Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Верделит

Верделит – камък на хармонията с природата

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна, V чакра (Вишудха) – гърлена

История и описание

Верделитът е зелена разновидност на турмалина (от италиански verde – “зелен” и lithos – “камък”). Зеленият му цвят се дължи на примесите от железни съединения. Нюансите му могат да бъдат от нежно тревисто зелено до тъмно зелено.

Верделитът e най- разпространения от благородните турмалини. В бижутерията най-често се използват разновидностите на турмалина, като розов и червен рубелит, жълто-кафяв дравит, син индиголит и безцветния или бял ахроит. В тази серия заемат място и зелените турмалини – верделити. Всички тези цветни разновидности на турмалина се обединяват в общата група на минерала елбаит.

Неравномерното разпределение на примесите в него често създават причудлива игра на цветове в кристалите. Най-значими находища на камък верделит има в Бразилия, а също в Калифорния, Намибия и Урал.

Лечебни свойства на верделита

В древността вярвали, че носенето на гердани с този минерал подмладява организма, прави кожата свежа и еластична. Литотерапевтите смятат, че в човешкото тяло верделита стимулира регенерацията на клетките, тъканите и органите. Тези кристали имат положителен ефект върху ендокринната система като цяло и по-специално на хипофизната жлеза. Може би затова тези минерали са полезни за възстановяване и съживяване на репродуктивната функция.

Литотерапевтите препоръчват пръчки с камък верделит да се прокарват по меридианите и нервните пътища за отнемане на нервното напрежение. Верделитът очиства и укрепва нервната система. Според литотерапевтите, този камък трябва да се носи при нервно изтощение и преумора.

Магически свойства на верделита

Съществува вярване, че верделита привлича пари и успех, премахва последиците от стреса и разочарованията. Зеленият му цвят има успокояващ ефект върху нервната система. Тези камъни могат да внесат оптимистична нотка в мелодията на вашия живот.

Верделитът има наистина вълшебно действие върху своя собственик – той коригира неговото здраве, подобрява външния му вид, прави го благороден, смел, решителен и заедно с това възвишен човек. Но най-важното- учи човека да разбира езика на живата природа.

Камък верделитРазбира се, това твърдение не трябва да се приема буквално, собственикът на този камък няма да се научи да разбира езика на птиците, животните и растенията! Това разбиране ще е на нивото на интуицията, т.е. собственика му ще чувства, какви флуиди идват от животните, птиците, рибите, или дърветата (положителни или отрицателни). Верделитът може да се нарече преводач в диалога между човека и дивата природа.

Този камък хармонизира връзката между човека и околната среда- той подсказва, какво да се направи, за да не се наруши равновесието в света и да не се сътвори, умишлено или неумишлено, зло. Минералът просто ненавижда тези, които изтребват животни, птици и растения. Това не означава, че той не може да се носи от ловци или рибари – камъкът разбира, че човек трябва да яде, за да живее, и не пречи на добиването на храна.

Но тези, които ловят риба или ловуват само заради едното удоволствие, той се стреми да накаже, лишавайки ги от късмет, физическа и душевна привлекателност. Особено силно негодувание във верделита предизвикат дървосекачите. Хората с тази професия не просто не трябва да носят бижута с този камък, но и да го подаряват на свои близки.

Влияние върху чакрите

Гърлената чакра контролира дихателната система и слуховия апарат, както и кожата, активността на тази чакра помага за самоутвърждаването; сърдечната чакра оказва влияние върху сърдечносъдовата система, гръдния кош, гръбнака и ръцете.

Талисмани и амулети

Верделитът е талисман за лесничеи (но не ловци), биолози, ветеринари, озеленители, градинари, ландшафтни архитекти, лечители, билкари – всички, чиито дейности са свързани с живата природа.

Вижте камъните в нашия Е-магазин: Зелен турмалин (верделит)

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още