Алтернативна медицина и здраве

Жените по-често и по-трудно понасят депресията

Учени открили, че женските на различни животни са по-чувствителни към намаляване нивото на важния хормон на стреса, както и по-малко приспособими към неговото увеличаване. Това е характерно и за човека.

Отдавна учените знаеха, че жените по- остро реагират на стреса, по- често страдат от депресия и посттравматични разстройства, но досега не можеха да обяснят това биологически. В един експеримент с гризачи, специалистите изследвали мозъка на плъховете.

Оказало се, че мозъчните клетки на женските реагират по-силно на промените в нивото на хормона, отговорен за регулиране на стреса. Освен това, мъжките по-бързо се адаптират към стреса, защото в техния мозък броя на рецепторите, свързващи се с хормона, намалява. В мозъка на женските подобно нещо не се случва.

За първи път учените успяват да уловят разликата във възприемането на стреса от мозъка на мъжете и жените. Предишните изследвания, изучаващи механизма на депресията, казват учените, се провеждаха, без да се отчитат различията между половете.

Според експертите, необходимо е да се създават лекарства за лечение на депресия, като се има предвид разликата между половете на молекулярно ниво.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации