Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Берил

Берил – камък на душевното равновесие

Чакри: III Чакра (Манипура)- слънчев сплит и IV чакра (Анахата)- сърдечна

История и описание

Името “берил” идва от латинската дума Iwyllus. Други имена на берила са: морганит, биксбит, гошенит, австралийски изумруд. Берилът е силикат на берилия и алуминия. Берилът образува призматични, понякога доста големи кристали. Оцветяването му е в зависимост от примесите и може да бъде много разнообразно, берилите се срещат в почти всички цветове на спектъра.

В зависимост от оцветяването си се делят на следните разновидности:

• августит- тъмносин;
аквамарин– прозрачно син и зелено- син;
• бацит- бледо син;
• морганит – розов,
• биксбит – червен;
хелиодор– златист, жълт;
• давидсонит- оранжево жълт;
• гешенит- ябълково- зелен или кафяво- зелен;
изумруд– тъмно- зелен или ярко- зелен;
• машише- берил (бразилски)- индигово- син или син;
• ростерит- безцветен или бледо- розов;
гошенит– безцветен;
• Срещат се и берили с ефект на “котешко око” и звездовидни берили.

Кристалите в жълто-зелени, зелени и синьо-зелени тонове обикновено се наричат обикновени берили.  Основните находища на берили са в Казахстан Украйна Индия Мадагаскар Гренландия Намибия Мозамбик Бразилия САЩ Русия.

Лечебни свойства на берила

goshenitВ древността, с берил лекували много женски болести. Смятало се, че ако носите камък берил в пръстен, можете да избегнете смъкване на матката, в обеци -няма да познаете главоболие и зъбобол, а гривните с берил предпазват от заболявания на пикочния мехур и яйчниците.

Съвременните литотерапевти препоръчват носенето на берил и при хронични заболявания на горните дихателни пътища, настинки и хрема, болки в гърба, разстройства на нервната система и неврологични заболявания, а също и при различни гинекологични заболявания.

На Изток берилът отдавна се счита за най- добрия очистител и лечител. С негова помощ изчиствали организма от негативната енергия.

Според индийската Аюрведа жълто-зелените берили се използват за подобряване на обмяната на веществата в организма и хармонизиране на протичането на метаболитните реакции. Според тази методика, той биостимулира организма, помага за балансиране на трите типа енергия: кафа (вода и земя), пита (огън и вода) и вата (въздух и пространство), пази бодростта на духа и предпазва от умора.

Магически свойства на берила

Берилът е пазител на семейното огнище, брачните връзки, добрите отношения между родители и деца. Той не позволява проникването на отрицателна енергия в къщата, която може да засипе всички с лоши намерения, както гостите, така и самите членове на семейството (лошо настроение, гняв, неблагоразумие). Берилът незабавно разсейва всеки негатив, защото повече от всичко на света той цени мира и доброжелателността.

Освен че този камък пази семейните ценности, той също така защитава и стабилността на финансовото и професионално положение на собственика. Ако собственикът на берила е застрашен от фалит или уволнение, той обезателно трябва да сложи изделие с камък берил и да отиде при началството, кредитора или съдружника- ситуацията ще бъде разрешена.

При различни съдебни дела берилът помага на собственика да спечели правното дело. Прави собственика си дружелюбен и непобедим.

Берилът се смята и за женски камък. Той дарява на притежателката вярност към любимия мъж, доверие на децата и искреност на приятелките. Астролозите препоръчват носенето на този камък от жени, родени под какъвто и да е знак от зодиака, и на мъжете от всички знаци, с изключение на Близнаците.

Берилът помага за поддържането на добро настроение, предпазва от умора. Този минерал помага за развитие на мисленето и разума, помага в борбата с мързела и изостря ума.

Талисмани и амулети

Като талисман берилът се използва за далечни пътувания, при организиране на някакво ново начинание, при изпити и за привличане на любовен късмет.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още