Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Халит (каменна сол)

Халит – най- древният амулет за защита от беди и злини

Чакри: II чакра (Свадхистана) – сакрална, пъпна и IV чакра (Анахата) – сърдечна

Описание

Халитът е единственият минерал в природата, който хората използват в храната си. В ежедневието си го наричаме каменна или готварска сол. Думата “халит” идва от гръцкото “gallos” – морска сол. Халитът е натриев хлорид. Солените скали, ядливи или неядливи, често са безцветни или бели, но в зависимост от вида и количеството на примесите, които присъстват, има солени камъни и в други цветове: безцветни, сини, розови, оранжеви, зелени (отровни, съдържат уран) и червени. Основните находища са в Германия, Полша, Украйна, Русия, Египет, Индия.

История и предания

На пръв поглед може да изглежда, че обичайната (но изключително необходима) добавка към нашата храна не може да има магически сили. Но нека си спомним какво всъщност е нашето отношение към солта или, казано на езика на минералозите, към халита. Какво имаме предвид, когато казваме: “Аз с него изядох един килограм сол”? С тази фраза ние подчертаваме не само дългото познанство с човека, но и пълното ни доверие в него. И, забележете, степента на близост и доверие се измерва не с хляб, захар или картофи, а със сол.

А кой не помни фразите “солта на земята”, “ето в какво е солта”, “и каква е солта на твоята история” и така нататък? Струва ти се, че тези прости думи се използват за образен език и нямат никакъв скрит смисъл. Обаче, в почти всички приказки и предания на народите по света се споменава солта като най-силният амулет срещу магии, зли духове и различни неприятности и беди. Например, в европейските легенди булката сипва сол върху масата, на която младоженецът пирува, забравил и нея, и себе си, и очите му се отварят и той си спомня както собственото име, така и на любимата си.

Сред военните пък имало поверие, че солта предпазва от рани и смърт в битка. Нищо чудно, че войниците, тръгвайки за фронта (дори по време на Втората световна война) вземали със себе си торбичка с шепа родна земя и щипка сол. А какво да се каже за популярните поверия за солта, която пази човека по пътя му от нахални хора, привлича любов; “пресушава” сълзи (при депресия), носи късмет, щастие, пази от болести и т.н. Затова и с нея са правени амулети и талисмани, служещи на всеки човек, независимо от зодиакалния знак.

Лечебни свойства

Халитът може да се използва при лечение на заболявания на дебелото черво и долните чревни пътища, за подобряване на задържането на вода и увеличаване на силата по време на физическа активност. Не се препоръчва да се поставя върху коремната област по време на бременност, но може да се постави върху друга част на тялото.

Халитът се използва в разтвор с йод и вода за гаргара при възпалено гърло, ларингит и тонзилит. Разтвор от топла вода (1 супена лъжица на 1 водна чаша) с халит облекчава силния зъбобол. Платнена торбичка с нажежена сол се слага на места, засегнати от радикулит, загряват се гърдите при бронхит, премахват се циреи и гнойни пъпки.

Розовият халит подпомага регенеративния растеж и облекчава диспепсията, използва се като диуретик.
Индиговият халит подпомага усвояването на необходимото количество йод, използвано при лечение на заболявания на таламуса, тимуса и щитовидната жлеза.

Магически свойства

Халитът е отличен за коригиране на промените в настроението. Усилва добрата воля и намалява негативизма. Стимулира и пази акупресурата, акупунктурните меридиани. Розовият халит изчиства сърдечната чакра. Индиговият халит стимулира екстрасензорната сила, мистицизма и интуицията. Той също така позволява навлизането дълбоко в себе си, за да се намерят древни решения на съвременните проблеми.

Талисмани и амулети

Като талисман халитът привлича късмет, любов и симпатията на другите хора. Предпазва от случайни наранявания, травми и атаки от нахални хора. Той е амулет срещу влиянието на зли духове (отрицателна енергия) върху човека. Очиства помещенията и ума на собственика от негативи и помага за постигане на успешна кариера.

Не е трудно да си направите талисман, амулет или талисман – зашийте щипка сол (за предпочитане кристал) в малко парче памучен плат и го носете постоянно със себе си в джоба, чантата или около врата си под формата на амулет. Единственото условие, което трябва да се спазва, за да работи успешно амулетът, е да не се показва на никого и дори да не се разказва, че го имате.

Зодии: Рак и Риби

Вижте камъните в нашия магазин: Оранжева сол (кристали халит)

Вижте още

Магическата сила на солта. Лечение със сол

Амулети

Камъни и зодии. Астрология и минерали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още