Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Видове духовни пътища

Макар че истинската цел на духовния път е една и съща за всички, има много различни духовни пътища, по които човек може да премине. Някои дори може да пътуват и без път. Също така целта може да бъде описана с различни думи, без винаги да се признава, че тя е една и съща. Това е така, защото всички имат различни изходни позиции и различни предпочитания и възможности за духовни пътища.

Много духовни пътешественици не очакват да постигнат тази цел в сегашния си живот, докато други могат да осъзнаят, че всъщност не им се налага някъде да пътуват. Някои от добре дефинираните пътища са различните форми на Йога, Тао, Гностични учения, Розенкройцери и различни древни и съвременни училища и тайни школи. Докато Мистиците, те по принцип се разглеждат като отделна група, защото пътуват всеки по своя собствен индивидуален път.

Погледнато от друга гледна точка, можем да кажем, че има два различни подхода, които често се смесват във всеки отделен духовен път. Единият от тях е пътя на Активния или Мага, а другият е пътя на Знаещия или Мистика. Активният действа в света главно като лечител, алхимик или бял магьосник, опитвайки се да овладее нематериалните енергии и сили.

Мистикът, от друга страна, следва основно своя път, търси съюз с Божественото Аз и в този процес става Знаещ и Учител. Обаче, в крайна сметка Знаещият и Активният се обединяват в едно.

Автор: Walter Last

Книги за самолечение на Walter Last

Свързани публикации