Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Висша умствена дейност

Висша умствена дейност. В еволюцията на нашия жизнен път, както и във всеки индивидуален живот, първоначално ние развиваме нисша умствена дейност въз основа на конкретно мислене.

Постепенно се придвижваме към основна форма на абстрактното мислене. Тя се състои от пренареждане на мислите или умствени строителни блокчета, с които сме били запрограмирани в миналото. Това означава, че сега ние можем да разберем и да разсъждаваме върху абстрактни идеи, които може би сме чели.

Друга важна стъпка в нашето духовно развитие и разширяване на съзнанието, е развитието на по-високи умствени способности. Това включва творческо и абстрактно мислене, създаване на нови мисли, идеи и концепции. Абстрактното мислене означава мислене за нематериални обекти, като цел на живота.

Творческото мислене означава проява на нови идеи, които могат да бъдат абстрактни по пътя на духовните реализации или конкретни, както при ново изобретение. Свързан аспект обикновено се нарича странично мислене – наблюдение или реализиране на нови взаимоотношения между идеи.

Допълнителен аспект е интуитивното мислене. Аз го определям като проява на мисли или идеи от нашите високи или ръководни нива на съзнание. Наричам го също “интуитивно медитативно мислене”, защото така най-добре се описва как точно то се прави. Подобен на него в традиционните духовни практики е метода на “съзерцаването”.

Да предположим, че искате да намерите отговор на даден проблем. Това може да е здравословен проблем, изобретение или духовен въпрос. Вие започвате с намирането на всякакви факти или информация, свързани с това. След това започвате да ги разглеждате от различни гледни точки с рационалното си мислене. По този начин може да се открие ключовия въпрос, на който трябва да се отговори, за да се намери решение на проблема ви.

Запазете този ключов въпрос на заден план в своето съзнание и влезте в медитативно състояние, без да мислите конкретно за нещо. Просто наблюдавайте всички преминаващи мисли. Ако сте мислили достатъчно упорито за проблема преди и сега поддържате сравнително празен ум, но въпроса все още е на заден план, то отговорът сега вече може да тече във вашето съзнание като интуиция.

Развивайки висши умствени дейности чрез практикуване на тези форми на по-висше мислене, ще придобием прозрение и възможност за усъвършенстване на нашите чувства, характер или емоционално тяло. Ние също ще изградим ново ниво на съзнание, което ще ни позволи да работим на по-високо духовно ниво.

Един добър начин за практикуване и развиване на способността за по-висше мислене, е разглеждането на проблема или идеята от много различни ъгли. Вместо тях, определете само една от възможните гледни точки и се опитайте да ги обедините в по-висока форма на реализация. В допълнение, вие можете да обмисляте и прилагате принципите, очертани в Науката на Духовността и да следвате вашите реализации.
Автор: Walter Last

Продължава > > >

Свързани публикации