Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Какво крие питейната вода?

Питейната вода?

Много хора се чувстват по-спокойни като не знаят за качеството на водата, която пият. Но, според канадска информационна агенция, всяка година във водните пътища се изхвърлят 50 милиарда галона непречистени отпадъчни води.

Наблюдения, проведени в САЩ в продължение на 12 години, установили, че 76% от епидемиите са причинени от използването на подземни води. Специалисти от Англия и Уелс смятат, че пиенето на кладенчова вода е 35 пъти по-опасно от пиенето на чешмяна вода! В крайна сметка, продуктите на съвременната цивилизация и бактериите вече са започнали да проникват в кръговрата на водата в природата, и по-специално в повърхностните води. И провинцията, далеч от големия градски живот – не е изключение.

В подземните води на кладенците е установено, че съдържанието на нитрати, арсен, селен и бактерии превишава допустимата норма. Кой би повярвал, че в някои мрежи на градското водоснабдяване е открит холестерол и антихипертензивни медикаменти? Изследователи от Монреал, анализирайки водата в пречиствателна станция за отпадни води, открили антидепресанти, естрогени и антибиотици. Себастиан Сов, професор по химия казва, че ние все още не знаем за влиянието на промените на водата върху флората и фауната на водоемите.

Обаче, количеството на бактериите става непоносимо. Според данните на канадската информационна агенция, всяка година във водните пътища се изхвърлят 50 милиарда галона непречистени отпадъчни води. Много се разчита на спасителното дезифенктантно действие на хлора в питейната вода, но, унищожавайки бактериите, хлорът има способността да влиза в реакция с органичните вещества и да образува стотици странични продукти на дезинфекцията, вредни за човешкото здраве.

Ще стане ли проблема по-сериозен? Мохамед Дор от климатичната лаборатория на Брокския университет в Онтарио, казва: “Тъй като температурата на Земята се повишава, можем да очакваме по-силни бури, които ще застрашат от унищожаване пречиствателните станция и има вероятност от попадане на замърсени отпадъчни води в езерата.

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Водата

Хлорирането на водата

Добавянето на флуорид

Употребата на химикали в селското стопанство или какво ядем ние?!

Добавянето на химикали в храните…

Свързани публикации