Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хъркащите отслабват по време на сън

Хъркащите през нощта горят повече калории, отколкото тези, които не страдат от такъв проблем, съобщават американски експерти.

Учените провели изследване, в което наблюдавали 200 доброволци и от двата пола, които страдали от различни проблеми със съня. Изследователите обърнали внимание не само на хъркането, но и на такова състояние като сънната апнея, в което за няколко минути спира дишането и човек не получава кислород в този момент.

Оказало се, че хората, които хъркали по време на сън, изгорили повече от 2000 калории, в сравнение с тези, които не страдали от хъркане и изгорили между 1500-1600 калории. Прекомерният разход на калории, т.е. на енергия, учените обясняват със специалната реакция на нервната система, която може да е причинена от хъркането или кислородния глад по време на пристъп на апнея.

Експертите стигнали до заключението, че хъркащите могат по-бързо да отслабват, докато спят. Но учените все още не могат да обяснят факта, че по-често страдат от хъркане пълните хора, а не слабите. Освен това, повече хъркат мъжете, отколкото жените. А също и по-засегнати от хъркане са възрастните и пушачите.

Още по темата

Хъркането и проблемите със съня водят до метаболитен синдром

Хъркането може да доведе до импотентност

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации