Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ползи от масажа с горещи камъни

Всички масажи обикновено попадат под знака на алтернативната медицина. Те сa популярна допълнителна терапия за много състояния.
Ето някои ползи от масажа с горещи камъни:

Помага за облекчаване на мускулното напрежение и болка
Топлината отдавна се използва за облекчаване на мускулно напрежение и болка. Тя затопля кожата, увеличава притока на кръв към мястото и отпуска мускулите. Може също така да намали мускулните спазми и да увеличи гъвкавостта и подвижността. Може да помогне на тялото да абсорбира по-добре всички терапевтични масажни масла, които се прилагат върху кожата. Терапията със студени камъни помага за облекчаване на възпалението. В зависимост от симптомите, редуването на топли и студени камъни по време на масажа може да бъде полезно.

Намалява стреса и безпокойството
Позицията на Американската асоциация на масажистите е, че “масажната терапия може да бъде ефективна за облекчаване на стреса”. Изследванията подтвърждават тяхното мнение. Изследване от 2001 г. показва, че 10-минутен масаж подобрява сърдечносъдовите реакции, като ударния обем. Изследване от 1997 г. установява, че 15-минутните масажи на работния стол значително намаляват стреса в сравнение с 15-минутната почивка без масаж.
Изследване от 2015 г. установява, че хората, които са претърпели коремна колоректална операция, са изпитвали по-малко болка, напрежение и безпокойство след постоперативен масаж.

Подобрява съня
Преглед на литературата от 2006 г. установява, че масажът може да бъде алтернатива на хапчетата за сън при възрастни, страдащи от безсъние. Изследванията показват, че масажът на гърба помага за релакса и съня. Изследване от 2001 г. показва, че бебетата с проблемен сън, на които родителите правели 15-минутен масаж, заспивали по-бързо. Те също така били по-бдителни, активни и позитивни след събуждането. Смята се, че масажът помага за по-възстановителен сън, въпреки че не е напълно разбрано защо? Може да има много общо с човешкото докосване. За много хора докосването дава усещане за връзка и сигурност.

Може да помогне за облекчаване на симптомите от автоимунни заболявания
Масажът с горещи камъни може да облекчи болезнени състояния като фибромиалгия. Фибромиалгията е състояние, което причинява широко разпространена хронична болка. Според изследване от 2002 г. хората с фибромиалгия, които получавали 30-минутен масаж спали по-дълго, имали по-малко тригерни точки и имали понижени нива на веществото P (вещество, участващо в предаването на сигналите за болка), отколкото хората с това състояние, които получавали релаксираща терапия. Необходими са повече изследвания, обаче, преди масажът да стане стандартно лечение на фибромиалгия.
Изследване от 2013 г. установява, че хората с ревматоиден артрит могат да се възползват от масаж с умерен натиск, като например масаж с горещи камъни. Участниците в изследването изпитвали по-малко болка, по-голяма сила на захващане и по-голям диапазон на движение след един месец масажна терапия.

Може да помогне за намаляване на симптомите на рак
Голямо тригодишно изследване, публикувано в Journal of Pain and Symptom Management, изследва как масажът повлиява болката, умората, стреса и безпокойството, гаденето и депресията при 1290 души с рак. Изследването показало, че масажът, особено шведският масаж, подобрява симптомите на рака, дори при хората със значителни симптоми. Изследователите вярват, че успокояващото използване на човешкото докосване е изиграло своята роля.

Може да повиши имунитета
Масажът може да повиши имунната система. Според изследване от 2010 г., един сеанс със шведска масажна терапия има положително и силно въздействие върху имунитета. Кръвните проби, взети преди и след масажа, показали намаляване на аргинин-вазопресина, хормон, който помага за регулиране на кръвното налягане и задържането на вода.

За кого е полезен масажът с горещи камъни?
Всеки, който изпитва мускулно напрежение и болка, безсъние или стрес, може да се възползва от масажа с горещи камъни. Ако имате хронично заболяване, което причинява болка, говорете с вашия лекар, за да разберете дали масажът с горещи камъни е добър вариант за вас.
Има някои обстоятелства, при които горещия масаж трябва да се избягва.
Консултирайте се с Вашия лекар преди да получите масаж, ако имате:
– нарушение на кръвосъсирването или приемате разредители на кръвта
– изгаряния по кожата
– отворена рана
– анамнеза за кръвни съсиреци
– претърпяна операция през последните 6 седмици
– фрактура или тежка остеопороза
– нисък брой на тромбоцитите (тромбоцитопения)
– диабет
– сте бременна.
Пренаталният горещ масаж (по време на бременност) може да помогне за отнемане на стреса и облекчаване на неприятните симптоми на бременността. Ако сте бременна, трябва да получите масаж само с одобрението на лекар и от ръцете на обучен терапевт за пренатален масаж.

Може да почувствате болка по време на масажа или на следващия ден. Това може да се дължи на дълбока манипулация на тъканите и натиск. Не трябва да изпитвате болка. Ако се чувствате неудобно или изпитвате болка по време на масажа, незабавно уведомете вашия масажист.

Цялото изследване вижте : Масаж с вулканични камъни (горещ масаж)

Вижте камъните в нашия Е-магазин: Чакри и масажи

Още по темата:

Масажи

Свързани публикации