Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как да разберете, че имате недостиг на витамин С?

Какви са симптомите за недостиг на витамин С?

Витамин С е основно хранително вещество, което се съдържа в много плодове и се предлага като хранителна добавка. Изследванията показват, че 14 процента от американците не получават дори оскъдната препоръчителна дневна доза. Много други пък не получават високите дози, необходими за намаляване на риска от инфаркт, инсулт и хронично възпаление. Какви са симптомите?

Кървене на венците, загуба на зъби и синини

Витамин С е необходим за производството на колаген, лепилото, което държи клетките заедно. Ако имате малко витамин C, отслабените кръвоносни съдове кървят при миене на зъбите. Трагедията е в това, че зъбите се губят не само заради кариес. Много зъби се губят заради отслабени венци в резултат на недостиг на колаген. Лесното образуване на синини също е резултат от отслабени кръвоносни съдове, които се спукват под кожата. Синините могат да покриват голяма площ или да изглеждат като малки лилави точки под кожата.

Бавно зарастващи рани

Ниското ниво на витамин С намалява скоростта на производството на колаген и забавя заздравяването на раните. Преди операция се консултирайте с хирурга за увеличаване приема на витамин С. Това дава време за създаване на адекватни нива на С в кръвта. Също така е разумно да продължите и след операцията, за да си помогнете в заздравяването на раните. В редки случаи силната липса на C може да доведе до отваряне на раната, увеличавайки риска от инфекция. Малко лекари осъзнават, че след стресираща операция нивата на витамин С в кръвта могат да спаднат! Приемането на витамин С след операция също помага за предотвратяване на запека, досаден проблем, който причинява голям стрес върху разреза.

Настинки и инфекции

Витамин С в кръвта активира имунната система. Ако инфекцията удари, имунните клетки се нуждаят от 100 пъти повече витамин С от обичайното. Това позволява на имунните клетки да вкарват C в клетките, за да се борят с инфекцията. Но това е невъзможно, ако те нямат запас с витамин С през цялото време. Нещо повече, допълнителния запас на C може да бъде животоспасяващо. Например, може да намали заболеваемостта от пневмония с 80 процента. Това е важно, тъй като смъртността от тази инфекция при възрастните хора е 16 процента, дори и при употребата на антибиотици.

Болезнени подути стави

Ставите съдържат големи количества богата на колаген съединителна тъкан. Ако има дефицит на витамин С, може да се развие куцане. Освен това, отслабените артерии могат да започнат да кървят, причинявайки допълнително оток и болка в ставата.

Суха, груба, неравна, набръчкана кожа

Здравата кожа съдържа големи количества витамин С, особено в епидермиса, външния слой. Недостигът на витамин С означава по-малко колаген за задържане на кожните клетки заедно и по-ранни бръчки. Освен това, витамин С предпазва от оксидативни увреждания при излагане на слънце и замърсители като цигарения дим. Ниският прием на витамин С може също да причини състояние, наречено фоликуларна кератоза. Неравна “пилешка кожа”, която се образува на задната част на раменете, бедрата или задните части. Това се дължи на натрупването на кератин в подутините.

Необяснимо наддаване на тегло и други фактори

Витамин С може да помогне за предпазване от затлъстяване чрез регулиране на освобождаването на мазнини от мастните клетки. Витамин C също е необходим за растежа на скелета при децата и срещу фрактури на костите и остеопороза при възрастните. И никога не забравяйте, че дефицитът на C възниква заради лоша диета, тютюнопушене и алкохолизъм.

Как да получите допълнително витамин C?

Полезно е да се приемат добавки с 500 мг (милиграма) витамин C дневно. Но 3 пъти дневно по 1000 мг, по време на хранене, трябва да гарантират, че клетките никога няма да имат недостиг на този жизненоважен витамин С.

Източник: www.docgiff.com

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Повече витамин С, моля!

Повече здраве и енергия с витамин С и MSM

Окислен витамин С

Витамин С защитава от вирусни инфекции

10 000 милиграма витамин С на ден?

Свързани публикации