Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Китайски лимонник (Schisandra)

Наименование: Китайски лимонник (Schisandra)
Ботанически наименования: Schisandra chinensis; Schisandra sphenanthera
Семейство Schisandraceae

Предупреждения

Големите дози могат да предизвикат киселини в стомаха. Не трябва да се използва по време на бременност, тъй като може да стимулира матката.

История

Има два вида растения – едното има червени плодове, а другото черни. Червените плодове често могат да се видят в китайските билкови магазини, а черните се срещат рядко. Плодовете са с пет различни вкуса: сладък, кисел, пикантен, горчив и солен. Тази функция е в основата на китайското наименование “Wu Wei Tsu”, което означава “пет-ориентирано растение”, указвайки вкусовете на петте основни елементи на енергия.

Растението се появява за първи път в Класическия Божествен земеделец от Материя Медика преди около 1000 години и се използва за лечение на широк спектър от заболявания, включително кашлица, преждевременна еякулация, хронична дизентерия и безсъние.

Основни действия
• антиконвулсивно
• противоглистно
• противовъзпалително
• адаптогенно
• стимулант на нервната система
• предпазва черния дроб
• седативно
• тоник
• предпазва от тумори
• маточен стимулант

Ключови компоненти
• лигнани (включително шизандрин, шизандрол А и В, деоксишизандрин и гомизин)
• фитостероли (бета-ситостерол, стигмастерол)
• летливо масло
• витамини С и Е
• мазно масло (олеинова киселина и линолова киселина)

Лечебни части
Плодове

Китайски лимонникДо 30 различни видове лигнани са били изследвани и идентифицирани, и за всички е било отчетено, че защитават черния дроб.

Шизандринът и шизандролът не само защитават черния дроб, но също така действат като основни негови чистачи и стимулатори за регенерация. Те също така имат противовъзпалителни и противотуморни характеристики. Шизандролът А се смята че има невролептично, антиконвулсивно и седативно действие.

Изследване от 1972 г. показва полезното действие на лимонника върху черния дроб, с едно клинично изпитание, което постигнало 76% успеваемост при лечението на пациенти с хепатит, без отбелязани странични ефекти.

Традиционна употреба на китайски лимонник

Използва се като билка за лечение на черния дроб, тя доказва, че е ефективна при хепатит и лоша функция на черния дроб. Тъй като стимулира нервната система, това води до увеличаване скоростта на нервния рефлексен отговор, като по този начин се повишава умствената яснота.

Той традиционно се предписва за лечение на такива психични заболявания като неврози, но се дава и за подобряване на концентрацията и координацията, практика, която е потвърдена от научните изследвания. Плодовете на растението стимулират гръбначния мозък и мозъка да засилват и ускоряват рефлексите. Тези, които ги ядат, работят по-добре и по-ефективно.

Въпреки стимулирането, хората не са чувстват нервни, какъвто ефект се наблюдава след приема на кофеин. Освен това, се стимулира дишането и работи толкова силно, че растението се използва при предозиране с морфин за неутрализиране на дихателната парализа, до която води това.

Когато се прилага венозно, намалява кръвното налягане; в алкохолни разтвори действа като вазодилататор (разширява кръвоносните съдове). Използва се за усилване на ритмичните контракции и осигуряване на добро раждане. Също така подпомага храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Подобрява сетивните възприятия чрез увеличаване на зрителната острота и зрителното поле, както и за разпознаване на различните видове усещания. Помага на хората да се справят със стреса и подобрява издръжливостта. Плодовете се смятат за силно полезни при лечение на депресия и се знае, че подобряват състояния като раздразнителност и слаба памет.

Билката китайски лимонник е адаптоген, концепция, позната в китайската медицина, но трудна за разбиране от западняците. Адаптогените помагат за индивидуалната адаптация към заобикалящата среда, особено при стрес. Чесънът и женшена са класически примери. Всъщност, всички тонизиращи растения са адаптогени. Освен това се използва за стимулиране на матката и усилване на ритмичните контракции. Като тоник, укрепва и тонизира различни органи на тялото.

Китайски лимонникВ Китай, плодовете са дъвчат всеки ден в продължение на 100 дни. Използва се и като сексуален стимулант за мъже и жени, подобрява издръжливостта. Въпреки че е стимулант, в китайската медицина се използва за “тих дух и спокойно сърце”. Прилага се при безсъние и нарушен сън. Той е отличен пример как една билка може да работи по очевидно противоречиви начини с цел възстановяване нормалното функциониране на тялото.

Използва се в лечението на такива респираторни инфекции като хронична кашлица, задух и хрипове. Използва се за тонизиране и усилване на бъбречната функция и в подпомагане на тялото за балансиране нивата на течностите, което я прави полезна за лечение на нощно изпотяване, жажда и често уриниране.

Напоследък китайските билкари са започнали да използват лимонника за лечение на обриви (уртикария) и други кожни проблеми като екзема. Той се използва за широк спектър от други заболявания, включително диария и дизентерия, за подобряване на загубено зрение и слух. В китайската медицина, растението се използва и за проблеми с храносмилателния тракт, като чревни възпаления, а също и за безсъние, нощна еякулация, кашлица, хронична диария, задух, спонтанни прояви на изпотяване, хепатит и страхови състояния.

Видът Schisandra sphenanthera е по-малко лечебно – активен и обикновено се използва в китайската медицина при кашлица.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още