Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Млечка (Spurge)

Наименование: Млечка (Spurge)
Ботанически наименования: Видове Euphorbia- Euphorbia hirta; Euphorbia Lathyrus; Euphorbia pekinensis; Euphorbia corollata
Видове в България: Млечка горска (Euphorbia amygdaloides); Млечка градинска (Euphorbia peplus); Млечка мирсинитска (Euphorbia myrsinites); Млечка обикновена (Euphorbia cyparissias); Млечка пясъчна (Euphorbia peplis)

Семейство Млечкови

Предупреждения

Много видове млечка се използвали като отрови за стрели, а не за човешкото здраве. Ето защо, правилното разпознаване и добрата осведоменост, как да я използвате, е от жизнено важно значение.

Euphorbia lathyrus е токсично растение и не трябва да се използва при никакви обстоятелства.

Euphorbia pekinensis е токсично растение и трябва да се използва само под професионално наблюдение. Тя не е съвместима с видовете женско биле, тъй като неутрализира техния ефект.

История

Както подсказва името на Euphorbia hirta (астма млечка), тя има традиционна употреба за лечение на астма.

Чероките използвали свързания с нея вид, E. maculata, за лечение на възпалени зърна на гърдите и кожни заболявания. Много други сродни видове използвали при запек. В продължение на хиляди години, Euphorbia lathyrus била възприемана като силно очистително. Прочистването било първото средство на много традиционни медицински системи и особено в Западна медицина през 18 век.

Обикновено били използвани семената на Euphorbia lathyrus, но маслото, извлечено от тях, също било използвано в много малки дози, тъй като е силно токсично.

В миналото млечния сок на Euphorbia lathyrus бил използван като депилатоар (обезкосмяване) и за премахване на мазоли.

През 1 век гръцкият лекар Диоскоридес, препоръчвал “6 или 7 семена в таблетна форма или взети със смокини или фурми, като очистително за храчки и жлъчка”. Тази препоръка все още се използвала през 19 век в селските райони на Франция.

Листата на Euphorbia lathyrus служели на просяците, за да правят грозни рани по кожата си, като по този начин увеличавали шансовете си да предизвикат съжаление и милостиня.

Млечка (Spurge)През 16-ти век е открито средство на Ацтеките с корени на млечка за лечение на подут корем и отделяне на глисти.

Мескуаките начуквали парче (1 см.) от корен на Euphorbia corollata, сварявали го във вода и го пиели преди закуска като слабително. Използвали я и за лечение на ревматизъм, като след пет или шест дози, болестта изчезвала.

E. serpyllifolia била използвана от племената Омаха и Понка за увеличаване на кърмата на майките и за подут корем при децата.

Лакотите използвали различни видове, за същата цел, което показва, че племената са прилагали учението, че външния вид на растението показва за какво е полезно. В този случай, млечния сок “показва, че трябва да се използва за увеличаване млякото на кърмачките”.

Основни действия

(а) Euphorbia hirta
• антиамебно
• спазмолитично
• противовъзпалително
• антисептично
• антиастматично
• отхрачващо
• седативно

(б) Euphorbia Lathyrus
• силно очистително

(в) Euphorbia pekinensis
• очистително

(г) Euphorbia corollata
• средство за изпотяване
• отхрачващо
• силен еметик (предизвиква повръщане)

Ключови компоненти

(а) Euphorbia hirta
• флавоноиди
• терпеноиди
• алкани
• фенолни киселини
• шикимова киселина
• холин

(б) Euphorbia Lathyrus
• семената съдържат нелетливо масло и смола
• латекса съдържа еуфорбон (euphorbon)

(в) Euphorbia pekinensis
• еуфорбон

(г) Euphorbia corollata
• флавоноиди
• аминокиселини
• алкани
• тритерпеноиди
• алкалоиди

Млечка (Spurge)Лечебни части
Надземни части (Euphorbia hirta), семена и латекс (Euphorbia Lathyrus), корен (Euphorbia pekinensis), корени и листа (Euphorbia corollata).

Шикимовата киселина и холина в Euphorbia hirta могат да бъдат причината за спазмолитичното действие на растението. В изследване на 60 вида Euphorbia, местни за Европа и Африка, само седем не успели да предизвикат алергична реакция на кожата. Всички части на растението съдържат токсични вещества, свързвани с появата на дерматит.

Традиционна употреба

(а) Euphorbia hirta

Това растение има способността да отпуска бронхиалните тръби и да улеснява дишането, което го прави добро лечебно средство за бронхиална астма.

Като леко седативно и отхрачващо се взема и за бронхити, и други състояния на дихателните пътища. Обикновено се приема заедно с други антиасматични билки като Гринделия (Grindelia robusta;gumplant) или Лобелия.

В англо-американската традиция, тя се приема за лечение на чревна амебна дизентерия.

В Мексико, настойка от листата все още се използва и днес при възпаления на храносмилателния тракт и диария, но може да бъде токсична, ако се използва неправилно.

Настойката е безопасна, когато се използва локално при лечение на кожни възпаления.

Млечния сок се използва за лечение на брадавици, но може да бъде много дразнещ за околната тъкан.

В Мексико, растението се използва и за лечение на ужилвания от скорпион, ухапвания от змия, вагинит, язви и рани.

(б) Euphorbia Lathyrus

Това растение е толкова силно очистително, че то много рядко се използва (ако изобщо се използва!) в съвременната билкова медицина.

(в) Euphorbia pekinensis

Това растение е класифицирано като токсична билка в китайската билкова медицина и следователно, се предписва само за сравнително сериозни заболявания.

Приема се като очистително за изчистване на излишни течности в такива състояния като плеврит и асцит (воднянка), както и за лечение на бъбречни проблеми, особено нефрит.

Въпреки че китайски изследвания потвърждават, че билката е терапевтично полезна при лечение на асцит и нефрит, тя има значителни странични ефекти.

Външно се прилага за възпалени рани, за намаляване на отока.

Друг вид – E. Kansui, е подобен на Euphorbia pekinensis, но има по-силно очистително действие и се дава само на хора със силни организми.

E. lancifolia, местна за Антилските острови, се използва за стимулиране на кърмата.

E. atoto, местна за Малайзия и Индокитай, се използва за предизвикване на забавена менструация и като средство за аборт.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Кожни проблеми

Градинската млечка лекува рак на кожата

Менструални проблеми

Зърнастец, Каскара (Cascara)

Сена (Cassia)

Тест за хормонален баланс при мъже

Тест за хормонален баланс при жени

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още