Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Комплект от домашни хомеопатични средства

По-долу е даден списък от 15 основни хомеопатични средства за домашно ползване, както и комплект за пътуване.

Основни хомеопатични средства

Самакитка 30C (ACONITE 30C): Контролира температурните симптоми, които идват внезапно. Всяко остро състояние в ранните етапи. Самакитка се използва, когато пациентът е уплашен и / или се влошава след залез слънце.

Беладона 30C (BELLADONNA 30C): Овладява температурни състояния, които са по-силни, отколкото тези, лекувани със самакитка: зачервен, пресъхнал, пареща болезнена глава и симптоми за гърлото. Също е показна за разгневени изблици и за пациенти, чието състояние се влошава от светлина, шум или дразнител.

Лайка 30C (CHAMOMILLA 30C): За деца по време на никнене на млечни зъби или в случаите, когато пациентът е крайно чувствителен. Подходящ за стомашни разстройства.

A. G. E. 30C (ARS. IOD., Гелсемиум (Gelsemium), EUPATOR): Комбинация за защита от простуда и грип. Съдържа 1 минерално средство и 2 билкови препарата за обхващане на всички етапи от появата на настинка до напълно развития грип и финалните стадии, които нямат ясна продължителност.

Комплект от домашни хомеопатични средстваЕдна доза на всеки две седмици ще намали сферата на действие на обикновените настинки и грипа. Тази комбинация също е полезно средство за чувствителни и страхливи състояния. Използвайте я също и за стомаха, и разстроени черва, както и за болки в костите и болезнени главоболия, подходяща след изпотяване.

Арника 30C (ARNICA 30C): Това е средство при злополуки и шок. То намалява ефекта от нараняване, умора и удар, както психически така и физически. Показен е при контузия, счупени кости и кръвни мехури, също така за инсулт и инфаркт, както и в случаите, когато пациентът се страхува от доближаване или докосване.

Кокулос (COCCULUS 30C) 30C: Полезен при гадене, повръщане, болест на пътуването, сутрешна болест, стомашни разстройства и изтощение.

NUX VOMICA 3OC: За стомашни разстройства, причинени от преяждане или угаждане с тлъсти храни, както и за последиците от употреба на прекалено много алкохолни напитки или тютюн, или лекарства. Показен е за раздразнителност и лош нрав, както и за безсъние, породено от претоварване на ума с мисли. Полезен е в случаите, когато пациентът е лесно охладим и не може да се разсъблича. Също така и за задушаващи настинки, стигащи до гърлото или гърдите, кисело оригване, пот, повръщане и движения на червата.

HYPERICUM 30C: За увредени нерви и всяко увреждане, което е по-болезнено, отколкото може да се очаква. Удари в главата и опашната кост, счупени пръсти на ръцете и краката, травми на устните, ушите, половите органи. Непоносимо силни режещи болки по нервите. Задържали се твърде дълго болки след нараняване или операция.

IGNATIA 30C: Билково средство за преодоляване на последиците от стреса при тежка загуба, скръб, напрежение, тревожност и уплаха. Подходящ за хипохондрия, също за реално заболяване, когато пациентът е изключително притеснен за състоянието си. Подобрява съня, когато пациентът страда от тъга или тревожност.

LEDUM 30C: Използва се за прободни рани, порязвания и ужилвания на насекоми. Следващото средство след arnica за лоша контузия, особено около очите. Мислете за ledum при болка на фрактури и стави. Антитетанус.

PULSATILLA 30C: За последиците от обилно хранене, ушебол от вода в ухото, както и шарка. Полезно е за пациенти, които са непостоянни и плачливи, чиито болки се менят или които се нуждаят от открито място, когато температурата в помещението или колата е непоносима. Показен е за много детски болести, когато самакитката е дала ограничена помощ, също така и за менструални проблеми.

RHUS TOX 30C: За обикновен ревматизъм, както и за разтягания, навяхвания и последиците от пренатоварване. Полезен е, когато пациентът е бил изложен на студ, влажни условия и когато е неспокоен и с болки, по-добре е, ако засегнатата част се държи в движение. Подходящ е при грип, ако не са се повлияли от A.G.E.

RUTA GRAV 30C: Тази билка (седефче) е най-доброто средство за изкълчени глезени и навехнати китки. Тя е отлична за ударени мускули, както и за наранявания на костите, също и за злополуки, когато костната обвивка е повредена. Носи облекчение при преумора на очите, невралгия, парене на очите, замъглено виждане, сълзене на очите.

URTICA URENS 30C: За изгаряния, обриви, ужилвания и алергии, както и всички състояния, свързани с горене, упорити парещи болки. Използвайте го вътрешно за опарвания и изгаряния заедно с hypercal * външно. Използвайте urtica за оплаквания от пикочния мехур, нощно напикаване и обриви, също така и за подути, болезнени гърди и полови органи.

Комплект от домашни хомеопатични средстваHYPERICUM/CALENDULA * MOTHER TINCTURE (HYPERCAL*): Антисептично средство, използвайте 5 капки в една чаша хладна вода за всички външни рани, порязвания и обриви. Тази смес може да се използва за изплакване на устата след изваждане на зъб. Третирайте изгарянията като притиснете някаква превръзка, напоена с тази смес, а също и при травми, изискващи превръзка. Използвайте една капка в чашка за промиване на окото с вода за раздразнени очи.

Хомеопатични средства – Клетъчни Соли

В края на деветнадесети век д-р Шюслер (W. H. Schuessler) създава терапевтична система, която нарича биохимична медицина, базирана на 12 основни клетъчни соли или тъканни соли; това са хомеопатични средства от минерални соли, които обикновено присъстват в тялото. Те най-често се използват като 6X таблетки. Основният недостатък на таблетките е, че съдържат лактоза, а много хора са алергични или реагират слабо при мускулен тест.

Този отслабващ фактор е важен при обичайната практика за държане на таблетките в устата, докато се разтворят. Въпреки това, за тези, които трябва да избягват лактозата ползите от клетъчните соли могат да бъдат получени чрез използване на клетъчни соли като обикновена хомеопатична тинктура. Единственият недостатък е, че те не се намират толкова лесно, както таблетките, и са снабдявани от по-малко търговци на дребно.

12-те клетъчни соли и техните основни означения са:

I. Calc.flour. – свръх разхлабена коремна стена, хемороиди, варикозни вени

2. Calc. phos. – анемия, слаба циркулация, гърчове, ревматизъм

3. Calc. sulf. boils. – хрема, жълта гной и струпеи

4. Ferr. phos. – възпаления, ниска температура, анемия, кръвообръщение, рани

5. Kali. mur. – круп, катар и кожни заболявания с бели обезцветявания

6. Kali. phos. – висока температура, парализа, сепсис, невралгия, слабост

7. Kali. sulf. – катар, кожни заболявания с воднисто секретиране

8. Mag. phos. – прорязващи болки, невралгия, пристъпи на сърбеж

9. Nat. mur. – запек или диария, студени ръце и крака, сънливост

10. Nat. phos. – подагра и ревматизъм, повишена киселинност, младежки пъпки

11. Nat. sulf. – заболявания на черния дроб и жлъчката, воднянка, мигрена

12. Silicea – циреи, кожни язви, носен катар, нощни изпотявания, подагра

Те могат да се използват самостоятелно или в комбинация. За повече информация вижте cellsalts.net

Хомеопатични средства от цветове

Цветните средства представляват комбинация от фитотерапия и хомеопатия. Техните основни терапевтични ефекти са на емоционално ниво.

Най-известни са цветните хомеопатични средства на Бах, създадени от д-р Едуард Бах, английски лекар. В последно време австралийските средства от диви цветя и калифорнийските цветни есенции, също вече се предлагат. Те се продават предимно в магазини за здравословни храни и от различни практикуващи. Цветните средства е добре да се използват заедно със съответните “утвърждавания”.

Комплект от домашни хомеопатични средстваВ клиничните случаи се препоръчва използването на стандартен въпросник за емоционалност, което да позволи по-бърз и точен избор на подходящите средства. Тази информация може след това да се използва и за други емоционално-насочени терапии.

От особено значение е Спасителното Средство на Бах (Bach Rescue Remedy), което трябва да бъде част от всеки комплект за първа помощ. За лечение могат да се комбинират индивидуални цветни средства според симптомите.

При избора на цветно средство на Бах се препоръчва да се съчетаят не повече от шест различни средства за защита. Въпреки това, Сложноцветното Спасително средство може да се смята като единично средство. Обичайната доза е от 2 до 4 капки от комбинирания препарат в 1 чаена лъжичка вода, най-малко 4 пъти дневно преди ядене и особено преди първото и последно хранене за деня. Задръжте в устата и под езика за известно време.

Съхранявайте средството на прохладно място. В някои случаи, цветните средства могат да се вземат продължително за лечение на хронични заболявания, а тези за остри (краткосрочни) проблеми се използват само когато проблемът е забелязан. Тези краткосрочни средства могат да бъдат променяни често според променящите се настроения.

Следва кратка справка, ръководство за избор на цветно средство на Бах:

Agrimony (камшиче) – страдание или тревога, изчезнала от лицето усмивка

Aspen (трепетлика) – страх, неясни страхове от неизвестен произход

Beech (бук) – нетолерантност, арогантност, тенденция към свръх критичност

Centaury (червен кантарион) – податливост към влияние и експлоатация, слаба воля, плахост

Cerato (цератостигма) – липса на увереност, колебание, постоянни молби за съвет

Cherry plum (джанка) – неконтролируем нрав, отчаяние, страх от загуба на ума

Chestnut bud (Кестенова пъпка) – забавено обучение, липса на концентрация, повтаряне на грешки

Chicory (Цикория)– собственическо поведение, себелюбие, самоокайване, търсещи внимание

Clematis (повет) – безразличие, замечтаност, липса на интерес

Crab apple (киселица) – чувстват се нечисти, срам, самоненавист, средство за изчистване

Elm (бряст) – пристъпи на неувереност, твърде много отговорности

Gentian (тинтява) – обезкуражаване, неувереност в себе си, негативни нагласи, депресия

Gorse (улекс) – безнадеждност, отчаяние, униние

Heather (калуна) – егоцентричност, любов към говоренето, неспособност да слушат

Holly (джел, самодивски чемшир) – завист, подозрение, отмъстителност, омраза, ревност

Honeysuckle (Орлови нокти) – живеят твърде много в миналото, носталгия

Hornbeam (габър) – психическа и физическа умора

Impatiens (циганче, слабонога) – нетърпеливост, раздразнителност, психическо напрежение

Larch (лиственица) – липса на доверие, очакване за провал, чувство за малоценност

Mimulus (мимулус) – страх от познатите неща, срамежливост, плахост

Mustard (синап) – дълбока депресия или мрачно настроение с неизвестна причина

Oak (дъб) – продължава борбата въпреки безнадеждността/ отчаяние

Olive (маслина) – психическа и физическа преумора и отпадналост

Pine (бял бор) – самообвиняване, самоупрекване, вина, лъжлива смиреност

Red chestnut (Червен кестен) – страх и безпокойство за другите

Rock rose (обикновен жълтак) – ужас, паника, панически страх

Rock water (скална вода) – самокритика, твърдост, себеотричане

Scleranthus (едногодишна хрущялка) – несигурност, колебание, нерешителност, липса на баланс

Star of Bethlehem (Гарванов лук) – последствия на шок и травма

Sweet chestnut (Сладък кестен) – изключителна тъга, безнадеждно отчаяние, загуба на вяра

Vervain (върбинка) – свръх ентусиазъм, фанатизъм, нервно напрежение, пресилване

Vine (лоза) – доминиране, лидерство, жаден за власт, амбиция, липса на гъвкавост

Walnut (орех) – помага при промени, прекъсване на връзка, покровителствуване

Water violet (Водна теменуга) – изолираност, резервираност, гордост

White chestnut (бял конски кестен) – нежелани упорити мисли, тревожност, вътрешни умствени аргументи

Wild oat (див овес) – неудовлетвореност от това, че не намира целта, несигурност

Wild rose (шипка) – покорство, липса на интерес, апатия

Willow (Плачеща върба) – обида, огорчение, “несправедливо” отношение

Спасително Средство (Rescue Remedy) на д-р Бах (съставено е от Джанка, Повет, Циганче, Желтак и Гарванов лук)- използва се за шок, ужас, разстройство, треска и инциденти; давайте го често във всички спешни случаи, прилага се и външно върху рани.

Докато цветните средства обикновено са подбрани според проблемите, които искате да се преодолеете, вие можете да погледнете и към това- какво искате да постигнете, как искате да стане това. За тази цел можете да използвате, обратното на описанията, дадени за различните средства.

Ключовите думи за положителните качества, които искаме да придобием (с отрицателните аспекти, които искаме да се преодолеем в скоби) за някои от средствата са както следва.

Концентрация (замечтаност) – клематис, повет Сигурност (колебание) – Едногодишна хрущялка Смелост (страх) – желтак Вяра (съмнение) – тинтява Смирение (гордост) – Водна теменуга Търпение (нетърпимост) – Циганче, слабонога Спокойствие (мъка) – Камшиче Услужливост (самовлюбеност) – Цикория Сила (слабост) – Червен кантарион Съчувствие (страх) – Мимулус Разбирателство (фанатизъм) – Върбинка Мъдрост (глупост)- Цератостигма

Автор: Walter Last

Още по темата:

Книги на Walter Last

Хомеопатия

Хомеопатични противоракови средства

Свързани публикации