Ахат

Камък ахат – вътрешна сила, ум и проницателност

Чакри: Ахатът влияе на всички чакри в зависимост от цвета си.

История и описание

Ахатът е вид слоест халцедон – криптокристален кварц от фини влакна. Състои се от силициев диоксид (SiO2). Името на тези „раирани“ камъни идва от древното име на река Ахатес в Сицилия. Според друга версия думата „ахат“ идва от гръцката ахате – „щастлив“.

Цветът на ахатите варира – от млечно бял, жълтеникав и зеленикав до почти черен. Най-красивите са подобните на очи ахати. Те са с концентрични слоеве, разположени около централна точка. Такива камъни понякога наричали „бухалски очи“.

В страните от Древния Изток ахатите с шарки, подобни на буйни горски гъсталаци, били особено ценени – те са наречени мъхови. Ахатите с дървовидни шарки и включвания се наричат „дендритни“ (от гръцки дендрон – „дърво“). Камъните с рисунъци като излизащи от мъгла са наречени мразовити ахати.
Други имена на камъка: ахатов камък.

Видове ахати:

Бастионен – с шарки, подобни на рисунките на стари карти;

Подобен на око – с концентрични слоеве, близки по форма до кръг, образуващи подобен на око модел;

Камък ахатДендритен – полупрозрачен халцедон с дървесни или папратовидни петна от черни или кафяви цветове;

Мъхов ахат (наименованието обикновено произлиза от „мъхови“ включвания, но не по-малко убедителна е етимологията от находището край град Мохо (Йемен) – халцедон, с включвания, които приличат на мъх в полиран камък;

Пейзажен ахат – вид дендритен ахат, халцедон с шарка, напомнящ на пейзаж Синоними: ландшафтен ахат;

Ирисцентен (приличащ на дъга) – ахат с много тънки (до няколко хиляди на 1 мм) плътно разположени слоеве, разлагащи светлината в спектър, което създава красива ирисцентна игра на цветове или муаров ефект. Синоним: скамбия;

Оникс – ахат с редуващи се равнинно паралелни слоеве с различни цветове. Според цвета на редуващи се слоеве има: карнеолоникс (червено и бяло); сардоникс (охра и бяло); арабски оникс (черно и бяло); халцедононикс (синкаво- сиво и бяло).

Находищата на ахати са свързани с вулканичните скали.

Лечебни свойства на ахата

Ахатът може да помогне при много заболявания. Изделията от този камък ахат, помагат за повишаване на потентността, имат благоприятен ефект върху белите дробове, подобряват зрението и слуха, помагат в борбата със страховете.

Помагат при хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, укрепват кръвоносните съдове, прочистват лимфната система и панкреаса. Лекуват кожни заболявания, предпазват от инфекции и заболявания на стомашно-чревния тракт.

Аюрведа казва, че ахатът облекчава нарушенията на капхата. На санскрит „капха“ означава телесна вода, която присъства в различни органи и тъкани (междуклетъчна течност според съвременните концепции). Капха осигурява енергия за сърцето и белите дробове и поддържа имунитета (не забравяйте, че имуноглобулините присъстват в междуклетъчната течност). Според Аюрведа ахатът съдържа елементите на етера, огъня и въздуха. Ахатът се препоръчва за деца: успокоява и разсейва страховете им, помага да проходят по-рано.

Смята се, че ахатите защитават човешкото тяло при излагане на радиация.

За лечебни цели се прилага контакно изцеление – носене на бижута (гривни за врата и ръце, колиета, мъниста), китайски масаж с топки, ахатова пирамида.

Слоести ахати се държат в ръцете на болните по време на заболяване, а когато са жадни се поставят в устата.

При продължителна кашлица, възпалено гърло и ангина се носи под формата на мъниста, при зъбни заболявания – под формата на обеци. Брошката от ахат помага да се отървете от астма, пневмония и бронхит.

При подагра и ставни заболявания се носят гривни от ахат. При сърдечни заболявания се носи пръстен с ахат на безименния пръст на лявата ръка. Хората, страдащи от безсъние, неоснователни страхове и склонни към истерия, се препоръчва да носят ахатни продукти на средния пръст на дясната ръка.

Магически свойства на ахата

В Монголия се смята, че жълтият камък ахат стимулира развитието на вътрешната енергия и придава увереност. Ламите вярвали, че този камък изгонва злите духове от човешкото тяло и от жилището му.

Ахатите защитават собственика си от интригите на враговете, предпазват го от енергийни атаки и „вампиризъм“. Вярвали, че ахатът може да спаси собственика си от удар на мълния и да го спаси по време на земетресение.

Тъй като в древен Рим ахатите са камъните на богинята на плодовете Помона поставяли ахатови топки в градините за защита на растенията. Днес ахатите се даряват на фермери или градинари. В Европа ахатът е бил символ на здраве, просперитет и дълголетие, а в Индия на просперитет.

Смятало се, че ахатът помага на влюбените да останат верни един на друг.

Талисмани и амулети

Ахатът е талисман, който носи на собственика си умението да говори красиво, да бъде приятен в общуването, да взема правилни решения, да прави правилни избори и постъпки. Той укрепва ума и прави човека проницателен.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

литотерапия камък туритела
Литотерапия (Лечение с камъни)

Туритела

Чакри: туритела въздейства на всички чакри Камък на приятелството и

Прочетете още