Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Предпазени ли сте от лаймска болест?

Сезонът на кърлежите е и малките вредители си отмъщават с лаймска болест. Колкото и дребни да са, кърлежите са огромен проблем и опасен преносител на болести. Способността им да се захващат за нищо неподозиращи гостоприемници ги е превърнала в едни от най-успешните кръвосмучещи паразити на планетата.

Кърлежите са основният преносител на лаймската болест, заразявайки хората с ухапването си. Но, дали кърлежите или хората са причина за значителната разлика в броя на регистрираните случаи на тази болест и реалния брой?

Проблемите с диагностиката на лаймската болест могат да обяснят разликата. Когато се диагностицира навреме, курсът с антибиотици е ефективно лечение. Ако, обаче не се лекува, бактериите, причиняващи инфекцията, могат да останат в тялото месеци или години, преди да се проявят симптомите.

От кратки трески, обриви и умора до по-тежки състояния. Атаката върху централната нервна система може да бъде една от проявите. Това може да причини изтръпване, болка, схванат врат, главоболие и много други симптоми, включително психични проблеми. Друг проблем е сърдечно-съдовата система, където лаймската болест може да наруши електрическите сигнали, които координират сърдечния ритъм. Болезненото подуване на ставите е също често срещан симптом.

Известни личности споделят своя опит с дълги списъци от проблеми. Сред тях са музикантите Аврил Лавин, Шаная Туейн и Дарил Хол, актьорите Алек Болдуин и Бен Стилър, писателката Ейми Тан и дори президентът Джордж У. Буш.

Как могат тези звезди и дори президент на САЩ да станат жертва? Кърлежите са скрити. Те могат да хапят хора и да се хранят ден или повече, преди да си отидат незабелязани.

Слюнката на кърлежите е невероятно нещо, съдържащо антимикробни вещества, аналгетици, разредители на кръвта и имунодепресанти в коктейли, които се променят според ситуацията. Именно тази слюнка позволява на кърлежите да хапят и пируват без предупреждение. Нещо повече, за разлика от женските кърлежи, които се наяждат и надуват, мъжките кърлежи не ядат толкова много и затова са много трудни за забелязване.

Разхождайте се на открито, когато времето е хубаво, но знайте как да избегнете неприятности. Кърлежите не могат да скачат, за да си хванат превоз. Те “търсят”, като седят по върховете на треви, листа и клони, след което използват предните си крака, за да се хванат за домакина, който ги докосне. Така че стойте далеч от високи треви в райони, където живеят елени, зайци и полски мишки.

Внимавайте и с други места, където кърлежите могат да “хванат” човешки гостоприемник. Например, кърлежите обикновено се срещат в тревата, храстите и залесените зони на голф игрищата. Всяко домашно куче, което стъпва върху тревата, може да си вземе кърлежи и да ги пренесе у дома, където лесно може да се осъществи близък контакт със собствениците.

Защо се регистрират толкова малко случаи на лаймска болест? Липсата на осведоменост за болестта сред здравните служби и ниската чувствителност на диагностичните тестове, са част от отговора. Освен това, хората са склонни да не търсят медицинска помощ за ухапвания от кърлежи и е по-малко вероятно те да бъдат тествани за лаймска болест. А това води до по-нисък процент на откриване.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Вземете мерки срещу ухапвания от насекоми

Домашните любимци могат да ви заразят със стотици инфекции

Карамфиловото масло- лек срещу акне и други кожни проблеми

Свързани публикации