Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Вратига, Танацетум (Feverfew)

Наименование: Вратига, Танацетум (Feverfew)
Ботанически наименования: Chrysanthemum parthenium syn. Tanacetum parthenium (Вратига моминска); Chrysanthemum vulgare syn. Tanacetum vulgare (Вратига обикновена)
Семейство Сложноцветни (Asteraceae)

Предупреждения

Не приемайте по време на бременност. Растението е забранено в някои страни, тъй като носи риск от токсичност и трябва да се използва само под ръководството на опитен билкар.

Някои експерти предупреждават, да не се взема заедно с разреждащи кръвта лекарства като аспирин и варфарин (Coumadin), антимигренни лекарства, високи дози витамин Е, гинко билоба, блокери на калциевите канали и Тиклопидин (Ticlid). Тъй като билката има лек антикоагулантен ефект, комбинирането й с противосъсирващи продукти може да доведе до проблеми с кръвотечение.

История

Името “feverfew” произлиза от латинския термин “febrifugia”, което означава “изгони треската”. Използването на вратигата като мигренно лекарство се дължи на съпругата на уелски лекар.

Смята се, че тя приключила със своята 50-годишна история с главоболия само с един курс от вратига. Тя била използвана още от римско време за предизвикване на менструация и давана по време на трудно раждане като помощник в отделянето на плацентата. Диоскоридес, древен гръцки лекар, я давал на жените по време на раждане, за увеличаване на маточните контракции и ускоряване процеса на раждане.

Кулпепер посочва през 1653, че основната употреба на билката е за женски оплаквания. От векове, вратигата е била използвана за понижаване на температура, лечение на колики, депресия, виене на свят, камъни в бъбреците и запек. А също и като средство срещу насекоми, за лечение на малки рани на кожата, за облекчаване на болки от артрит.

Въпреки че не е упомената в оцелелите класически текстове, вратигата била описана от средновековните билкари, по-специално Хилдегард от Бинген през 12 век и след това. По-късно тя била най-често използваната билка за отделяне на глисти. В Англия, с вратигата се правели пудинги по време на Великия пост; през 1633 г. билкарят Джон Джерард я описва като “приятна на вкус и добра за стомаха”.

Билката отдавна е използвана за подпомагане на храносмилането, но днес не се използва така, поради потенциалната й токсичност. Джерард също пише, че вратигата е едно ефективно средство срещу главоболие.

Котон Матер, американски духовник и писател от 1700-та година, препоръчва дъвченето на вратига за облекчаване на зъбобол.

Основни действия

(а) Вратига моминска

• аналгетик
• антиревматично
• битер
• стимулира менструалното течение
• намалява температурата

(б) Вратига обикновена

• антипаразитно
• стимулира менструалното течение

Ключови компоненти

(а) Вратига моминска

• летливо масло (алфа-пинен)
• сескитерпенови лактони (партенолид)
• сескитерпени (камфор)
• витамини и минерали (особено ниацин и тиамин, хром, магнезий, манган, фосфор, калий и селен)

(б) Вратига обикновена

• летливо масло (включително значителни количества туйон и камфор)
• сескитерпенови лактони
• флавоноиди
• смола

ВратигаЛечебни части
Надземни части (Вратига моминска), цъфтящи върхове ( Вратига обикновена )

Детайлно научно изследване във Великобритания, през 1980 г., доказва ефективността на билката при мигренно главоболие, чрез намаляване на броя, силата на атаките и повръщането, което често придружава това състояние.

Те откриват, че партенолидът действа срещу мигренното главоболие чрез намаляване активността на кръвните тромбоцити, както и освобождаване на хистамини и простагландини, телесни химикали, които оказват съдействие при възпаление и внезапно разширяване на кръвоносните съдове в главата. Партенолидът също така помага за спиране на колебанията в нивата на серотонина, друг химикал, който се явява инструмент при мигренни симптоми.

Тези вещества и ефекти могат да обяснят способността на билката да намалява менструални спазми и да облекчава артритни болки и възпаления. Вратигата изглежда е по-ефективна като превантивно, отколкото като облекчаващо средство, когато са налице повечето симптоми на мигренозното главоболие.

Според едно проучване, докато повръщането и другите симптоми били по-леки, продължителността на главоболието не се променило. Следва да се отбележи и още едно важно нещо, че качеството на много търговски продукти с вратига е твърде различно. Някои лабораторни анализи на продукти откриха малко или никакво количество на активната съставка партенолид.

Традиционна употреба

Като превантивно средство за мигрена и като алтернатива на приемането на таблетки, които могат да имат малко или нито една от активните съставки, се препоръчва дъвченето на два или три изсушени листа на ден, което ще бъде по-добър избор, въпреки че редовната употреба може да доведе до язви в устата. В такива случаи, би било най-добре да ги правите на чай.

Вратигата може да бъде леко успокоително и еуфорично средство и понякога се добавя към смеси за облекчаване на нервно напрежение. В големи дози, може да успокои, страдащите от нервна истерия, но може да предизвика и някои нежелани ефекти. Въпреки това, умерените дози са напълно безопасни.

Силни чайове, направени от листата, се използват за лечение на кожни възпаления и малки рани.

Умерено високите дози от вратига (обикновена) обикновено са били използвани за кратки периоди, за отделяне на различни паразити нематоди (Ascaris lumbricoides), но нейните противоглистни качества са доста по-слаби в сравнение с други билкови лекарства, които са по-ефективни.

Външно, билката е използвана срещу краста, бълхи и въшки, но тъй като е налице риск от токсичност, трябва да се прилага само под професионално наблюдение.

Летливото масло на вратигата (обикновена) е силно средство за предизвикване на менструация и трябва да се използва само под професионално наблюдение.

В Мексико, растението се използва в седящи вани за намаляване на менструални спазми. С него също така се опушват стаи, за да се изчистят.

Клинично изследвани полезни действия:

• Мигренно главоболие

Как да се приема?

Обикновено се използват продукти от листа на вратига със съдържание на партенолид най-малко 0,2%.

Стандартизираните екстракти от листа могат да съдържат до 0,7% партенолид. Могат да се приемат билкови продукти в капсули или таблетки, осигуряващи поне 250 мкг партенолид на ден. Може да отнеме 4-6 седмици преди да забележите подобрение.

Вратигата е полезна за намаляване на силата и честотата на мигрената. Но, тя не е ефективно лечение при остър пристъп на мигрена.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Рецепти за главоболие

Противопаразитни билки

Главоболие и мигрена

Виенето на свят е опасно

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още