Екстракт от маслинови листа за кръвообращението

Екстракт от маслинови листа (OLE) се препоръчва и използва главно заради отличните антимикробни действия. Но има и широк спектър от други лечебни свойства. Много от тях в комбинация го превръщат в ефективно средство за намаляване на щетите от хиперкоагулация и подобряване на кръвообращението.

Основните действия, указани в научните публикации, са следните:
• OLE има силни противовъзпалителни свойства, потиска възпалението чрез изчистване на свободните радикали и повишава активността на имунните клетки.
• Намалява нивата на холестерола в кръвта и инхибира окисляването на липопротеините с ниска плътност (LDL), които причиняват холестеролни плаки в артериите и атеросклероза
• Понижава повишеното кръвно налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове, а също така инхибира прекомерната агрегация на тромбоцитите.

Други полезни ефекти са силната противоракова активност чрез инхибиране на пролиферацията на раковите клетки и стимулиране на самоунищожаването на раковите клетки; предпазва мозъка и нервната система; има анти стареене ефект, като увеличава продължителността на живота на клетките; предпазва кожата от радиационни увреждания (особено UVB), а също така има антиревматични и антидиабетни ефекти.

Установено е, че повечето от тези положителни ефекти се дължат на Олеуропеин, основната активна съставка на екстракта от маслинови листа. Не знам колко полезен е пресния течен екстракт от маслинови листа в сравнение с концентрираните олеуропеинови прахове по отношение на лечението на хиперкоагулация. Като антимикробно средство пресният екстракт изглежда има благоприятен ефект въпреки много по-ниските концентрации на олеуропеин поради по -широкия спектър от активни съставки.

Сушените маслинови листа съдържат около 30-90 мг олеуропеин/1 грам. Като чай кипнете 10 до 20 грама изсушени листа в 1 литър вода и оставете да къкри за 1-2 часа, долейте до литър, прецедете и охладете. Пийте 3-5 чаши дневно. Чаят обаче е горчив и можете да го използвате смесен със сок, дори ако вероятно е по-малко ефективен.

Затова сега се използват широко екстракти под формата на прах. Можете да разбъркате 1/2 чаена лъжичка във вода или друга не-протеинова течност и да приемате преди хранене 2 или 3 пъти дневно (олеуропеинът може да бъде деактивиран от високи нива на аминокиселини). Нормалната форма на дребно е капсули от 500 мг. В този случай можете да използвате 6 до 10 капсули дневно. Предлаганите на пазара разтвори обикновено съдържат само 4 мг олеуропеин на ml. Под формата на прах екстрактът от маслинови листа обикновено съдържа 200 мг олеуропеин/грам.

Автор: Walter Last

Продължава

Още по темата

Книги за самолечение на Walter Last

Токсините в човешкото тяло

Биологична кислородна терапия

Свързани публикации