Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хлъзгав бряст (Slippery Elm)

Наименование: Хлъзгав бряст (Slippery Elm)
Ботанически наименования: Ulmus rubra; Ulmus fulva
Семейство Брястови (Ulmaceae)

Български видове и наименования: Бряст планински (Ulmus glabra); Бряст полски (Ulmus minor).

Предупреждения!
Няма публикувани.

История

Билката била използвана за различни цели от американските индианци, включително лапи за рани, циреи, язви и възпаление на очите, използвали я вътрешно при трески, настинки и чревни оплаквания. Няколко племена, използвали хлъзгавия бряст за лечение на болки в гърлото, практика, която все още се използва и днес.

Племето Кри използвали кората за зъбобол, а племето Катауба правели мехлем за ревматизъм. Много племена го използвали като успокояваща храна за децата и болните. Името му произлиза от силно пихтиестия или “хлъзгав” вкус и консистенция.

Хлъзгав брястВ Европа, изсушената кора от бряст (Ulmus spp) била използвана като успокояваща дразненето и се споменава за първи път от Дискоридес през първи век от новата ера. Тъй като хлъзгавият бряст бил непознат в Европа, ранните заселници в Америка били скептични, че той може да се използва като ефективно лекарство.

Скоро обаче разбрали, че това не е така и започнали да събират парчета от кората за лечение на такива състояния, като заболявания на пикочните пътища и червата, болки в гърлото, скорбут, диария, дизентерия, холера, язви на кожата, подути измръзнали места, зъбобол и изгаряния.

Хлъзгавият бряст е бил регистриран в Американската Фармакопея до 1960 г., когато се появява холандската болест.

Основни действия
• адстрингент (стягащ)
• смекчаващо
• успокояващо
• лаксатив
• хранителен

Ключови компоненти
• слузни вещества
• скорбяла
• стероиди (кампестерол)
• танини
• бета-каротин, витамини B1, B2, B3, и C
• калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен, цинк

Лечебни части
Вътрешната част на кората

Лечебни средства с хлъзгав бряст

Запарки се използват при диария, запек или синдром на раздразненото черво.

Капсулите са удобни за прием при вътрешни проблеми.

Смлян на прах се използва при храносмилателни проблеми.

Таблетките се приемат за диария.

Лапа или на паста се използва при рани, циреи и изгаряния.

Бонбони (таблетки) обикновено са лек за болки в гърлото.

Традиционна употреба на хлъзгав бряст

Въпреки че съвременни изследвания липсват, действието на билката е добре изучено през вековете. Когато тя се намира в пряк контакт с възпалени повърхности, както тези на кожата или лигавиците на червата, тя успокоява и покрива раздразнената тъкан, предпазвайки я от по-нататъшни увреждания, като изтегля всякакви токсини и дразнители.

Вземана редовно, билката е питателна храна и много подходяща за санаториумите и болниците, особено, ако храносмилането е слабо или прекалено чувствително. Тя също така е добра за бебета, за успокояване на коликите.

Хлъзгав брястБилката е отлична за състояние на дразнимо черво или подобни на болестта на Кроун атаки. Тя ще облекчи болката почти веднага и сериозната болка в рамките на един ден, ако взема 3 пъти дневно по време на остър пристъп.

Смляна на прах може да се направи като овесена каша или гъста напитка за облекчаване на киселини в стомаха и храносмилането, за успокояване на язви и други възпалителни заболявания. Това ще доведе до бързо облекчение от киселинност, диария и възпаление на червата като язви. Тя също така облекчава запек, хемороиди и дивертикулит.

Хлъзгавият бряст се използва за лечение на всякакви гръдни състояния и има успокояващ ефект върху всичко, от кашлица и бронхит до плеврит и туберкулоза. Прилага се външно за омекотяване и предпазване на кожата, при циреи, треска и токсини.

Смляна на прах кора се използва като успокояваща лапа, която не само облекчава болката и сърбежа, но също спомага за заздравяване на порязвания, натъртвания, ужилвания от насекоми и ухапвания, леки изгаряния и кожни възпаления.

Когато кора се навлажни, тя става гъвкава, подобно на гъба, която може да се прилага към аналната област за облекчаване на дискомфорта на хемороиди.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Паразити

Маслa и Мехлеми за кожата

Противопаразитни билки

Комплект от домашни хомеопатични средства

Лапи (компреси)

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още