Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Асклепиас (Pleurisy Root)

Наименование: Асклепиас (Pleurisy Root)
Ботанически наименования: Asclepias tuberosa; Asclepias incarnata; Asclepias asperula
Семейство Устрелови (Asclepiadaceae)

Противопоказания!

Да не се използва по време на бременност или кърмене.

Да не се превишават предписаните дози, тъй като са възможни дигиталисово-подобни отравяния.

История

Името на рода и самото му наименование идват от името на гръцкия бог на медицината, Асклепий. Корените били използвани като ефективно отхрачващо средство за лечение на простудни заболявания, бронхиални състояния и плеврит, оттам и името му “pleurisy root” (плевритен корен). Местните американци смятали плевритния корен за панацея, използвали го за лечение на най-различни състояния като плеврит, коремен тиф, пневмония, задръствания, дизентерия, колики, екзема и хистерия.

Индианците използвали чай от сварени корени за лечение на пневмония. Много племена го смятали за добро лечебно средство при гореща, суха треска. Племето Омаха смятали тази билка за толкова важна, че само на някои членове било позволено да копаят и разпространяват корените. Те ядели сурови корени при бронхит и други гръдни заболявания.

Меномините също гледали на билката като на едно от най-важните лекарства и използвали корена, стрит на прах, при порязвания, натъртвания, и други наранявания. Също така го сдъвквали и слагали върху рани или сушен на прах го поръсвали, особено при стари и упорити рани.

АсклепиасШайените правели чай от асклепиас за снежна слепота и други форми на слепота и го прилагали като разтвор в очите. Те също така дъвчели корена и го слагали върху обриви и рани, включително и за обрив от пелени, и за възпалени бебешки венци.

Мескуаките го използвали главно за изхвърляне на тении, а някои видове използвали като контрацептиви.

Ацтеките препоръчвали корена като очистително, слабително и средство за гръдни задръствания. Коренът все още се използва и днес за двете цели.

Основни действия

• противовъзпалително
• спазмолитично
• естрогенно
• отхрачващо
• предизвиква изпотяване
• тоник

Ключови компоненти

• карденолиди
• флавоноиди

Лечебни части
Корен

Традиционна употреба

Неговата специфична употреба е за облекчаване на болка и възпаление при плеврит, но също е добро средство при всякакво горещо, сухо и стягащо гърдите състояние. Плевритът е възпаление и болезнено изсушаване на плеврата (обвивка, подобна на торба), в която се намират белите дробове. Билката стимулира кашлицата и изхвърлянето на храчки, като същевременно намалява треската чрез предизвикване на изпотяване. Тя регулира дишането и пречи на последващо възпаление на плеврата.

Билката съдържа болкоуспокояващи вещества, които облекчават болката до известна степен. Но, твърде голямата доза може да предизвика гадене и евентуално повръщане.

Asclepias tuberosa притежава големи количества от съставките, които предизвикват гадене и повръщане, така че трябва да се използва по-предпазливо.

Билката асклепиас може да се използва при дизентерия и хронична диария.

Asclepias incarnata се използва предимно за нарушения в храносмилането, но има същите сърдечни гликозиди като плевритния корен.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Упорита кашлица

Паразити

Противопаразитни билки

Противопаразитна диета

ТЕСТ ЗА ПАРАЗИТИ

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още