Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Пелин (Wormwood)

Наименование: Пелин (Wormwood)
Ботаническо наименование: Artemisia absinthium
Семейство Сложноцветни (Asteraceae)

Противопоказания!

Пелинът съдържа туйон, наркотична отрова, която може да увреди нервната система и да причини умствени увреждания. Нивата значително варират между различните видове. Обаче, обикновено много високите дози в продължение на години не е добре да се прилагат. Особено, ако бъдат забелязани каквито и да е ефекти.

Прекалената употреба може да предизвика отравяне. Може да се появи главоболие. Използвайте го само в много малки количества, за много кратък период от време. FDA смятат пелина за отровно растение.

Симптомите на отравяне са: бълнуване, епилептично-подобни гърчове, виене на свят, халюцинации, постоянно умствено влошаване.

Избягвайте го по време на бременност, тъй като той е стимулант на матката и може да доведе до аномалии на плода. Избягвайте го и по време на кърмене, тъй като туйонът може да бъде предаден на бебето.

Ако използвате тинктури за черния дроб или за храносмилателни смущения, използвайте метода с гореща вода, за да намалите съдържанието на алкохола.

При проблеми с кървене трябва да се избягва билката, тъй като големите дози могат да бъдат токсични.

Не използвайте билката за повече от месец, тъй като може да започне да убива полезните стомашно-чревни бактерии. Ако е наложително да продължите да я приемате, то задължително включете и пробиотици за защита на флората в стомашно-чревния тракт.

Да не се дава на малки деца!

Чистото масло от пелин е силно отровно!

История

ПелинБотаническата класификация на този род, от около 200 вида, била получена от Артемизия (Artemisia), сестра и съпруга на гръцко- персийския цар Mausolus, която управлявала и след смъртта му през 353 пр.н.е. Артемизия била известен ботаник и медицински изследовател. В чест на мъжа си / брат, тя построила великолепна гробница, наречена Мавзолей, който бил един от седемте чудеса на античния свят. Артемизия е латински термин за “див пелин”. В древногръцките текстове на Диоскорид, пелинът се споменава като средство за изхвърляне на чревни червеи и от там е неговото име.

Местните американски племена използвали широко пелина за медицински цели. За лечение на всякакъв вид заболявания, както и за пречистване на организма в пречистващите обреди. Китайците все още използват навити листа от пелин, поставени в ноздрата, за спиране на кръвотечение от носа.

Дивият пелин е по-малко ароматен и атрактивен, но все още се смята за “магически” в Европа, Азия и Китай. Смята се за “майка на билките”. Той е вписан от Англо-Саксонците като една от “Деветте свещени треви”, дадени на света от Бога Водан. Той бил засаждан покрай пътя от римляните, които поставяли клончета в сандалите си за предпазване от болки в краката при дългите пътувания.

Големият пелин (Sagebrush) в миналото е широко използван от много племена на Запад за лечение на простудни заболявания и такива стомашно-чревни оплаквания като диарията. Използвали го също и за други цели, включително като подправка и като влакно, за направа на покриви, подплата за обувки, втъкаване в облекло, в допълнение към използването му за медицински цели. Тъй като на вкус е подобен на женско биле, бил използван за ароматизиране на ликьори, като вермут, както и за горчиви храносмилателни средства.

Веществото туйон е това, което дава печалната слава на известната напитка абсент. Великият художник Винсент Ван Гог, както се съобщава, е бил редовен потребител на абсент, който съдържа туйон. Туйонът е летливо масло, отговорно за наркотичния ефект, за халюцинациите, психозата, както и за мозъчното увреждане – синдрома беше отбелязан като “абсентизъм “. Смята се, че големите жълти цветове в картините му може да са били в резултат на мозъчни увреждания, причинени от туйона.

Според Ацтекската религиозно-медицинска практика, дивият пелин (Mugwort) принадлежи към царството на Бога на водата и дъжда, и се използва за отстраняване на заболявания, които се счита, че са предизвикани от боговете на това царство, това са всички заболявания, които причиняват задържане на твърде много вода в организма.

В Ацтекската книга за билките и използването им са изброени 1552 приложения на билката пелин, включително и като средство за тези, които са били ударени от мълния. В допълнение, по време на честванията в чест на Бога на водата, децата били подувани с билката за защита от чревни паразити. Днес, инфузии на билки все още се използват за лечение на чревни глисти.

Основни действия
• антибиотик
• антисептичен
• антиревматичен
• антималариен (някои видове)
• антиспазматичен
• противовъзпалителен
• аналгетик
• горчив храносмилателен тоник
• жлъчен стимулант
• газогонно средство
• диуретик
• храносмилателен агент
• изхвърля чревните червеи (глисти)
• отхрачващо средство
• предизвиква изпотяване
• менструален регулатор
• маточен стимулант

Основни компоненти
• летливи масла (включително сесквитерпени лактони и туйон)
• горчив първоизточник
• флавоноиди
• танини
• силициев двуокис
• антибиотични полиацетилени
• инулин
• хидрокси-кумарини
• кумарини

Лечебни Части

ПелинИзползват се пресни или сушени горни части (коренът е мощно лекарство, но рядко се използва). Пелинът е активен срещу малария, Staphylococcus aureus, Naegleria floweri, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Klebsiella pneumoniae, глисти, както и амебни организми.

Етеричното масло от пелин е ефективно срещу повечето микроби.

Големи китайски изследвания на Кинг Хао разкриват, че пелина има антибиотичен ефект срещу много гъбични кожни състояния и лептоспироза (Ами болест). Той също е ефективен срещу плазмодия на маларийния паразит.

Неотдавнашно изследване показва, че големия пелин (sagebrush) също има противогъбична активност, което го прави полезен при микози и други, свързани с гъбички, инфекции.

Традиционна употреба

Въпреки че много пелини се наричат див пелин и градински чай, той не е свързан със семейство на градинския чай и не може да се използва като взаимозаменяемо средство. Всъщност, градинският чай намалява секретирането в тялото и може да бъде използван ефективно за намаляване на слузното производство, лактацията, изпотяването и менструацията.

Пелиновите видове, обаче, стимулират някои секретирания в организма и повишават потенето и менструацията. Една пълна чаена лъжичка изсушено растение, поставена в чаша с гореща вода и запарена за петнадесет минути, е полезна за стимулиране на потенето по време на настинка или за увеличаване на оскъдния менструален поток. Пелинът се използва и като средство за опушване на камери за изпотяване или сауни. Когато растението е поставено върху горещи камъни, парите се вдишват за стимулиране на изпотяването.

Той също е добро средство срещу разстройства на стомаха или лошо храносмилане, и както подсказва името му, за да се отървете от глисти. Предполага се, че две чаши чай на ден за период от поне две седмици е типично средство срещу глисти, но трябва да се използва постоянно през това време.

Руснаците съобщават, че са го използвали като средство, предизвикващо аборт, за камъни в пикочния мехур, както и за депресия и неврози.

Пелинът се използва от испаноговорящото население за изчистване от глисти, като противовъзпалително средство, както и за лечение на артрит, подагра и късни менструални периоди.

В Централна Америка, той се използва за лечение на ревматизъм и невралгия, както и за лечение, и за тонизиране на черния дроб. Днес, той се използва за лечение на дисменорея, колики, диария, запек и спазми.

Листата се използват не само като лекарство, но и като храна или пудра за прогонване на молци и насекоми в градините. Пелиновите растения могат да се отглеждат близо до плодови дървета и зеленчукови градини, за да възпират вредни вредители.

Пелинът – Southernwood е силно ароматен и култивиран за парфюмерийната индустрия, използва се като лекарство в по-малка степен.

ПелинИнфузиите се използват за лечение на бавно храносмилане, слаб апетит и гастрит. Те също се използват за лечение на жълтеница, хепатит, висока температура, астма, кашлица, камъни в бъбреците. А също и за стомашни газове, менструални спазми и менопаузни оплаквания, чревни паразити, навяхвания и натъртвания, артрит и хемороиди.

Инфузният разтвор може да се използва и за външно измиване, за такива паразитози като крастата. Компреси от инфузии могат да се използват за облекчаване на синини и ухапвания. В допълнение, може да се използва в пълна сила и като домашен дезинфектант, докато по-слаби разтвори могат да бъдат използвани като ефективен инсектицид за домашните растения.

Хомеопатични тинктури се използват за лечение на менструални проблеми или продължително кървене, като чернодробен стимулант или за слабо храносмилане. А също и при раждане, използва се при продължителни мъки и задържане на плацентата.

Въпреки че коренът рядко се използва като лекарство, той е изключително мощен, особено при температура, инфекции, възпаления на гърлото и белите дробове. Той спира свързаната с това болка и е изключително успокояващ белите дробове и гърлото. Също така е силно антибактериално и добро за локално лечение средство.

Някои билкари се страхуват от туйоновото съдържание, но пелинът все още е една от най-мощните билки за лечение на заболявания с антибиотична резистентност. Проблемът обикновено произлиза от учените, които настояват за изолиране на отделни съединения в билката. Това всъщност я прави негодна, вместо да я разглеждат като проектирана от природата система. Цялото растение съдържа съединения, които работят синергично едно с друго за компенсиране на всички потенциални опасности, които едно изолирано съединение може да има.

Клинично изследвани полезни действия:

• Синдром на раздразненото черво (в комбинация с джинджифил, Урока (bupleurum), Китайски лимонник (Schisandra), градински чай (dan shen) и други екстракти)
• Възпаление на жлъчния мехур
• Лошо храносмилане
• Паразити

Как да се приема?

Чай от пелин се прави, като се накисват 1/2-1 чаена лъжичка (2,5 до 5 грама) от билката в 1 чаша (250 мл) вряща вода за 10 до 15 минути. Много лекари препоръчват да се пият по три чаши (750 мл) всеки ден.

Тинктура, 10-20 капки във вода могат да се вземат 10 до 15 минути преди всяко хранене.

Всеки от препаратите не трябва да се прилага постоянно за повече от четири седмици!!!

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Тест за недостиг на витамини и минерали

Любопитно за вас…

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още