Любовта ни прави по-здрави

В навечерието на Свети Валентин, американски учени открили, че чувството на любов може да понижи кръвното налягане, да махне депресията и да заздрави раните. Учени от университета в Стоуни Брук, Ню Йорк, специално сканирали мозъците на хора, намиращи се в различни етапи на влюбване, за да разберат механизма на влияние на това чувство върху човешкото здраве.

Оказало се, че влюбването предизвикало отделяне в мозъка на допамин – невротрансмитер, който влияе върху удоволствието и мотивацията. Същото нещо се случвало, ако човек печели много пари или приема кокаин. Специалистите сравнили резултатите от сканирането на 17 души, които били женени средно 21 години, с резултатите на 17 души, които съвсем скоро се влюбили.

При всички участници се наблюдавало активиране на системата на допамина в мозъка, но при несемейните двойки имало активиране и на зоните, свързани с безпокойство, стрес и натрапчиви идеи.

Специалистите съветват тези, които все още не са се влюбили, да поддържат връзка с приятелите и семейството си, което компенсира липсата на партньор, увеличавайки шансовете за здраве с 50%. А бъдещият отхвърлен човек може да започне да боледува. Разводът също негативно се отразява на здравето, поясняват учените.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

 Упражнения

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност