Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Коноп, люспи на семената (Shelled Hemp Seed)

Наименование: Коноп, люспи на семената (Shelled Hemp Seed)
Ботанически имена: Cannabis Sativa, Cannabis Indica

Предупреждения!

За повечето хора няма странични ефекти, освен понякога разхлабване на изпражненията. Обаче, някои могат да получат халюцинации или еуфория, ако са особено чувствителни към делта-9-тетрахидроканабинола  (ТНС ), или ако са използвали продукт, който има малко по-високи нива на THC.

Тъй като маслата в конопено семе е известно, че потискат тромбоцитите, всеки който взема масло от конопено семе заедно с антикоагуланти трябва да е наясно, че има теоретична възможност от появата на кървене.

Към момента не са известни лекарствени взаимодействия с люспите на конопеното семе.

Конопени семенаИзползвани части

Конопът е растение като марихуаната, което като цяло има много по-ниски нива на психоактивни канабиноидни съединения. Семената и маслото от семена вероятно са били използвани за храна, готвене и масло за лампи в Азия и Северна Африка в продължение на хилядолетия.

Конопът се смята, че идва от Китай. Семената обикновено имат твърда обвивка, която трябва да бъде премахната, за да се ядат. Днес, за да бъде законно, в повечето страни, семената трябва да бъдат третирани така, че да не могат да се засаждат и отглеждат.

История

Конопът, както е известно от археологически и исторически сведения, е бил използван от много отдавна като влакно за дрехи и въжета. Ядивните семена и маслото са отбелязани и в древната китайска медицина със своите лечебни ефекти. Известен като “huo ma ren” (буквално “огнено конопено семе”), конопеното семе се използвало основно за облекчаване на запек, като обемно- формиращ лаксатив. Конопът се споменава в древни египетски медицински текстове, а също и на други места за употребата му за направата на въжета.

Активни съставки

Конопените семена съдържат масло, което е относително богато на незаменими мастни киселини. По-специално, конопеното масло е източник и на омега-3 мастни киселини, алфа-линоленова киселина (ALA) и омега-6 мастни киселини, гама-линоленова киселина (GLA).

Една супена лъжица семена обикновено съдържа 3-4 грама мазнини общо, от които полиненаситените мазнини са 70% и 15-20% ALA, а съдържанието на GLA обикновено е много по-ниско, около 2 до 5%. ALA и GLA в други растения, които съдържат едното или двете от тези вещества, като лен, пореч, вечерна иглика и касис, са известни или силно се вярва, че са от полза за различни възпалителни заболявания, атеросклероза, както и за някои неврологични проблеми.

Конопени семенаВъпреки това, ползите на конопеното семе за тези състояния не са изследвани. Конопът, съдържа също така натурален витамин Е и значително количество протеини.

Неидентифицирано съединение или съединения от екстрактите на конопено семе са показали, че стимулират паметта, обучението и имунната функция на мишките. Предполага се, че това действие се дължи на ензим, известен като калциневрин, който стимулира мозъка.

Конопените семена съдържат канабиноли като делта-9-тетрахидроканабинол (THC), психоактивни съединения, открити в листа, цветове и семена на марихуаната. Нивата са значително по-ниски от тези в марихуаната, както и повечето тестове са установили, че доброволците, които се хранят дори с големи количества люспи на конопено семе или масло, нямат психологически ефекти и нямат положителни тестове на урината за марихуана.

Въпреки това, в някои доклади от изследвания се казва, че някои хора могат да развият достатъчни нива на THC метаболити в урината, т.е. може да се приеме, че все едно са пушили марихуана.

Клинично изследвани полезни действия

• Атеросклероза
• Разстройство на концентрацията, хиперактивност (ADD / ADHD)
• Екзема

Kак да се приема?

Обикновено 1 супена лъжица (15 грама) от люспи на конопено семе се приемат два пъти на ден.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Конопен протеин

Рецепти с коноп – диетични

Рецепти с коноп – лечебни

Храносмилателни разстройства

Храносмилателна система

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още