Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Жените по-често и по- трудно понасят депресията

Отдавна учените знаеха, че жените по- остро реагират на стреса, по- често страдат и трудно понасят депресията и посттравматичните разстройства, но досега не можеха да обяснят това биологически.

Учени открили, че женските на различни животни са по-чувствителни към намаляване нивото на важния хормон на стреса, както и по-малко приспособими към неговото увеличаване. Това е характерно и за човека.

В един експеримент с гризачи, специалистите изследвали мозъка на плъховете. Оказало се, че мозъчните клетки на женските реагират по-силно на промените в нивото на хормона, отговорен за регулиране на стреса. Освен това, мъжките по-бързо се адаптират към стреса, защото в техния мозък броя на рецепторите, свързващи се с хормона, намалява. В мозъка на женските подобно нещо не се случва.

За първи път учените успяват да уловят разликата във възприемането на стреса от мозъка на мъжете и жените. Предишните изследвания, изучаващи механизма на депресията, казват учените, се провеждаха, без да се отчитат различията между половете.

Според експертите, необходимо е да се създават лекарства за лечение на депресията, отчитайки особеностите на жените и мъжете на молекулярно ниво.

Още по темата

Лечение на депресия (лечебна картинка)

След сексуална интимност, при жените може да настъпи депресия

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации