Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Пришница обикновена (Self-Heal)

Наименование: Пришница обикновена (Self-Heal)
Ботаническо име: Prunella vulgaris
Семейство Устоцветни (Labiatae)

Предупреждения
Няма публикувани.

История

Растението пришница има дълга история на употреба като средство за зарастване на рани и е използвано за спиране на кървенето. В миналото се е смятало, че дългите шипове на цветовете приличали на гърло и в съответствие с доктрината за символите, в която растенията лекували тези части на тялото, на които те най-приличали, тази билка била използвана за лечение на тази област на тялото и по-специално, възпаления на устата и гърлото.

През 1597, билкарят Джон Джерард препоръчвал използването й за заздравяване на рани и казвал, че сока от листа и цветове, поставен на слепоочията, бързо лекува главоболие.

Пришница обикновенаПрез 1735 г. ирландският билкар K’Eogh заявявал, че билката лекува всякакви вътрешни и външни рани, а също стимулира черния дроб и жлъчката, което я прави полезна за лечение на жълтеница. Пришницата се среща навсякъде в Северна Америка и била използвана от много индиански племена, за да лекува, както подсказва името Self-Heal”, почти всичко.

Племената Мохикани, Ирокези и Делауеър я използвали за облекчаване на треска. Няколко племена, включително Чернокраки, Чероки и Ирокези я използвали локално за лечение на акне, циреи, натъртвания, порязвания, хемороиди, язви и други кожни възпаления.

Основни действия

(а) надземни части
• антибактериално
• адстрингент
• диуретик
• лекува рани
• хипотензивно
• спира кървенето

(б) шипчета на цветовете
• антибактериално
• хипотензивно
• чернодробен стимулант

Ключови компоненти
• флавоноиди (включително рутин)
• витамини А, B, C, K
• мастни киселини
• летливо масло
• танини
• кафеена киселина
• пентациклични тритерпени (базирани на урсулова, бетулинова и олеанолова киселини)

Лечебни части
Надземни части, шипове на цветовете

Китайско изследване показва, че билката пришница има умерено-силно антибиотично действие срещу широк спектър от патогени, включително видове Shigella и E. coli щамове, които причиняват уринарни инфекции и ентерит. Експерименти показват, че тя има широк спектър на антимикробна активност, включително срещу много патогенни гъби.

Използвани лечебни средства

(а) Надземни части

Пришница обикновенаТинктура от пришница се използва за всички видове кървене, включително тежка менструация и кръв в урината.

Настойката се използва студена за същите заболявания като тинктурата и може да бъде полезно стягащо средство в случаи на диария или като пролетен тоник.

Лапа от пресни листа се прилага за почистване на рани.

Мехлем може да се използва за кървящи хемороиди, разширени вени, както и за порязвания и ожулвания.

Промивка за очи се приготвя от слаба, прецедена настойка за парещи, уморени очи или конюнктивит.

Вода за уста или гаргара се приготвя от разредена тинктура или настойка за лечение на кървене от венците, възпаления на устата и болки в гърлото.

(б) Шипчета на цветовете

В Китай, отварите се използват за изчистване на “чернодробен огън”, състояние, свързано с раздразнителност, гняв, превъзбуденост, високо кръвно налягане, главоболие, хиперактивност при деца или проблеми с очите.

Това лечение често е съчетано с цветове на китайски хризантеми.

Традиционна употреба

Листата и младите филизи се използват от западните билкари за спиране на кървенето и се прилагат пресни в лапи като първа помощ. Билката спира кървенето и намалява времето на възстановяване.

В Китай билката се нарича “Hsia-ku-tsao” и се използва като тоник. Те събират растението, когато цъфне, вземайки долните листа и цветните главички за лечение на треска и ревматизъм. Използват ги като алтернативно средство, което помага на организма да премине от състояние на болест към състояние на здраве.

Когато се приема на чай се смята, че растението помага на цялото тяло да се чувства добре. Смята се, че подпомага функцията на черния дроб, което води до ярки и ясни очи.

Освен това, се използва за лечение на бучки в областта на шията и подути жлези. Това е разбираемо, тъй като подути жлези означава, че имунната система е вяла.

В Нова Зеландия, растението се използва широко като мехлем за първа помощ. Смляното растение се прилага за порязвания, рани, натъртвания и незарастващи язви.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Повишаване на имунитета с чай от джинджифил и ябълки!

Витамин С

Атеросклероза

Аминокиселини

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още