Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Масаж с вулканични камъни (горещ масаж)

Вулканичните камъни се образуват в резултат на изстиването на лавата на земната повърхност. Масажът с горещи камъни (горещ масаж) е вид масаж и топлотерапия. Използва се за отпускане на напрегнати мускули и увредени меки тъкани в цялото тяло. По време на масажа горещите, гладки и плоски камъни се поставят върху определени части на тялото. Камъните обикновено са направени от базалт, вид вулканична скала, която задържа топлината. Горещите масажни камъни се нагряват до температура 60-75 градуса по Целзий, в специален съд с вода.

Камъните могат да се поставят по: гръбнака, гърдите, лицето, дланите, стъпалата и пръстите. Масажът с камъни започва с техника на дълги поглаждания, кръгови движения, вибрации, месене и плъзгане по кожата. След като камъните изстинат малко, се оставят да стоят върху равни повърхности на кожата, а човекът се покрива с одеяло. След лечението с този вид топлотерапия и масаж, човекът се оставя за още 30 минути в топло помещение или преминава към друга терапия с по-ниска температура. Този масаж се обяснява в медицинската литература като форма на алтернативен масаж.

Corresponding Author Elizabeta Popova Ramova; Spa and Physiotherapy College for Wellness, MIT University Skopje
Декември 2021 г. Южноазиатски вестник за рака 3 (5): 34-36 DOI:10.36346/sarjams.2021.v03i05.00X

Съдържание на изследването:

Резюме: Горещият масаж с вулканични камъни е лечение от Далечния изток, което се използва повече от 1000 години. Днес той е неразделна част от антистрес програмите в спа центровете по света. Целта на нашето изследване беше да изучим степента, в която този алтернативен метод на масаж има доказани ползи за здравето чрез анализ на вече публикувани научни статии.
Материали и методи: Направихме ретроспективен анализ на публикувани статии за ефекта на топлината и масажа върху болката, стреса, депресията и мускулното напрежение.
Резултати: Горещият масаж има положителен ефект при мускулно-скелетна болка, болка при фибромиалгия и дегенеративен ревматизъм. Странични ефекти могат да възникнат, ако температурата на камъните е твърде висока. Това може да причини изгаряния, спад на кръвното налягане и дехидратация.
Дискусия: Изследванията за влиянието на лечението с вулканични камъни върху здравословните проблеми са оскъдни. Този алтернативен метод може да се прилага на научна основа поради известния физиологичен ефект на масажа и топлината, заедно с показанията и противопоказанията.
Заключение: Лечението с вулканични камъни има ефектите на топлинното лечение и масажа с все още недостатъчно измерими параметри за комбиниран ефект и конкретни доказателства.

Резултати
Топлината се използва като физическа процедура за намаляване на мускулното напрежение и болка. Помага за увеличаване на притока на кръв към засегнатата област. Може също така да намали мускулните крампи и да увеличи гъвкавостта и диапазона на движение в ставата. Изследване от 2001 г. установило, че 10-минутен масаж подобрява сърдечно-съдовите реакции, като сърдечната честота. Друго изследване установило, че 15-минутен масаж на работното място значително намалява стреса в сравнение с 15-минутна почивка без масаж. Днес е известно, че масажът има антистресов ефект, тъй като след прилагането му нивото на кортизола в организма намалява.

В един научен материал се твърди, че масажът може да бъде алтернатива на немедикаментозно лечение при безсъние. Изследванията показват, че масажът на гърба помага за релакса и съня. Ако се комбинира въздействието на топлината и масажа, се получава лечение с горещи вулканични камъни.

Масажът с горещи камъни може да облекчи болезнените състояния при фибромиалгия. Това е състояние, което причинява широко разпространена хронична болка. Хората с фибромиалгия, които получили 30-минутен масаж спали по-дълго, имали по-малко тригерни точки и по-ниски нива на вещество P (вещество, участващо в предаването на болковите сигнали), отколкото хората със същото състояние, които получили други методи на релакс. Необходими са повече изследвания, преди горещият масажът да стане обичайно лечение на фибромиалгия.

Едно изследване (2013 г.) установило, че хората с ревматоиден артрит могат да се възползват от масаж с умерен натиск, като например масаж с горещи камъни. Участниците в изследването изпитвали по-малко болка, по-голяма сила на захващане и по-голям диапазон на движение след едномесечна масажна терапия.

Масажът може да засили имунната система чрез понижаване нивата на кортизола. Според изследване от 2010 г. масажът има положителен ефект върху имунитета. Кръвните проби, взети преди и след масажа, показали намаляване на аргинин-вазопресина, хормон, който помага за регулиране на кръвното налягане и задържането на вода.

Нежелани ефекти от масажа с горещи камъни
Въпреки че масажът с горещи камъни като цяло се смята за безопасен, при някои хора могат да се появят странични ефекти. Например, изгаряния, синини, болка и дискомфорт, повишена чувствителност към топлина и риск от инфекция.

Това може да е провокирано от следните причини:
– камъните са нагрети твърде много, което може да доведе до изгаряния, опарвания и увреждане на тъканите.
– използван е по-силен натиск от терапевта и това може да доведе до образуване на синини и болка няколко дни след прилагане на този вид масаж.
– при някои хора има провокиране на по-силна болка, отколкото преди лечението, което се дължи на непоносимост към топлината.
– по време на масажа е приложено по-голямо количество топлина и пренагряване, което води до вазодилатация, треска и спад на кръвното налягане, последвани от главоболие и световъртеж.
– маслото, което се използва по време на масажа, може да не е било стерилно и да причини инфекция на кожата.
– при нагряване на камъните за следващия клиент, те не са дезинфекцирани. Също така и останалите средства и инструменти не са абсолютно стерилни. Така леките ожулвания на кожата могат да доведат до намаляване на защитната й роля и внасяне на инфекция.
– топлината и движението на камъните увеличават притока на кръв към повърхността на кожата. Така през порите на кожата ще се губи повече вода. Това може да причини дехидратация, което от своя страна да доведе до главоболие или световъртеж. Други чести нежелани реакции включват главоболие, гадене, замайване, хрема и повишено изпотяване.

Дискусия
Почти всички видове масаж обикновено се смятат за безопасни и нямат сериозни странични ефекти. Въпреки това, неопитния терапевт може да причини сериозни щети, водещи до изгаряния, увреждане на тъканите и дори трайни белези.

Алтернативните методи на лечение като немедикаментозен начин за лечение на симптомите на определени заболявания и за подобряване на качеството на живот се подкрепят от Световната Здравна Организация. Въпреки това, този метод не е приет от конвенционалната медицина, тъй като не са потвърдени ефектите с измерими параметри. Така при изследване на ефекта от тази терапия ще може да се оцени болката, стреса, подвижността на ставата, концентрацията на кортизол в кръвта, слюнката и урината, преди и след прилагането на метода, както се прави при оценката на ефекта от лекарствената терапия.

Този метод се прилага като релаксираща терапия в СПА центровете, медицинското му приложение не е включено в медицинските протоколи. Известно е, че масажът понижава нивата на кортизола и повишава нивата на ендорфина. Това обяснява физиологичното действие и ефекта му върху болката, стреса и депресията, която лекува чрез повишаване нивото на серотонина. Прилагането на горещи камъни върху определени акупунктурни точки може също да повлияе на акупунктурата.

Масажът стимулира серия локални биохимични реакции в организма, които повишават активността на невроните в гръбначния мозък и подкоровите ядра, което оказва влияние върху усещането за болка и умора. По този начин масажът може да намали болката, страха и депресията чрез увеличаване на ендорфините и серотонина.

Прилагането на горещи вулканични камъни се използва по целия свят. Но, все още има само няколко изследвания, озаглавени като масаж с вулканични камъни, по-често наричан горещ масаж.

В едно изследване изучавали кръвообращението на долните крайници, за да се оцени подобрението при прилагането на горещи камъни в областта на слабините и кръста. Ефектът бил положителен. В Малайзия 8 от 10 жени са използвали алтернативни методи след раждане. Един от тези методи е прилагането на горещи камъни и други методи, въпреки че респондентите имали висше образование.
Ефектът от студено или горещо приложение при дегенеративен ревматизъм е изследван и сравнен. Изследванията твърдят, че при дегенеративен ревматизъм с болка и оток прилагането на студ (студен масаж) има по-голям ефект от горещия масаж.

Заключение
Лечението с вулканични камъни е едновременно прилагане на топлина и масаж. Това все още е част от алтернативните масажни техники, но е възможност за немедикаментозно лечение на болка, стрес, депресия и мускулно напрежение с правилно приложение, за да не се предизвикват странични ефекти от прекомерно въздействие с топлина.
Както всяка топлотерапия и тази е противопоказана при остри състояния. В конвенционалната медицина лекарят по физиотерпия и рехабилитация би предписал това комбинирано лечение с горещо и масаж заедно, отчитайки общото здравословно състояние на пациента. Има ограничен брой изследвания само за лечение с вулканични камъни. Бъдещите изследвания трябва да включват конвенционалните медицински методи за оценка на ефекта от лечението. Такива като измерване на болка, страх, стрес и депресия.

Изследването е публикувано в: www.researchgate.net

Вижте камъните в нашия Е-магазин: Чакри и масажи

Още по темата:

Как се прави горещ масаж?

Масажи

Свързани публикации