Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Котешки нокът (Cat’s claw)

Наименование: Котешки нокът (Cat’s claw)
Ботанически наименования: Uncaria tomentosa; Uncaria rhyncophylla
Семейство Брошови (Rubiaceae)

Предупреждения

Трябва да се приема само под наблюдение от опитен специалист.

Билката е противопоказна при хора, страдащи от нарушения на кръвосъсирването, туберкулоза и автоимунни заболявания. При вземане на билката, следете за симптоми на кървене и евентуални хипотензивни епизоди.

Да не се приема по време на бременност.

Да не се бърка с друг вид растение, със същото наименование котешки нокът в Мексико и Латинска Америка, което е напълно различно растение, което не спада към род Uncaria или дори към семейство Брошови.

Някои от мексиканските сортове котешки нокът имат токсични свойства.

История

Първата документирана употреба на Uncaria rhyncophylla в китайската медицина е в Miscellaneous Records, датиращ от около 500 година. В Южна Америка, нейното използване води началото си от времето на инките.

Котешкият нокът бил използван като лекарство от много племена в Перу от най-малко 2000 години, за лечение на астма, възпаления на пикочните пътища, артрит, ревматизъм, за рани и общи възпаления. Перу е и най-големият търговски източник на котешки нокът днес.

Някои народи в Колумбия все още използват билката за лечение на гонорея и дизентерия. Въпреки че има и други видове котешки нокът, само U. tomentosa, видът от Перу, е доказано, че има лечебни качества.

Биохимичната активност на билката зависи от околната среда и почвените условия, където се отглежда. Този вид сега е култивиран и на други места по света, особено в Австрия, където е широко изследван вече повече от 25 години.

Основни действия

(а) Uncaria tomentosa
• противовъзпалително
• антивирусно
• антихипертонично
• намалява допаминовите нива
• потиска тромбоцитната агрегация
• увеличава серотонина
• потиска туморния растеж
• известни противозачатъчни ефекти
• стимулира имунната система

(б) Uncaria rhyncophylla
• спазмолитично
• антихипертонично
• седативно

Ключови компоненти

(а) Uncaria tomentosa
• антиоксиданти (включително катехин и процианиди)
• олеанолова киселина, палмитолеинова киселина
• рутин
• растителни стероли (бета-ситостерол, стигмастерол и кампестерол)

(б) Uncaria rhyncophylla
• алкалоиди (включително ринхофилин, кориноксеин, изоринхофилин и хирсутин)
• никотинова киселина

Uncaria tomentosaЛечебни части
Кората на корена (Uncaria tomentosa), стебла и бодли (Uncaria rhyncophylla)

Изследователите са установили, че пентацикличните алкалоиди имат силно въздействие върху процеса фагоцитоза. Този факт подкрепя използването на билката за лечение на бактериални и вирусни инфекции, както и за предотвратяване или забавяне развитието на рака.

Изследователите също проучват и потенциалните противовъзпалителни и противовирусни свойства на хиновата киселина, една неалкалоидна смес, която никога преди не е била откривана в природата. Изследването е фокусирано върху няколко фитохимикала, включително оксиндол-алкалоидите, които помагат за стимулиране на имунната система.

Други алкалоиди имат диуретично и хипертензивно действие и намаляват сърдечния ритъм. Някои алкалоиди пък се смятат за антивирусни и противовъзпалителни.

Изследване на Университета във Вашингтон през 1999 г., проведено от д-р Алън Сноу, посочва, че вещество, извлечено от билката било установено, че потиска образуването на мозъчна плака при плъхове, подобна на тази, свързана с болестта на Алцхаймер.

Подобни ефекти са открити, когато субстанцията от котешки нокът, PTI-00703, е комбинирана с гинко билоба.

Традиционна употреба

Котешкият нокът се използва в Перу за предпазване от бременност, но необходимата доза трябва да бъде висока. Твърди се, че отвара от 6 кг корен, редуцирана до около една чаша от течността се взема по време на менструация. Смята се, че действието продължава 3 до 4 години след една доза.

Котешкият нокът се използва за усилване на имунната система в случаите на инфекции, рак, СПИН и алергии. Използва се и за облекчаване на стомашно-чревни симптоми, лечение на хемороиди и кожни рани. В перуанската медицина се използва за лечение на астма, рак, артрит и други възпалителни заболявания, както и за микробни инфекции.

Котешкият нокът се използва за диария, гастрит, лечение на рани, като допълващо лечение на рак и менструални проблеми. Uncaria rhyncophylla се използва основно за облекчаване на тремор, гърчове, спазми, главоболие и световъртеж. Също така се предписва за детски гърчове, намаляване на високо кръвно налягане и повишено чернодробно “горене”.

Свързаните с него видове, U. gambier, съдържат компонент, който понижава кръвното налягане. Те съдържат също така катехин, вещество, което силно защитава черния дроб от инфекции и се използва също и като адстрингентно (стягащо) средство.

Племето Ashaninka в Централно Перу използва котешкия нокът за лечение на астма и възпаления на пикочните пътища, за възстановяване след раждането; като изчистващо бъбреците средство, за лекуване на дълбоки рани, артрит, ревматизъм и болки в костите; за контролиране на възпалението и стомашните язви, за рак.

Местни племена в Пиура употребяват котешкия нокът за лечение на тумори, възпаления, ревматизъм и стомашни язви. В Колумбия, местни племена използват билката за лечение на гонорея и дизентерия. Перуански местни племена използват котешкия нокът за лечение на диабет, рак на пикочните пътища при жените, кръвоизливи, менструални проблеми, цироза, треска, абсцеси, гастрит, ревматизъм, възпаления; за вътрешно изчистване и тумори; за “нормализиране на организма”.

От 1990 г. котешкият нокът се използва в Перу и Европа като допълващо лечение за рак и СПИН, както и за други заболявания, които са насочени към имунната система. Освен това, са били регистрирани и други антиракови свойства на билката, включително тези срещу левкемия и някои лимфоми.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Противоракова диета (хранене при рак)

Алтернативното решение за лечение на рака

СПИН

Универсалният лечител – Керосинът

Зокум (Oleander)

Противоракови билки

Цялостното решение за рака- Ново разбиране за причините и лечението на рака

Рак

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още