Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Халцедон

Камък халцедон – подобрена комуникация, баланс и грижа

Чакри:II чакра (Свадхистана) – сакрална, пъпна.

История и описание

Името “халцедон “, минералът получил от района с име Халкидон, разположен в Мала Азия. Други наименования на минерала и негови разновидности са калифорнийски лунен камък, син лунен камък, камък на Св. Стефан. Халцедонът (силициев диоксид) се състои от пигментирана субмикроскопична кристална форма на кварц и минерали. Кристалите са полупрозрачни . Блясъкът е стъклен. Среща се по целия свят с известни находища в Мадагаскар, Индия, Бразилия и Турция.

Оцветяването на минералите е синьо, небесносиньо, синьо-зелено, жълто, розово, червено, пурпурно. Самият халцедон е със синкав, жълт или сив оттенък с различна степен на плътност. Разновидностите на халцедона, в зависимост от цвета, рисунъците и структурата на камъка са повече от сто и всеки от тях се нарича по различен начин:

Ахат– ивичеста разновидност;
Карнеол– червеникава, прозрачна до полупрозрачна разновидност. Този камък е популярен в почти всички страни.
Оникс – ивичеста разновидност, в която ивичестите линии са прави и паралелни и последователни в размера на ивицата;
Яспис – матови (плътни) разновидности на халцедон, проявяващи се във всички цветове;
Хелиотроп – тъмно зелена до синя разновидност с малки, червени, като капки кръв петна;
• Бял карнеол- чисто бял халцедон,
• Царакит- жълт халцедон,
• Сапфирин- млечно- син халцедон,
Хризопраз– ябълков или изумрудено- зелен халцедон,
• Сардър- кафяво-червен халцедон.

Лечебни свойства

Халцедонът може да се използва за подобряване на усвояването на минералите и за подпомагане в борбата с плаките във вените. Смята се, че той лекува различни форми на деменция, коригира слабоумието, повишава психическата устойчивост и физическата енергия. Халцедонът балансира физическото тяло, както и емоциите, ума и духа. Може да бъде полезен при лечение на очите, жлъчния мехур, костите, далака, кръвта и кръвоносната система.

В народната медицина се смята, че синьо-зелените камъни успокояват нервната система. Литотерапевтите твърдят, че сините минерали помагат за нормализиране на сърдечната дейност. Смята се, че халцедона е едно чудесно средство при нервно изтощение, той помага в борбата с депресията, нормализира съня, избавя от безсъние и кошмари.

Магически свойства

Магическите свойства на халцедона са известни още от древността. Смята се, че халцедонът носи в себе си женското начало, стремеж към живота, любовта и щастието. В страните от Изтока от този камък правели амулети за прогонване на мъката и получаване на радост. Синият халцедон е творчески камък. Поддържа чакрите на гърлото и третото око. Отваря ума за усвояване на нови идеи и помага за приемането на нови ситуации. Синият халцедон придава умствена гъвкавост и словесна ловкост, като подобрява уменията за слушане и общуване. Стимулира способността за изучаване на нови езици, подобрява паметта и подобрява самовъзприемането и способността да се гледа оптимистично напред.

Халцедонът осигурява път за получаване на предадени мисли, телепатия и е полезен за балансиране на енергията на тялото, ума, емоциите и духа. Той е прекрасен кристален инструмент, който поощрява чувството за общност и усилва добрата воля и щедростта. Притежава подхранваща и балансираща енергия, намалява враждебността, раздразнителността и меланхолията. Халцедонът абсорбира отрицателната енергия и я разсейва, за да предотврати по-нататъшното предаване. Някои от многото видове халцедон са: ахат, кървав камък, хризопраз, карнеол, кремък, яспис, оникс, сардоникс и вкаменено дърво.

За децата халцедонът е много добър и близък приятел. На тях този камък изпраща приятни, магически и “розови” сънища, нашепва различни приказки. Бижутата със син халцедон са в състояние да премахнат страха и да внушат увереност в собствените сили.

Талисмани и амулети

Съвременните магове правят амулети, които да предпазват от зли духове, от нощни страхове. В Европа маговете използват халцедон за направата на амулети за моряците. Халцедонът, във връзка със своите магически свойства, се смятал за талисман за любов, привличащ сърцето на мъжа към жената. Той пази мира и щастието в семейството. Парче халцедон може да се държи в семейната спалня. За увеличаване на неговото действие някои препоръчват да се постави под матрака на брачното легло. Също така го носели, за да се отърват от гнева.

Халцедонът е талисман на моряците, както и на хората, които търсят щастие в брака. Жените, за привличане на любов и щастие в семейството, трябва да носят гривна от халцедон. За талисман може да служи и необработено парче от камъка.

Зодии: Стрелец и Рак

Вижте камъните в нашия Е-магазин: Син халцедон

Видове халцедон

Дендритният халцедон помага за ясната и точна мисъл. Полезен е, когато сте под напрежение или сте подложени на атаки, тъй като улеснява спокойното общуване, като същевременно сте отпуснати. Насърчава да се живее в настоящия момент, способства толерантното взаимодействие, помага при обработката на спомените, внася радост в живота и помага за противопоставянето на неприятните обстоятелства. За лечение е полезен при хронични заболявания и проблеми, свързани с тютюнопушенето, укрепва имунната система. Дендритният халцедон подобрява усвояването на медта в организма, детоксикира черния дроб, премахва възпаленията на женските полови органи и лекува млечница.

Червеният халцедон дарява сила и воля за постигане на целите. Съветва кога да се борим и кога изящно да отстъпим. Уверен в себе си камък, който помага да се проявят мечтите, като се направят стратегии за тяхното осъществяване в живота по най-положителния начин. Като лечебен камък червеният халцедон стимулира кръвообращението, без да повишава кръвното налягане и способства съсирването на кръвта. Намалява пристъпите на глад, но не трябва да се използва за дълги периоди, тъй като може да попречи на усвояването на хранителни вещества и може да причини временно гадене.

Пурпурният халцедон подпомага развитието на личната почтеност и увеличава щедростта. Заменя егоистичното поведение с добронамерени действия, подтикнати от духа. Свързва човека с неговите вродени екстрасензорни способности за ясновидство, канализиране и чувство за интуитивно познание. Прекрасен кристален инструмент за работа със сънища и шамански пътешествия. Като лечебен камък, лилавият халцедон стимулира нервната система и помага за активиране на заздравяването на мозъчни увреждания, облекчава неврози и възпаления на нервите и очите.

Син халцедон

Розов халцедон

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още