за промиване на окото и напълнете с прясна кипната вода. Добавете щипка сол, за да предпазите окото от измиване на солите и минералите в него.

Оставете да изстине и поставете стабилно чашката за промиване над окото. Сложете главата назад и обливайте окото, мигайки непрекъснато.

Повтаряйте до три пъти на ден. Разтворите за промиване на окото трябва да бъдат много слаби, за да не го увредите. Винаги използвайте варена, филтрирана вода в стерилен съд, за да предпазите от допълнителни микроби, ескалиращото в момента болезнено състояние на окото. Да не се промива окото за повече от 2 или 3 седмици, когато има такава нужда.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Лечение с камъни

Направете си тест

Витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации