Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как се прави горещ масаж?

Как се прави масаж с горещи камъни (горещ масаж)?

Масажът с горещи камъни е вид лечебен масаж. Той е комбинирана техника, която използва нагрети камъни и традиционни масажни техники. Комбинацията от топлинен ефект и масажни техники отпуска мускулното напрежение, облекчава сковаността и болката, а също така стимулира кръвообращението. Такава терапия е ефективна за облекчаване на болка в мускулите, при артритно възпаление и дисфункция на автоимунната система.

Типове камъни
Най-разпространеният вид камък, използван при масаж с горещи камъни, е базалтът. Тази магмена скала се образува от втвърдена лава и е с високо съдържание на желязо. А желязото се нагрява бързо и остава горещо дълго време след това, в сравнение с повечето други видове камъни. Това също така минимизира броя на камъните и броя на претоплянията по време на масажа.

Освен това, базалтът има качеството да бъде естествено гладък, така че не изисква много полиране за отстраняване на грубите ръбове. Базалтът може да е черен, сив или зелен, но най-вероятно ще намерите черни базалтови камъни, които обикновено се предлагат за масаж с горещи камъни.
Някои предпочитат да използват седиментни скали, като варовик, вместо базалт. Това е така, защото тези скали са богати на минерали, които могат да дадат допълнителни лечебни ползи. Метаморфните скали, като гранита, също могат да се използват при масажи с камъни, но те са по-популярни при масажите със студени камъни, отколкото при масажите с горещи камъни.

Размери и форми на камъните
Размерите и формите на камъните зависят от нуждите. Например, по-големите камъни се поставят по протежение на гръбначния стълб, а по-малките върху други части на тялото и в дланите. Също така, камъните не трябва да имат груби ръбове и трябва да имат големи, плоски повърхности, които да прилепват равномерно върху кожата. Камъните, които се предлагат за масаж с горещи камъни обикновено са оформени и полирани, така че да изглеждат приблизително еднакви. Тъй като по време на масажа камъните изстиват, е добре да разполагате с още един комплект (затоплен), с който да продължите.

Загряване на камъните
Горещите камъни са гладки, плоски и се поставят върху определени части на тялото. Използват се камъни от варовик или базалт. Обикновено за лечение се използват базалтови камъни, вид вулканична скала. Базалтовата лава е с високо съдържание на желязо и се нагрява бързо, а изстива бавно (задържа топлината).
Нагряването се извършва най-добре във вода, загрята на електрическа нагревателна подложка. Камъните трябва да са в нея, докато не достигнат нужната за масаж температура. Според здравните служби на университета в Ню Хемпшир горещите камъни за масаж се нагряват до 130-145 градуса по Фаренхайт или 55-62 градуса по Целзий.
Повърхността на камъните трябва да е равна, за да не наранят кожата. Преди да се постави камъка, е добре в кожата да се втрие масло, за да се изключат евентуални травми на кожата при масажиране с камъните.

Никога не използвайте камъни, които са нагрявани:
– с микровълнова печка
– с бавна печка
– с гореща чиния
– с фурна
– нагрявани само от едната страна.

Поставяне на камъните
Различните размери камъни са полезни за различни области на тялото. По-големите камъни работят най-добре при поставяне на гърба или корема, докато по-малките камъни са много подходящи за използване между пръстите на ръцете и краката.
Нагретите камъни се поставят върху ключови акупунктурни точки на:
– гръбначния стълб
– гърба
– корема
– гърдите
– сухожилията около подколенната ямка
– ръцете
– лицето
– дланите
– ходилата
– краката и на/между пръстите.
Акупунктурните точки са специални места на тялото, въздействието върху които стимулира енергийните потоци и способства за самовъзстановяването на организма. Благодарение на това, че топлината на камъните прониква дълбоко през кожата, се стимулира притока на кръв, извеждат се токсините и се осигурява по-силно отпускане на мускулите, отколкото при стандартния масаж.
За да избегнете изгаряния, винаги поставяйте кърпа между горещите камъни за масаж и кожата. Регулирането на температурата на камъните за конкретния човек е важно, защото дискомфорта от твърде горещите камъни може да попречи на лечението!

Работа с камъните
Камъните се оставят в първоначалното им положение, докато топлината се разпространи в мускулите и околните тъкани, до тяхното максимално отпускане.
Внимателно премествайте камъните по областите с болка или особено напрегнати мускули. Натискът трябва да е достатъчно силен, но поради релаксиращия ефект на температурното въздействие болковите усещания са малки. При използване на масажа с камъни, е необходимо да се регулира оптималната сила на натиск, така че терапията да има максимален ефект.

Веднага след като тялото се отпусне напълно и мускулите се разтегнат под въздействието на температурата, могат да се приложат други масажни техники.
Комбинирането на ефекта на топлите камъни с другите масажни техники позволява да се постигне по-голям ефект, повече отколкото използването им поотделно. Когато горещите камъни затоплят кожата и успокоят стегнатите мускули, могат да се прилагат техники на шведски масаж (дълги удари, кръгови движения, вибрация, потупване, месене), дълбок масаж на тъканите или други техники. Същевременно човекът практически няма да изпитва дискомфорт, независимо дали масажът се извършва с камъните върху тялото или без тях.

Понякога при масаж с горещи камъни се използват и студени камъни. Студените камъни могат да се използват след горещите камъни, за да успокоят подутите кръвоносни съдове и да успокоят кожата. Важно е след всяка употреба масажните камъни да се измиват в гореща вода и антибактериален сапун!

Студени камъни
За да се избегне болката и възпалението, за да се успокоят подутите кръвоносни съдове и кожата, се редуват горещи базалтови камъни със студени мраморни камъни. Студените камъни се използват след горещите камъни.
Повечето хора установяват, че след известно време тялото се отпуска толкова много, че дори не усещат разлика в температурата при замяна на горещите камъни със студени. Тази техника обикновено се използва за облекчаване на болката в травмираните места или отоци.

Вижте камъните в нашия Е-магазин: Чакри и масажи

Още по темата:

Масаж с вулканични камъни (горещ масаж)

Масажи

Свързани публикации