Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хомеопатия

Хомеопатия – система в медицината, основаваща се на принципа, че “подобното се лекува с подобно”. Веществото, което продуцира болестно-подобни симптоми при здрави хора, по същия начин в разредена форма ще лекува болен човек с подобни симптоми. Например, сок от лук ще доведе до сълзене, раздразване на очите и кихане. Но в много разредена форма (Allium cepa) той ще е полезен за облекчаване симптомите на дразнене на очите и носа, както e при сенната хрема.

За разграничаване от хомеопатията, конвенционалната медицина, в която симптомите се лекуват с големи дози от противоположни агенти, е известна като алопатия. Въпреки това, хомеопатията не може да се разглежда като метод, базиран на вещества. Така както е при лекарствената медицина или билкарството, където всеки лечебен ефект се дължи на химични реакции. Простото изчисление показва, че в по-високите потенции няма да присъства нито една молекула от първоначалното вещество.

Но, тези високи потенции често са по-ефективни, отколкото ниските потенции. Ето защо, хомеопатията може да се разглежда само като работеща с енергийни средства. Обяснението е, че всяко натурално вещество има етерично поле около своята молекулярна структура. Специалното колебаещо или усилващо действие, използвано в хомеопатията, отделя етеричните полета от тяхното материално вещество. Последното след това се изхвърля и се формира концентрата.

По този начин тези концентрирани етерични полета са много по-силни, отколкото когато са били комбинирани с материята. Подобни етерични концентрати могат да бъдат произведени с радиоелектронни инструменти. Лечебната сила на тези концентрати зависи от тяхната вибрационна честота. Поради това името “вибрационно лекарство” е подходящо за тези методи. Хомеопатични лекарства, правилно разредени или “усилени”, могат да бъдат използвани за профилактика. А също и за борба с алергични реакции.

Сферата на лечебно действие на хомеопатичните лекарства е установена чрез прилагане на високи дози върху хора доброволци и от двата пола. Записвани са емоционалните, патологичните и физиологичните им реакции към лекарството. Този тест се нарича доказателствен, както и стотици други вещества са доказани по този начин. Следователно, хомеопатични средства са ефективни в рамките на целия спектър от психични заболявания и физически увреждания.

Лекарствата са произведени от растения, минерали, животни и химикали. Средствата от заболели животински продукти се наричат нозоди. Понякога продуктът на заболяването се използва в усилена форма за лечение на същото заболяване; това се нарича изопатия. Хомеопатите могат да използват класическия подход или да практикуват клинична хомеопатия.

Класическият подход е да се използва само една доза от едно средство едновременно и следваща доза или средство, само ако има ефект от предишното средство. Обикновено по-често се използва клиничната хомеопатия, когато се комбинират няколко средства заедно и се приемат няколко пъти дневно.

Използвайте вашите собствени телесни течности

Докато за общо лечение на общи симптоми е по-удобно да се използват доказани хомеопатични средства, за преодоляване на упорити индивидуални проблеми често е по-ефективно да си подготвите средства от ваши собствени телесни течности; тази форма на изопатия е известна като автотерапия. Урината, например, съдържа следи от почти всички телесни химикали: нормалните такива, като например ензими и хормони, външни и токсични вещества, вируси и така нататък.

Правилно разредената проба от ваша урина, ще започне корекция на всички небалансирани, неестествени телесни химикали, докато техните количества станат нормални, балансирани т.е безвредни. Това, тогава, е отличен начин за подобряване баланса на вашата система от жлези, която трудно се повлиява пряко от всеки друг метод.

Други телесни течности, които могат да се използват са: капка разредена кръв за лечение на кръвни отклонения; разредена гной, ако имате рана или цирей; слюнка за проблеми с гърлото и устата; сълзи за проблеми с очите; изпражнения за чревни проблеми; ушна кал за проблеми с ушите; и много други. Освен балансиране дейността на жлезите и химията на организма като цяло, този метод е известен като много ефективен за стимулиране на имунната система, което е много важно при борба с рака и други дегенеративни болести.

Как да си приготвите собствени хомеопатични средства

За да си приготвите средства от вашето собствено тяло, разделете малка проба от избраната от вас течност в отношение 1:100 с чиста вода. Това означава 1 част проба и 99 части вода, например 1 пълна лъжичка с проба и 99 пълни лъжички с вода. Водата е добре да бъде пречистена, дестилирана или филтрирана. Разклатете енергично сместа 40 или 50 пъти в бутилка или буркан, акцентирайки върху низходящия удар. Алтернативно, удряйте бутилката със сместа от 40 до 50 пъти по еластична повърхност.

Тази проба е от първа сила, наричана 1С. Вземате 1 част от разтвора, смесете отново с 99 части вода, разклатете и вие вече имате разтвор със сила 2С. Този процес се повтаря, докато не достигнете желаната от вас сила на разтвора. Ако разреждането на разтвора е в стъпки 1:10 вместо 1:100, то първата сила е 1X, а втората е 2X и така нататък. Сила с 12Х отговаря на разтвор със сила 6С.

Въпреки това, броя или силата на разтворите, също както и цялото разреждане са важни за качеството на средството. Започнете да използвате ваши собствени течности от болни места със сила на разтвора 12С. Ако това не спомогне за подобряване на състоянието след известно време, експериментирайте с по-високи и по-ниски сили на разтвора.

Въпреки това, използвайте урината с 6X сила на разтвора и започнете прием на храни, към които може да сте алергични с разтвор 4Х, преди да увеличавате към 5Х и 6Х. Използвайте средства, направени от вашето тяло само за себе си и за никой друг! За да си направите средства от билки, направете ”майчина тинктура” като поставите прясна (изстискайте) или изсушена проба във високо градусов алкохол- водка или бренди. След 1-2 седмици можете да разтворите част от ”майчина тинктура”, както е описано по горе, но за първия 1:10 разтвор, използвайте разтвор на алкохол и вода 50 на 50.

Използвайки тази техника, вие можете да си купите предлагана в търговската мрежа тинктура само веднъж. Ако бутилката е почти празна разтворете това съдържание с 9 или 99 части смес на вода-алкохол и разклатете за известно време. Можете също така да опитате комбинация от хомеопатия и фитотерапия. Билките често са по-ефективни, когато се използват като хомеопатични средства със слаба сила на разтвора.

По този начин някои от нежеланите странични ефекти на концентрираните билки са намалени, а конкретните лечебни ефекти, особено пречистващите действия, са значително засилени. Можете да експериментирате със сила на разтвора-1 част студен билков екстракт или тинктура с 4 или 9 части вода. Ако сте използвали силна майчина тинктура от доста силни билки, то тогава в началото вземайте само една или две капки няколко пъти дневно; дръжте ги в устата, увеличавайте дозата постепенно.

Ако екстрактът е доста слаб или билките са безвредни, то вземайте супена лъжица или дори една чашка наведнъж. Можете да си направите воден екстракт от пресни или изсушени билки в блендер или по-добре чрез разклащане на прах или чисти билки във вода. Алтернативно, можете да си правите тинктура като ги съхранявате заляти с алкохол или глицерин в буркан, в продължение на няколко дни.

Ако лекарството трябва да се съхранява за повече от няколко дни, смесете наполовина водка или бренди и наполовина вода, което трябва да се използва за последната стъпка. Това дава на разтвора спиртно съдържание около 30 % и ще попречи на растежа на бактерии и гъбички. В противен случай се съхранява в хладилник, но там може да загуби ефективността си поради силното електромагнитно поле.

Как да приемате вашите хомеопатични средства

Вземайте хомеопатичните средства с чиста уста, а най-доброто време е преди ядене и преди лягане. Обичайната доза е 3 до 5 капки в малко вода (около 2 унции) гълтайте бавно за период от пет минути. Алтернативно, можете да държите три капки с малко вода под езика. Като цяло, вземайте една доза четири пъти дневно, за хронични състояния два пъти дневно, за тежки или остри състояния на всеки 10 минути, докато се забележи известно подобрение, след това намалете честотата. Ако пациентът не може да поглъща, то навлажнете вътрешната страна на устните и езика му с лекарството.

Опитайте се лекарството да няма контакт с метал, използвайте пластмасова, а не метална лъжица. Ако се отбележи реакция към лекарството (понякога тя е като временно влошаване на симптомите), това е знак, че е избрано правилното средство, но изчакайте, докато реакцията премине преди да дадете следващата доза. Всяко предозиране на хомеопатични средства е безопасно. Съхранявайте хомеопатичните средства на хладно и тъмно, както и далеч от магнити и силни електромагнитни полета.

За най-добри резултати не променяйте средствата твърде често. Ако се използват таблетки, не ги докосвайте, сложете таблетката в капачката на флакона и от там директно в устата; дръжте я под езика. Като цяло, обаче, не се препоръчва да се използват хомеопатични средства в таблетна форма, поради възможността за непоносимост към лактоза и захароза. Това е особено подчертано при държане на таблетки в устата, което предизвиква по-силни алергични реакции, отколкото поглъщането им. За хомеопатичните средства гълтането не е желателно.

Каква сила на разтвора да се използва

Най-често използваните разтвори са 6X, 12x, 12С, 30C, 200C, l000C (М), l00M (СМ), 500М (DM) и 1000 (ММ). Понякога буквата С се пропуска и “30” и “200” се използват вместо ’30C’ и ‘200C’. В Европа вместо “Х” се използва “D”. След като изберете правилното средство според вашите симптоми, важно е също така да изберете и правилната сила на разтвора. Общото правило е, че по-ниската сила засяга главно физическите симптоми, докато високата сила действа на умствените и емоционални енергийни нива.

Средство с висока сила може да бъде използвано само веднъж на ден или веднъж на седмица или след всяка стихнала вече реакция. За много стар проблем, можете да започнете използването на средства със слаба сила, да кажем, 12x; след седмица или две да използвате 30C, а след това 200C и после М на разсрочени интервали. Ако искате да използвате по-различни разтвори, опитайте с 12 Х и 30C.

Можете също така да намерите правилния разтвор чрез използване на мускулен тест или махало. Нарисувайте полукръг, в който са маркирани различните разтвори и вижте кои точки ще укаже махалото. М до ММ разтворите са използвани за отстраняване на тежки метали от организма или след остро отравяне или от хронично подлагане на химикали, както е в случая с хроничното отравяне с живак от зъбните пломби с амалгама.

В допълнение към слабите хомеопатични средства от алергични храни, които можете да направите сами, може също да се купят M и MM средства на храни, към които сте алергични. Ако сте били подложени на рентгеново лечение, купете и използвайте рентгеново средство, ако сте чувствителни към електрическо, луминесцентно осветление или домашен прах, използвайте съответното средство, предлагано в търговската мрежа. Все пак, вие също можете да си приготвите тези средства чрез излагане на чиста вода на силни електромагнитни полета или на продължително луминесцентно осветление, или на съдържанието на прахосмукачка.

Има предлагани средства от различни ракови образования (например, на черва, бели дробове, стомах), за бацили и други инфекциозни агенти. Има също така екстракти от жлези, като надбъбречна и тимус, които могат да бъдат използвани за нормализиране на функциите на жлезите. И накрая, има комбинации от налични средства за лечение на широк спектър от заболявания и общи оплаквания.

Ако някой е бил ухапан от отровна змия, паяк или друго същество, опитайте се да получите част от отровата чрез смачкване на главата на насекомото във вода, от изсмукване на отрова от раната или просто да използвате малко кръв от раната. Направете разтвор със сила 30C и го използвайте. Подробни описания на хомеопатични средства и тяхното действие могат да бъдат намерени в хомеопатичната Materia Medica; най-често се използва Materia Medica със справочник от W. Boericke.

Комплект от домашни хомеопатични средства

По-долу е даден списък от 15 основни хомеопатични средства за домашно ползване, както и комплект за пътуване.

Самакитка 30C (ACONITE 30C): Контролира температурните симптоми, които идват внезапно. Всяко остро състояние в ранните етапи. Самакитка се използва, когато пациентът е уплашен и / или се влошава след залез слънце.

Беладона 30C (BELLADONNA 30C): Овладява температурни състояния, които са по-силни, отколкото тези, лекувани със самакитка: зачервен, пресъхнал, пареща болезнена глава и симптоми за гърлото. Също е показна за разгневени изблици и за пациенти, чието състояние се влошава от светлина, шум или дразнител.

Лайка 30C (CHAMOMILLA 30C): За деца по време на никнене на млечни зъби или в случаите, когато пациентът е крайно чувствителен. Подходящ за стомашни разстройства.

A. G. E. 30C (ARS. IOD., Гелсемиум (Gelsemium), EUPATOR): Комбинация за защита от простуда и грип. Съдържа 1 минерално средство и 2 билкови препарата за обхващане на всички етапи от появата на настинка до напълно развития грип и финалните стадии, които нямат ясна продължителност. Една доза на всеки две седмици ще намали сферата на действие на обикновените настинки и грипа. Тази комбинация също е полезно средство за чувствителни и страхливи състояния. Използвайте я също и за стомаха, и разстроени черва, както и за болки в костите и болезнени главоболия, подходяща след изпотяване.

Арника 30C (ARNICA 30C): Това е средство при злополуки и шок. То намалява ефекта от нараняване, умора и удар, както психически така и физически. Показен е при контузия, счупени кости и кръвни мехури, също така за инсулт и инфаркт, както и в случаите, когато пациентът се страхува от доближаване или докосване.

Кокулос (COCCULUS 30C) 30C: Полезен при гадене, повръщане, болест на пътуването, сутрешна болест, стомашни разстройства и изтощение.

NUX VOMICA 3OC: За стомашни разстройства, причинени от преяждане или угаждане с тлъсти храни, както и за последиците от употреба на прекалено много алкохолни напитки или тютюн, или лекарства. Показен е за раздразнителност и лош нрав, както и за безсъние, породено от претоварване на ума с мисли. Полезен е в случаите, когато пациентът е лесно охладим и не може да се разсъблича. Също така и за задушаващи настинки, стигащи до гърлото или гърдите, кисело оригване, пот, повръщане и движения на червата.

HYPERICUM 30C: За увредени нерви и всяко увреждане, което е по-болезнено, отколкото може да се очаква. Удари в главата и опашната кост, счупени пръсти на ръцете и краката, травми на устните, ушите, половите органи. Непоносимо силни режещи болки по нервите. Задържали се твърде дълго болки след нараняване или операция.

IGNATIA 30C: Билково средство за преодоляване на последиците от стреса при тежка загуба, скръб, напрежение, тревожност и уплаха. Подходящ за хипохондрия, също за реално заболяване, когато пациентът е изключително притеснен за състоянието си. Подобрява съня, когато пациентът страда от тъга или тревожност.

LEDUM 30C: Използва се за прободни рани, порязвания и ужилвания на насекоми. Следващото средство след arnica за лоша контузия, особено около очите. Мислете за ledum при болка на фрактури и стави. Антитетанус.

PULSATILLA 30C: За последиците от обилно хранене, ушебол от вода в ухото, както и шарка. Полезно е за пациенти, които са непостоянни и плачливи, чиито болки се менят или които се нуждаят от открито място, когато температурата в помещението или колата е непоносима. Показен е за много детски болести, когато самакитката е дала ограничена помощ, също така и за менструални проблеми.

RHUS TOX 30C: За обикновен ревматизъм, както и за разтягания, навяхвания и последиците от пренатоварване. Полезен е, когато пациентът е бил изложен на студ, влажни условия и когато е неспокоен и с болки, по-добре е, ако засегнатата част се държи в движение. Подходящ е при грип, ако не са се повлияли от A.G.E.

RUTA GRAV 30C: Тази билка (седефче) е най-доброто средство за изкълчени глезени и навехнати китки. Тя е отлична за ударени мускули, както и за наранявания на костите, също и за злополуки, когато костната обвивка е повредена. Носи облекчение при преумора на очите, невралгия, парене на очите, замъглено виждане, сълзене на очите.

URTICA URENS 30C: За изгаряния, обриви, ужилвания и алергии, както и всички състояния, свързани с горене, упорити парещи болки. Използвайте го вътрешно за опарвания и изгаряния заедно с hypercal * външно. Използвайте urtica за оплаквания от пикочния мехур, нощно напикаване и обриви, също така и за подути, болезнени гърди и полови органи.

HYPERICUM/CALENDULA* MOTHER TINCTURE (HYPERCAL*): Антисептично средство, използвайте 5 капки в една чаша хладна вода за всички външни рани, порязвания и обриви. Тази смес може да се използва за изплакване на устата след изваждане на зъб. Третирайте изгарянията като притиснете някаква превръзка, напоена с тази смес, а също и при травми, изискващи превръзка. Използвайте една капка в чашка за промиване на окото с вода за раздразнени очи.

Клетъчни Соли

В края на деветнадесети век д-р Шюслер (W. H. Schuessler) създава терапевтична система, която нарича биохимична медицина. Тя е базирана на 12 основни клетъчни соли или тъканни соли. Това са хомеопатични препарати от минерални соли, които обикновено присъстват в тялото. Те най-често се използват като 6X таблетки. Основният недостатък на таблетките е, че съдържат лактоза, а много хора са алергични или реагират слабо при мускулен тест.

Този отслабващ фактор е важен при обичайната практика за държане на таблетките в устата, докато се разтворят. Въпреки това, за тези, които трябва да избягват лактозата ползите от клетъчните соли могат да бъдат получени чрез използване на клетъчни соли като обикновена хомеопатична тинктура. Единственият недостатък е, че те не се намират толкова лесно, както таблетките, и са снабдявани от по-малко търговци на дребно.

12-те клетъчни соли и техните основни означения са:

I. Calc.flour. – свръх разхлабена коремна стена, хемороиди, варикозни вени
2. Calc. phos. – анемия, слаба циркулация, гърчове, ревматизъм
3. Calc. sulf. boils. – хрема, жълта гной и струпеи
4. Ferr. phos. – възпаления, ниска температура, анемия, кръвообръщение, рани
5. Kali. mur. – круп, катар и кожни заболявания с бели обезцветявания
6. Kali. phos. – висока температура, парализа, сепсис, невралгия, слабост
7. Kali. sulf. – катар, кожни заболявания с воднисто секретиране
8. Mag. phos. – прорязващи болки, невралгия, пристъпи на сърбеж
9. Nat. mur. – запек или диария, студени ръце и крака, сънливост
10. Nat. phos. – подагра и ревматизъм, повишена киселинност, младежки пъпки
11. Nat. sulf. – заболявания на черния дроб и жлъчката, воднянка, мигрена
12. Silicea – циреи, кожни язви, носен катар, нощни изпотявания, подагра

Те могат да се използват самостоятелно или в комбинация. За повече информация вижте cellsalts.net

Средства от цветове

Цветните средства представляват комбинация от фитотерапия и хомеопатия. Техните основни терапевтични ефекти са на емоционално ниво.

Най-известни са цветните средства на Бах, създадени от д-р Едуард Бах, английски лекар. В последно време австралийските средства от диви цветя и калифорнийските цветни есенции, също вече се предлагат. Те се продават предимно в магазини за здравословни храни и от различни практикуващи. Цветните средства е добре да се използват заедно със съответните “утвърждавания”.

В клиничните случаи се препоръчва използването на стандартен въпросник за емоционалност. Това позволява по-бърз и точен избор на подходящите средства. Тази информация може след това да се използва и за други емоционално-насочени терапии. От особено значение е Спасителното Средство на Бах (Bach Rescue Remedy). То трябва да бъде част от всеки комплект за първа помощ. За лечение могат да се комбинират индивидуални цветни средства според симптомите.

При избора на цветно средство на Бах се препоръчва да се съчетаят не повече от шест различни средства за защита. Въпреки това, Сложноцветното Спасително средство може да се смята като единично средство. Обичайната доза е от 2 до 4 капки от комбинирания препарат в 1 чаена лъжичка вода, най-малко 4 пъти дневно преди ядене и особено преди първото и последно хранене за деня. Задръжте в устата и под езика за известно време.

Съхранявайте средството на прохладно място. В някои случаи, цветните средства могат да се вземат продължително за лечение на хронични заболявания, а тези за остри (краткосрочни) проблеми се използват само когато проблемът е забелязан. Тези краткосрочни средства могат да бъдат променяни често според променящите се настроения.

Следва кратка справка, ръководство за избор на цветно средство на Бах:

Agrimony (камшиче) – страдание или тревога, изчезнала от лицето усмивка
Aspen (трепетлика) – страх, неясни страхове от неизвестен произход
Beech (бук) – нетолерантност, арогантност, тенденция към свръх критичност
Centaury (червен кантарион) – податливост към влияние и експлоатация, слаба воля, плахост
Cerato (цератостигма) – липса на увереност, колебание, постоянни молби за съвет
Cherry plum (джанка) – неконтролируем нрав, отчаяние, страх от загуба на ума
Chestnut bud (Кестенова пъпка) – забавено обучение, липса на концентрация, повтаряне на грешки
Chicory (Цикория)- собственическо поведение, себелюбие, самоокайване, търсещи внимание
Clematis (повет) – безразличие, замечтаност, липса на интерес
Crab apple (киселица) – чувстват се нечисти, срам, самоненавист, средство за изчистване
Elm (бряст) – пристъпи на неувереност, твърде много отговорности
Gentian (тинтява) – обезкуражаване, неувереност в себе си, негативни нагласи, депресия
Gorse (улекс) – безнадеждност, отчаяние, униние
Heather (калуна) – егоцентричност, любов към говоренето, неспособност да слушат
Holly (джел, самодивски чемшир) – завист, подозрение, отмъстителност, омраза, ревност
Honeysuckle (Орлови нокти) – живеят твърде много в миналото, носталгия
Hornbeam (габър) – психическа и физическа умора
Impatiens (циганче, слабонога) – нетърпеливост, раздразнителност, психическо напрежение
Larch (лиственица) – липса на доверие, очакване за провал, чувство за малоценност
Mimulus (мимулус) – страх от познатите неща, срамежливост, плахост
Mustard (синап) – дълбока депресия или мрачно настроение с неизвестна причина
Oak (дъб) – продължава борбата въпреки безнадеждността/ отчаяние
Olive (маслина) – психическа и физическа преумора и отпадналост
Pine (бял бор) – самообвиняване, самоупрекване, вина, лъжлива смиреност
Red chestnut (Червен кестен) – страх и безпокойство за другите
Rock rose (обикновен жълтак) – ужас, паника, панически страх
Rock water (скална вода) – самокритика, твърдост, себеотричане
Scleranthus (едногодишна хрущялка) – несигурност, колебание, нерешителност, липса на баланс
Star of Bethlehem (Гарванов лук) – последствия на шок и травма
Sweet chestnut (Сладък кестен) – изключителна тъга, безнадеждно отчаяние, загуба на вяра
Vervain (върбинка) – свръх ентусиазъм, фанатизъм, нервно напрежение, пресилване
Vine (лоза) – доминиране, лидерство, жаден за власт, амбиция, липса на гъвкавост
Walnut (орех) – помага при промени, прекъсване на връзка, покровителстване
Water violet (Водна теменуга) – изолираност, резервираност, гордост
White chestnut (бял конски кестен) – нежелани упорити мисли, тревожност, вътрешни умствени аргументи
Wild oat (див овес) – неудовлетвореност от това, че не намира целта, несигурност
Wild rose (шипка) – покорство, липса на интерес, апатия
Willow (Плачеща върба) – обида, огорчение, “несправедливо” отношение
Спасително Средство (Rescue Remedy) на д-р Бах (съставено е от Джанка, Повет, Циганче, Желтак и Гарванов лук)- използва се за шок, ужас, разстройство, треска и инциденти; давайте го често във всички спешни случаи, прилага се и външно върху рани.

Докато цветните средства обикновено са подбрани според проблемите, които искате да се преодолеете, вие можете да погледнете и към това- какво искате да постигнете, как искате да стане това. За тази цел можете да използвате, обратното на описанията, дадени за различните средства.

Ключовите думи за положителните качества, които искаме да придобием (с отрицателните аспекти, които искаме да се преодолеем в скобите) за някои от средствата са както следва.

Концентрация (замечтаност) – клематис, повет Сигурност (колебание) – Едногодишна хрущялка Смелост (страх) – желтак Вяра (съмнение) – тинтява Смирение (гордост) – Водна теменуга Търпение (нетърпимост) – Циганче, слабонога Спокойствие (мъка) – Камшиче Услужливост (самовлюбеност) – Цикория Сила (слабост) – Червен кантарион Съчувствие (страх) – Мимулус Разбирателство (фанатизъм) – Върбинка Мъдрост (глупост)- Цератостигма

Автор: Walter Last

Още по темата:

Книги на Walter Last

Хомеопатични противоракови средства

Тест за недостиг на витамини и минерали

Тест за паразити

Кандида тест

Тест за алергии

Рецепти – диетични

Лечение с камъни

Витамини и минерали

Направете си тест

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации