Хората, които хъркат през нощта, горят повече калории, отколкото тези, които не страдат от такъв проблем, съобщават американски експерти.

Учените провели изследване, в което наблюдавали 200 доброволци и от двата пола, които страдали от различни проблеми със съня. Изследователите обърнали внимание не само на хъркането, но и на такова състояние като сънната апнея, в което за няколко минути спира дишането и човек не получава кислород в този момент.

Оказало се, че хората, които хъркали по време на сън, изгорили повече от 2000 калории, в сравнение с тези, които не страдали от хъркане и изгорили между 1500- 1600 калории. Прекомерният разход на калории, т.е. на енергия, учените обясняват със специалната реакция на нервната система, която може да е причинена от хъркането или кислородния глад по време на пристъп на апнея.

Експертите стигнали до заключението, че хората, които хъркат, могат по-бързо да отслабват, докато спят. Но учените все още не могат да обяснят факта, че по-често страдат от хъркане пълните хора, а не слабите. Освен това, повече хъркат мъжете, отколкото жените. А също и по-засегнати от хъркане са възрастните и пушачите.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни