Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Любовта ни прави по-здрави

Чувството на любов може да понижи кръвното налягане, да махне депресията и да заздрави раните, открили американски учени. Изследователите от университета в Стоуни Брук, Ню Йорк, специално сканирали мозъците на хора, намиращи се в различни етапи на влюбване, за да разберат механизма на влияние на това чувство върху човешкото здраве.

Оказало се, че влюбването предизвикало отделяне в мозъка на допамин – невротрансмитер, който влияе върху удоволствието и мотивацията. Същото нещо се случвало, ако човек печели много пари или приема кокаин. Специалистите сравнили резултатите от сканирането на 17 души, които били женени средно 21 години, с резултатите на 17 души, които съвсем скоро се влюбили.

При всички участници се наблюдавало активиране на системата на допамина в мозъка, но при несемейните двойки имало активиране и на зоните, свързани с безпокойство, стрес и натрапчиви идеи.

Специалистите съветват тези, които все още не са се влюбили, да поддържат връзка с приятелите и семейството си, което компенсира липсата на партньор и дава чувството на любов, което увеличава шансовете за здраве с 50%. А бъдещият отхвърлен човек може да започне да боледува. Разводът също негативно се отразява на здравето, поясняват учените.

Още по темата

Любовта – заболяване или лекарство?

Любовта повишава имунитета

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации