Количка

Предпазени ли сте от лаймска болест?

Сезонът на кърлежите е и малките вредители си отмъщават с лаймска болест. Колкото и дребни да са, кърлежите са огромен проблем и опасен преносител на болести. Способността им да се захващат за нищо неподозиращи гостоприемници ги е превърнала в едни от най-успешните кръвосмучещи паразити на планетата.

Кърлежите са основният преносител на лаймската болест, заразявайки хората с ухапването си. Но, дали кърлежите или хората са причина за значителната разлика в броя на регистрираните случаи на тази болест и реалния брой?

Проблемите с диагностиката на лаймската болест могат да обяснят разликата. Когато се диагностицира навреме, курсът с антибиотици е ефективно лечение. Ако, обаче не се лекува, бактериите, причиняващи инфекцията, могат да останат в тялото месеци или години, преди да се проявят симптомите.

От кратки трески, обриви и умора до по-тежки състояния. Атаката върху централната нервна система може да бъде една от проявите. Това може да причини изтръпване, болка, схванат врат, главоболие и много други симптоми, включително психични проблеми. Друг проблем е сърдечно-съдовата система, където лаймската болест може да наруши електрическите сигнали, които координират сърдечния ритъм. Болезненото подуване на ставите е също често срещан симптом.

Известни личности споделят своя опит с дълги списъци от проблеми. Сред тях са музикантите Аврил Лавин, Шаная Туейн и Дарил Хол, актьорите Алек Болдуин и Бен Стилър, писателката Ейми Тан и дори президентът Джордж У. Буш.

Как могат тези звезди и дори президент на САЩ да станат жертва? Кърлежите са скрити. Те могат да хапят хора и да се хранят ден или повече, преди да си отидат незабелязани.

Слюнката на кърлежите е невероятно нещо, съдържащо антимикробни вещества, аналгетици, разредители на кръвта и имунодепресанти в коктейли, които се променят според ситуацията. Именно тази слюнка позволява на кърлежите да хапят и пируват без предупреждение. Нещо повече, за разлика от женските кърлежи, които се наяждат и надуват, мъжките кърлежи не ядат толкова много и затова са много трудни за забелязване.

Разхождайте се на открито, когато времето е хубаво, но знайте как да избегнете неприятности. Кърлежите не могат да скачат, за да си хванат превоз. Те “търсят”, като седят по върховете на треви, листа и клони, след което използват предните си крака, за да се хванат за домакина, който ги докосне. Така че стойте далеч от високи треви в райони, където живеят елени, зайци и полски мишки.

Внимавайте и с други места, където кърлежите могат да “хванат” човешки гостоприемник. Например, кърлежите обикновено се срещат в тревата, храстите и залесените зони на голф игрищата. Всяко домашно куче, което стъпва върху тревата, може да си вземе кърлежи и да ги пренесе у дома, където лесно може да се осъществи близък контакт със собствениците.

Защо се регистрират толкова малко случаи на лаймска болест? Липсата на осведоменост за болестта сред здравните служби и ниската чувствителност на диагностичните тестове, са част от отговора. Освен това, хората са склонни да не търсят медицинска помощ за ухапвания от кърлежи и е по-малко вероятно те да бъдат тествани за лаймска болест. А това води до по-нисък процент на откриване.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Вземете мерки срещу ухапвания от насекоми

Домашните любимци могат да ви заразят със стотици инфекции

Карамфиловото масло- лек срещу акне и други кожни проблеми

Свързани публикации