Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ахат

Камък ахат – сила и баланс на всички нива

Чакри: II чакра (Свадхистана) – сакрална и в зависимост от цвета.

История и описание

Ахатът е вид слоест халцедон – криптокристален кварц от фини влакна. Състои се от силициев диоксид (SiO2). Името на тези „раирани“ камъни идва от древното име на река Ахатес в Сицилия. Според друга версия думата “ахат” идва от гръцката ахате – “щастлив”.

Цветът на ахатите варира – от млечно бял, жълтеникав и зеленикав до почти черен. Най-красивите са подобните на очи ахати. Те са с концентрични слоеве, разположени около централна точка. Такива камъни понякога наричали „бухалски очи“.

Камък ахатВ страните от Древния Изток ахатите с шарки, подобни на буйни горски гъсталаци, били особено ценени – те са наречени мъхови. Ахатите с дървовидни шарки и включвания се наричат “дендритни” (от гръцки дендрон – “дърво”). Камъните с рисунъци като излизащи от мъгла са наречени мразовити ахати. Други имена на камъка: ахатов камък.

Находищата на ахати са свързани с вулканичните скали. Индийският мъхов ахат е с най-голяма стойност. Безцветният камък съдържа включвания от зелени амфиболи. Те създават истински шедьоври в скъпоценния камък. Някои смятат, че пейзажите визуално приличат на мъх, откъдето идва и името.

Лечебни свойства на ахата

Ахатът е мощен лечител на гърлото. Противодейства на блокираното самоизразяване, като освобождава от проблеми с раменете и шията, щитовидната жлеза и инфекции на гърлото и лимфата. Понижава температурата, лекува артрит и костни деформации, поддържа костната система и може да бъде полезен при заздравяване на фрактури.

Ахатът може да помогне при много заболявания. Изделията с него помагат за повишаване на потентността, имат благоприятен ефект върху белите дробове, подобряват зрението и слуха, помагат в борбата със страховете.

Помагат при хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, укрепват кръвоносните съдове, прочистват лимфната система и панкреаса. Лекуват кожни заболявания, предпазват от инфекции и заболявания на стомашно-чревния тракт.

Аюрведа казва, че ахатът облекчава нарушенията на капхата. На санскрит „капха“ означава телесна вода, която присъства в различни органи и тъкани (междуклетъчна течност според съвременните концепции). Капха осигурява енергия за сърцето и белите дробове и поддържа имунитета (не забравяйте, че имуноглобулините присъстват в междуклетъчната течност). Според Аюрведа ахатът съдържа елементите на етера, огъня и въздуха. Ахатът се препоръчва за деца: успокоява и разсейва страховете им, помага да проходят по-рано.

Смята се, че ахатите защитават човешкото тяло при излагане на радиация. За лечебни цели се прилага контакно изцеление – носене на бижута (гривни за врата и ръце, колиета, мъниста), китайски масаж с топки, ахатова пирамида. Слоести ахати се държат в ръцете на болните по време на заболяване, а когато са жадни се поставят в устата.

При продължителна кашлица, възпалено гърло и ангина се носи под формата на мъниста, при зъбни заболявания – под формата на обеци. Брошката от ахат помага да се отървете от астма, пневмония и бронхит.

При подагра и ставни заболявания се носят гривни от ахат. При сърдечни заболявания се носи пръстен с ахат на безименния пръст на лявата ръка. Хората, страдащи от безсъние, неоснователни страхове и склонни към истерия, се препоръчва да носят ахатни продукти на средния пръст на дясната ръка.

Магически свойства на ахата

Ахатът е заземяващ, успокояващ и утешаващ кристал, създаващ емоционален, физически и интелектуален баланс. Помага за центрирането и стабилизирането на физическата енергия. Хармонизира ин и ян, положителните и отрицателните сили, които държат вселената. Помага за повишаване на увереността в себе си и на чувството за собствено достойнство.

Ахатът подобрява умствените функции, концентрацията, възприятието и аналитичните способности. Може да помогне за преодоляване на негативността и горчивината в сърцето, да освободи от гнева и с любов и смелост да се започне отначало. Повдига съзнанието, свързва осъзнаването с единството на живота и усвояването на житейския опит, създавайки духовен растеж и вътрешна стабилност.

В Монголия се смята, че жълтият камък ахат стимулира развитието на вътрешната енергия и придава увереност. Ламите вярвали, че този камък изгонва злите духове от човешкото тяло и от жилището му.

Ахатите защитават собственика си от интригите на враговете, предпазват го от енергийни атаки и “вампиризъм”. Вярвали, че ахатът може да спаси собственика си от удар на мълния и да го спаси по време на земетресение.

Тъй като в древен Рим ахатите са камъните на богинята на плодовете Помона поставяли ахатови топки в градините за защита на растенията. Днес ахатите се даряват на фермери или градинари. В Европа ахатът е бил символ на здраве, просперитет и дълголетие, а в Индия на просперитет.

Смятало се, че ахатът помага на влюбените да останат верни един на друг.

Талисмани и амулети

Ахатът е талисман, който носи на собственика си умението да говори красиво, да бъде приятен в общуването, да взема правилни решения, да прави правилни избори и постъпки. Той укрепва ума и прави човека проницателен.

Зодия: Овен и Телец

Видове ахати:

Ботсвански ахат -добива се в страните на горещата Африка. Има сив или розов оттенък. Въпреки незабележимия външен вид, този вид халцедон е един от най-ценните и скъпи ахати.
Син, зелен, жълт, червен, кафяв, черен и розов ахат.
Дантелен ахат
Цъфтящ ахат – кафяв, жълт, зелен или червен ахат, като включванията в него наподобяват цветя по своята форма.
• Бастионен – с шарки, подобни на рисунките на стари карти.
• Око на Буда – с концентрични слоеве, близки по форма до кръг, образуващи подобен на око модел.
Дендритен – полупрозрачен халцедон с дървесни или папратовидни петна от черни или кафяви цветове.
Мъхов ахат (наименованието обикновено произлиза от “мъхови” включвания, но не по-малко убедителна е етимологията от находището край град Мохо (Йемен) – халцедон, с включвания, които приличат на мъх в полиран камък.
• Пейзажен ахат – вид дендритен ахат, халцедон с шарка, напомняща на пейзаж.
Дървесен ахат
Ахат змийска кожа
Бамбуков ахат
Гроздов ахат
• Ирисцентен (приличащ на дъга) – ахат с много тънки (до няколко хиляди на 1 мм) плътно разположени слоеве, разлагащи светлината в спектър, което създава красива ирисцентна игра на цветове или муаров ефект. Синоним: скамбия.
Оникс – ахат с редуващи се равнинно паралелни слоеве с различни цветове. Според цвета на редуващи се слоеве има: карнеолоникс (червено и бяло), сардоникс (охра и бяло), арабски оникс (черно и бяло), халцедононикс (синкаво- сиво и бяло).
• Облачен ахат – съдържа включвания, приличащи на пухкави облаци.
• Сапфирин – ахат със син цвят. Поразява с невероятен блясък.
Огнен ахат – удивителен е с това, че изглежда сякаш вътре в него гори огън. Оптическата илюзия се дължи на включванията с хематит в него; Бразилски ахат – впечатлява с уникалната си красота. Има фини рисунъци от концентрични кафяви, бели и сиви слоеве.
• Лястовичен ахат – раиран ахат. Слоевете в него могат да имат оранжеви, кафяви, червени нюанси.
• Точков ахат – съдържа малки включвания, които създават “точкови” шарки.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Заредени камъни и кристали

Амулети

Камъни и зодии. Астрология и минерали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още